S Romy do vesnice pro lůzu.

    S Romy do „vesnice pro lůzu“, nařídil starosta Amsterdamu.  První romská rodina, která porušovala veřejný pořádek, byla vykázána z centra nizozemského hlavního města a vystěhována do „vesnice pro lůzu“. Vesnice byla vybudována ze starých lodních kontejnerů na jednom z předměstí. Poskytuje jen minimální servis a je pod dohledem sociálních pracovníků 24 hodin denně. 

      Starosta Amsterdamu Eberhard van der Laan tvrdí, že násilné vystěhování bylo drakonickým opatřením,          ale trvá si na svém. Obtěžování a násilnické chování, kterého se rodina dopouštěla, mu nedaly jinou možnost.

      Místnímu tisku starosta řekl: Tato rodina dělala problémy celé roky. Byla známa svým vandalismem, hlučností a agresivitou.  Osmičlenná romská rodina přirovnala svůj nový domov ke koncentračnímu táboru a osočila radnici z jasného rasismu.   Francois Lonis, bývalý partner jedné z dcer Dimitrivovy rodiny, který ale stále s rodinou žije, zuří: Dovnitř se nám nevejde ani televize. To, jak s námi zachází starosta, mi připomíná holocaust, kdy byli Romové diskriminováni.

     "Vesnice pro lůzu", jak je místu přezdíváno, byla vystavěna na východním opuštěném předměstí v rámci plánu radnice, jak z přelidněného centra dostat antisociální živly. S myšlenkou na tyto tábory za trest přišel v roce 2011 Geert Wilders, krajně pravicový politik známý svými kontroverzními výroky na adresu přistěhovalců a muslimů. „Dejte všechen odpad dohromady," řekl tehdy Wilders. Ani ten však nebyl ve svém nápadu moc originální.

Už v 19.století existovaly podobné osady. Starosta van der Laan k celé záležitosti dodal: Takových vesnic bude přibývat a tímto způsobem se hodláme vypořádat s problémovými rodinami.

     Toto nařízení se možná může zdát podivné, vždyť Nizozemí je známé svou tolerancí k prostituci, homosexuálům a lehkým drogám. Jenže to je pro Holanďany něco zcela jiného, než nepříspusobivé komunity, které dlouhodobě obtěžují společnost.

     V Čechách máme několik vojenských prostotorů, na př. Doupov 20x 20km, jsou tam pole, louky, lesy, čerství vzduch, a  tak hurá do toho. Když se nepřizpůsobivý, přizbůsobí, jsou vítáni zpět mezi námi.

     Pořádek musí být!

    

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Kouba | středa 6.11.2013 8:03 | karma článku: 40,38 | přečteno: 3390x
  • Další články autora

Josef Kouba

Holubáři 2

19.9.2022 v 22:02 | Karma: 0

Josef Kouba

Holubáři I.

6.7.2022 v 3:57 | Karma: 0

Josef Kouba

Něco se muselo stát

26.6.2022 v 17:23 | Karma: 14,84

Josef Kouba

Co dnes kolem sebe vidím

23.4.2022 v 10:03 | Karma: 0