Devatenáct let od vzpoury zaměstnanců České TV.

V zimních měsících při počasí, že bych ani psa ven nevyhnal, často přešlapuji před domácí knihovnou. A ejhle usmívám se nad názvem knihy, Bitva na Kavčí hoře- soukromá zpověď členky Televizní rady”.

 

Paní Marcella Marboe-Hrabincová v knize velice podrobně informuje o stávce televizních zaměstnanců po silvestru 1 ledna 2001. Kniha vyšla krátce po těchto událostech, ale podezřele rychle z prodejen knih zmizela.

Listuji v této knize a zjišťuji, že i po tolika letech se v ČTV mnoho nezměnilo. Stále je dost občanů jež kritizují ČTV za jednostrannost zpravodajství a nadržování určitému politickému směru. Nepatřím k těm co chválí ani k těm co kritizují, protože vysílání ČTV nesleduji, takže se moho považovat za nestranného.

Jen pro srovnání, jedna z mnoha stížností, jež Rada ČTV před 20 lety řešila:

Pane generální řediteli,

Dne 26, 28 a 31 července 2000 jste odvysílali v pořadu Klekánice reportáž "Dokážu to", která se týká pedagogického projektu "Dokážu to?", V tomto "investigativním" pořadu se objevily desítky lží, spekulací, polopravd a manipulací z diváky. Chci si touto cestou stěžovat na absolutní tendenčnost pořadu s jednoznačnou preferencí zájmů jednotlivých skupin. Tento pořad neměl nic společného s profesionalitou pracovníků ČT, kterou deklarujete ve svém prohlášení o etice na vaší webové stránce... A další čtyři strany. Dopis podepsán asi dvaceti občany s vysokoškolskými tituly.
………………
A ještě z knihy komentář politických představitelů ke stávce:

Pan Zeman řekl na adresu pana presidenta, který podpořil vzbouřence: Každý z nás, byť to i byla hlava státu, kdo vyzývá k porušování platných zákonů, nemá v české politice co dělat. Nevím co k tomu řekne paní Havlová, ale zdá se mi, že někomu zase nepodá ruku.

A pan Klaus prohlásil: Jsem přesvědčen, že pro naši zemi není nic horšího než vítězství zaměstnanecké vzpoury, byť demagogicky schované za boj o svobodu slova.

"Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení­ Evropské komise, která povoluje veřejnoprávní­m médií­m fungovat z poplatků nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dí­vat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení­...."

 

Autor: Josef Kouba | středa 15.1.2020 8:48 | karma článku: 24,95 | přečteno: 746x
  • Další články autora

Josef Kouba

Holubáři 2

19.9.2022 v 22:02 | Karma: 0

Josef Kouba

Holubáři I.

6.7.2022 v 3:57 | Karma: 0

Josef Kouba

Něco se muselo stát

26.6.2022 v 17:23 | Karma: 14,84

Josef Kouba

Co dnes kolem sebe vidím

23.4.2022 v 10:03 | Karma: 0