Jak to, že pořád přežívá Fidelův duch na Kubě?

Rozčílil se tady pan Tadeáš Firla nad dopisem soudruha Grospiče kubánskému velvyslanci. Ještě kdyby tak pan Firla a jeho diskutéři o Kubě něco věděli. I já toho vím málo, a to už 50 let sleduji západní zpravodajství.

A z toho zpravodajství jsem už v prosinci 2016 vytěžil příspěvek zde na blogu pod názvem: Jak k nám dorazil vykrmený kubánský disident. Na tom příspěvku nemám, co bych měnil. Snad jen to, že na Kubu teď dojíždí na dovolenou nikoliv 300 tisíc Němců ročně, nýbrž už půl miliónu (to ještě před coronou).

Zajímavé je, že si nikdo z našich propagandistů nepoloží otázku, proč po Fidelově smrti se kubánský režim nezhroutil? Proč nedošlo k bouřím, demonstracím atd.

Zajímavé je také, jak byla tehdy (v r. 2016) nápadná nevůle světových médií řádně informovat o Fidelově pohřbu. Nějak se nehodilo do krámu, jak masově se Kubánci s Fidelem rozloučili. Zejména těch fotek bylo málo. Až potom chodily po netu ne-agenturní snímky těch obrovských průvodů. To nebyly statisíce, to byly milióny Kubánců. Pár těch snímků někde mám, ale už jsem líný je dohledávat. Myslím, že takového rozloučení se svým vůdcem se nedožil žádný jiný politik na světě.

Takže uplynuly 4 roky od Fidelovy smrti – a ono nic. Naopak se mezitím rozšířily informace o ostatní latinské Americe. A není to nic lichotivého: vždyť v kolika zemích narůstají gangsterské války, zejména v Mexiku, kde počty obětí převyšují už dávno půl miliónu za posledních 10 let, dále v Brazilii, i jinde, a kolik tzv. uprchlíků se už vypravilo ze zbědovaných zemí střední Ameriky do USA – neúspěšně.

A tehdy na konci roku 2016 se i zde na blogu objevilo několik propagandistických příspěvků od autorů, kteří toho o Kubě a latinské Americe také mnoho nevěděli. No co, takový už je svět. Já např. za těch 50 let, co sleduji západní zdroje, jsem nikdy nezaznamenal tvrzení, že by za Fidela na Kubě zabíjeli a mučili odpůrce revoluce. To batistův krvavý režim ano, ten věšel v Havaně na stromech zmučná těla svých odpůrců. Mám také tlustou knihu (Robert E.Quirk: Fidel Castro, 970str., česky 1993), kde o tom také není zmínka. Píše se tam v kapitole Básníci a vězni ve stručnosti následující: skutečně byli zavíráni odpůrci kubánské revoluce. Ale Fidelovi revolucionáři nestáli o mrtvé odpůrce. Ti stáli o živé, ale „napravené“ odpůrce. O tom také píšu v tom příspěvku z r.2016.

A kdyby se někdo chtěl podívat na můj tehdejší příspěvek, stačí na googlu zadat jeho název: Jak k nám dorazil vykrmený kubánský disident. Je na něm i snímek toho vykrmeného disidenta.

                                                             -------------------------------------

A ještě bych rád doplnil k mému minulému příspěvku: kdyby pan Jaroslav Herda povoloval diskusi, tak bych mu přímo vysvětlil, že v tom Odenwaldu každý den v 7 ráno ještě vyzvání katolický kostel. Takže v 6 hodin vyzvání evangelický a v 7 katolický. A všude tam v Odenwaldu jsou v obcích evangelické a katolické kostely a ty působí proti sobě, jak nám také hostitel vysvětlil. On prostě platí výrok Woody Allena v jednom jeho filmu: příslušnost k náboženské skupině vám určuje, koho máte nenávidět.

 

Autor: Josef Komárek | pátek 4.12.2020 13:45 | karma článku: 29,02 | přečteno: 857x