Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo jsou u nás nejčastějšími majiteli nemovitostí? Senioři!

Pan Švejnar, který má zřejmě dojem, že může mluvit do všeho, se nechal slyšet, že vláda by se měla zaměřit na daň z nemovitostí, ale ulevit lidem jinde. Což svědčí o tom, že pan Švejnar neví, o čem mluví.

U těch Pražáků mne to nepřekvapuje. Ti vedou ten poklidný a rozkošnický velkoměstský život, jen minimálně rušený přízraky a odrazy skutečného života takzvaných pracujících, neřkulipřímo venkovanů. Protože o jakých úlevách by se dalo uvažovat?

Kdo je totiž u nás nejčastějším majitelem nemovitostí? Podle mne jsou to převážně senioři, většinou důchodci, a ti už neprovozují žádné aktivity, kde by se jim dalo daňově „ulevovat“. Co o tom ví pan Švejnar? A jak k těm nemovitostem přišli? Jednoduše: pořídili si je za toho hrozného komunistického režimu. Některé i svépomocí (ostatně první vládní usnesení o individuální bytové výstavbě vyšlo už v září 1953, což zahrnovalo podpory, formy financování, atd. – je v plném znění na netu).

Výstavba obydlí (jen v ČR, bez Slovenska) dosáhla v letech 1950 až 90 zhruba dvou miliónů. Podle stat.ročenky jen v letech 80 až 89 – tedy za 10 let – dosáhl počet nově dokončených bytů zhruba 660 tisíc, čili průměrně v tom desetiletí 66 tisíc ročně. Z toho bylo ca 47 500 bytů v bytových domech (tj. 72 % v bytových domech), z čehož bylo ca. 40% ve státní výstavbě a 60% v družstevní výstavbě, a 18 500 bytů v individuální výstavbě, jako RD – rodinné domy (tj. 28% v individ. výstavbě). V r.90 se uvádělo, že 60% bytového fondu se postavilo po válce – tj. do toho roku 90! (Já osobně považuji bytovou výstavbu za velký úspěch komunistických režimů. Nebyli jsme bohatá země a ty byty nebyly nijak luxusní, ale vesměs první kategorie a Malý Český Člověk s tím mohl být a také byl často spokojený). Ale určité množství RD na venkově, částečně i ve městech, vlastnili lidé už před tím. A dále je nutno připočítat statisíce rekreačních objektů, které si za toho hrozného režimu pořizovali městští obyvatelé.

Předpokládám, že všichni majitelé bytů z družstevní výstavby si byty privatisovali po r. 90, a také mnozí obyvatelé komunálních bytů. A to všechno jsou už dnes staří lidé ve věku 60 až 90 let, bez ekonomických aktivit. Ti už na nějaké daňové „ulevování“ nic nemají a neprovozují. A když např. stará vdova převede dřívější družstevní byt a také chalupu na dcery, tak se na tom nic nezmění, protože už i ty dcery jsou důchodkyně (zajisté tušíte, že cituji příklad ze života). Z toho pro mne vyplývá, jací propagandisté bez znalostí reálného světa u nás do všeho mluví.

Já si také uvědomuji, že ve srovnání se západem jsou u nás daně z nemovitostí dost nízké. Ale to je celá rozsáhlá problematika, určená dlouhým historickým vývojem, celkovými příjmy, ostatními daněmi, atd., ze které může vydloubávat nějakou položku jen naprostý diletant – anebo propagandista.

Dělal si tady také jeden autor starosti s tím, že tolik lidí u nás věří politickým lhářům. Zřejmě ten autor nezná předvolební propagandu, kterou předvedl p. Fiala před předposledními volbami. Na netu je stále k disposici minutové video, které jsem doslova opsal:

Fiala: Jsem v politice krátce, ale rozhodl jsem se vrátit politice smysl, slušnost, a poctivost. Můžete se spolehnout, že když dáte ODS mandát pro vstup do vlády, tak my prosadíme zásady a principy a naplníme dvanáct základních podmínek. Můžete se spolehnout, že snížíme daně a zvýšíme příjmy, můžete se spolehnout, že z ekonomického růstu budou bohatnout všichni a spravedlivě, můžete se spolehnout, že skoncujeme se zbytečnou byrokracií, můžete se spolehnout, že zmodernisujeme stát a ekonomiku. Můžete se spolehnout, že zachováme silné Česko v silné Evropě. Odevzdat hlas ODS znamená dvě jistoty, že Váš hlas nepropadne a že bude mít smysl. Můžete se spolehnout.

Byl to herecký výkon hodný oscara, ale jak to dopadá a co z toho pan Fiala dodržel? Já bych ho typoval mezi našimi politiky za lháře největšího.

Já se spíš podivuji, kolik lidí u nás má takovou krátkou paměť a nechává se ovlivnit jen fanatickou a nenávistnou propagandou. A takové lidi jako je Fiala, a vládu národní pohromy, vůbec volí. A kolik je mezi těmi voliči hloupých tzv. pracujících a starých lidí, kteří volí proti svým třídním zájmům – o tom se už tady také jeden autor zmiňoval.

Autor: Josef Komárek | středa 15.2.2023 12:50 | karma článku: 37,29 | přečteno: 1332x
  • Další články autora

Josef Komárek

Skutečně stáli lidé ve frontách a nevěděli, zda se na ně dostane?

Tak to skutečně bylo! A to v letech 1945 až 50. A ke všemu ještě bylo v r.47 sucho a neúroda, na kterou nám USA odmítly prodat obilí, ale ze SSSR přišlo několik set tisíc tun. Žalostná byla úroveň zásobování zejména na venkově.

22.2.2024 v 12:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Konečně se nastartuje ekonomika. Hallelujah.

A to hlavně výpovědí bez udání důvodů. Tahle rada nejchytřejších z chytrých oslnila i jednoho zdejšího autora a vypíchla ji i mladinká hlasatelka na ČTV. To před lety to viděl šéf Siemensu Peter Löscher jinak, když prohlásil:

8.2.2024 v 12:50 | Karma: 33,92 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Kamouček ouver (communications check over).

Tak tohle jsme slyšeli ze sluchátek na Klínovci v té mírové pohodě roku 1960. To hlásili ve dne v noci LOPáci, co jezdili v džípech na bavorské straně šumavské hranice. LOP byly americké Lehké Obrněné Pluky.

31.1.2024 v 12:50 | Karma: 17,17 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Jak je to s vražděním v době po vypuknutí svobody.

Tohle málokdo sleduje, ale už jsem o tom psal. Podle novodobé statistiky bylo v ČR v r.1989 zavražděno 140 lidí. Po vypuknutí svobody bylo za následujících 31 let povražděno zhruba 6600 lidí.

4.1.2024 v 13:50 | Karma: 18,64 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní

Josef Komárek

Je nejvyšší čas založit Ústav pro Studium Servilních a Lokajských Režimů.

Je prostě potřeba postavit studium a analýzu servility a lokajství na vědecké základy. Protože to přece není normální, aby v naší zemi tolik vládců a politiků sloužilo cizím zájmům a škodilo vlastní zemi.

23.11.2023 v 13:53 | Karma: 34,60 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

  • Počet článků 156
  • Celková karma 33,60
  • Průměrná čtenost 1567x
Senior - bývalý systémový inženýr.

Seznam rubrik