Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč tolik nekritické a nekvalifikované propagandy?

Nemůže za vše pan Babiš. Pořád je křik kolem těch 30 tisíc zemřelých s covidem. Jenže zhruba 80% těch zemřelých, čili asi tak 24 tisíc, je v kategorii 70+. Právě tito lidé se mohli nejsnadněji držet v isolaci – a nenakazit se.

 Výše uvedený údaj lze nalézt na netu na tzv. Věkové pyramidě zemřelých na covid, uvedené na Novinky.cz. Segment populace od 70 let výše to měl a má jednoduché: jsou to vesměs lidé mimo ekonomické aktivity, převážně důchodci, žijící buď v městských bytech, nebo na venkově. Nikam nemusí, nejvýš tak jednou týdně na nákup potravin. Nenacházím odpověď, proč právě oni tolik podléhali nákaze.

I když do jisté míry odpověď znám: byla to dost často obyčejná lidská nekázeň, nedisciplinovanost či nesoudnost. Byl tady před časem příspěvek s přibližným názvem: Pozvali návštěvu – a přišla smrt. Autor napsal o seniorském páru, který si zařídil nějaké nové obydlí, pozvali k oslavě nějaké známé, ti je nakazili, a muž z hostitelského páru zemřel, žena přežila. Takže v tom novém obydlí už zůstává vdova sama. A nebyli nijak staří, mohli mít před sebou ještě řadu pěkných let. Jak se asi cití ta vdova, když si na stará kolena pořídili něco pěkného – a teď je v tom už sama. To je nepochybně lidská tragédie. A toto předhazovat vládě, že nezvládla pandemii? Co s tím má vláda společného?

I v širším rodinném okolí se vyskytnul takový typický případ: někdo v jedné vesnici slavil letos po novém roce nějaké seniorské výročí, samozřejmě k oslavě MUSEL pozvat známé seniory z okolí, a ti tam MUSELI dorazit. Přece NEMOHLI nepřijít. Všichni se tam nakazili, měli většinou těžké průběhy, ale nějak to přežili. Mého mladého (50) ta nesoudnost pozvaných dost rozčílila, snacha se k nakaženým rodičům nastěhovala na delší dobu, aby je ošetřovala, ale stejně celá rodina mladého byla uvržena do karantény.

Pro mne je těžko pochopitelné, kolik lidí tu situaci nepochopilo. Z toho nemohu obviňovat vládu. Ostatně pro další příklad nemusím chodit daleko. Na listopadové Dušičky 2020 jsme objeli 200 km po různých hřbitovech a stavěli se také u starých známých. Nemínili jsme vůbec jít k nim do domu, ale sotva jsem zastavil na ulici, kde nás už očekávali, tak jakmile moje bábina vystoupila z vozu, už se s druhou bábou objímaly a vzdychaly. Mne popadl takový vztek, že jsem se na ně rozeřval, že právě toto nemají dělat (a to mají obě VŠ). Tak jsme setkání omezili na pár minut na ulici před vilkou, vyndali jsme brambory, meruňkové džemy a další aprovisaci a odjeli. A za první zatáčkou zastavil a aspoň jsme se postříkali desinfekcí, kterou v autě vozím. No k nákaze nedošlo – ale mohlo. (Někomu může přijít taková reakce jako hysterická, ale ti zemřelí byli dostatečným varováním).

Matně si pamatuji, že právě pan Fiala (ODS) někdy loni kritisoval vládu, že jeho rodiče dostatečně neinformovala o coroně a vůbec se o ně nevystarala. Pak se mu někdo vysmál, že když se ON nedokáže postarat o své rodiče, tak jak se chce starat o celý národ. Tak se holt projevuje vzdělanec se spoustou titulů. To naše primitivní rodina jednala jinak. Loni na jaře, když se rozjela pandemie, tak druhý náš mladý (už mu také táhne k 50) nám asi 2 měsíce vozil jednou týdně nákup, takže jsme vůbec nevyjížděli ven, tj. mezi lidi. Bydlí 30 km daleko a prostě nám zakázal někam jezdit. A vždy dodržoval proceduru: nikdy nešel do domu, vždy s rouškou a na distanc. Tak jsme trávili čas doma a na zahradě (v tom měli venkované výhodu). Pak už jsme se osmělili, už bylo dost roušek a zařizovali si nákupy dole ve městě jednou týdně sami (což je ostatně náš normální režim). A když je v domě mrazák, tak často stačilo na nákup jen jednou za dva týdny (a že si pak člověk nepochutná, s tím se dá smířit, beztak jsou dnešní chleby mizerné). Přitom blízká vesnice středisková, pod kterou spadá asi 6 vesniček, loni starým osamělým lidem nabízela donášku nákupů. A starosta osobně rozvážel po vesnicích ručně šité roušky.

Také se na netu vyjádřil jeden saniťák, co vozil nakažené seniory do nemocnic, že když se jich ptal, kde se nakazili, tak často říkali, že na pohřbech. Co to ty lidi napadlo, sdružovat se. Za to je odpovědná vláda? I když nevím, co se v našich zprávách vysílalo, už zase přes 20 let jsem je neviděl a neslyšel. Ale bylo tehdy nemožné nebýt informovaný. Ostatně jak tak už 50 let sleduji západní média, tak vím, že chaos panoval všude. I v tom Německu, kde každá spolková země, dokonce i větší města si různá opatření vyhlašovaly samy. Za neúčasti ctihodné Angely M., která dodnes občas ze sebe vyplodí jen vágní rady. A všude byly kritiky, protesty, demonstrace, a ledaskde se do toho ještě pletly soudy, atd. I v tom Německu kritisují spolkovou vládu, že nezvládla pandemii.

Lidské tragédie byly: vím o rodině, kde zamřel s covidem čtyřicátník, plus jeho rodiče, a ještě asi další jeden nebo dva lidé, celkem asi 5 lidí. To je samozřejmě hrůza.

A tak považuji za pouhou nenávistnou propagandu tvrzení různých nekritických propagandistů, že naše vláda pandemii nezvládla – pokud se týká těch zemřelých. Když nějakých 80% z nich byli lidé, kteří se nejsnadněji mohli držet v isolaci a vyhýbat se nákaze.

Autor: Josef Komárek | čtvrtek 15.7.2021 13:50 | karma článku: 22,74 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je nejvyšší čas založit Ústav pro Studium Servilních a Lokajských Režimů.

Je prostě potřeba postavit studium a analýzu servility a lokajství na vědecké základy. Protože to přece není normální, aby v naší zemi tolik vládců a politiků sloužilo cizím zájmům a škodilo vlastní zemi.

23.11.2023 v 13:53 | Karma: 34,60 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

  • Počet článků 156
  • Celková karma 33,60
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik