Nebyl jen Mariánský sloup. Byla také kaple na Bílé Hoře.

Byla také kaple na Bílé Hoře, Maria Victoria, pomník toho, jak český národ upadl do nepochopitelné, hňupské hlouposti, jak byl od jezuitův až k dobytčímu nerozumu přiveden (A.Jirásek: F.L.Věk, díl V., kapitola XXV.).

O této kapli popuzeně diskutují dr. Held, rytíř Jeník, baron Stentsch a další společnost. O tom, jak bude zase obnovena a že k tomu přišlo povolení z Vídně. Na jaře že se začne opravovat a stavět a hned že tam potáhnou processí. Na Bílou Horu processí! A budou zpívat a panně Marii děkovat, že nechala na Bílé Hoře český lid notně ztlouci a do tuhého otroctví přivésti. A budou nebesům děkovat.

Takto resonoval rytíř Jeník, jak píše Jirásek. A hned také rytíř Jeník z Bratřic zarecitoval:

Düsterer Stern! Du Grab des Čechen-Ruhmes,   

Sarg, der unseren Namen selbst begräbt…

Jirásek poznamenává, že v r. 1785 za císaře Josefa II. byla kaple zrušena. Uvedená diskuse se odehrála na podzim 1812, v době kdy Napoleon vtáhnul do širé Rusi. Znamená to, že kaple byla pak zřejmě obnovena, či znovu postavena. O jejím dalším osudu nevím.

A jestli je teď opět český národ až k dobytčímu nerozumu přiveden, na to ať si každý odpoví sám.

PS. Před časem jsem objevil skvělé vydání tohoto F.L.Věka z r. 1925, se skvělými ilustracemi, a to za babku, v jednom pražském antikvariátu.

Autor: Josef Komárek | úterý 28.1.2020 13:36 | karma článku: 21,00 | přečteno: 926x