Hold domácím bazénům – a co na to Nora Ephron.

Nedávno zde měla příspěvek rozhorlená autorka, která ostře zkritisovala vlastníky domácích bazénů. Nejspíš jsme jí připadali jako buržousti, kteří nevědí coby. A přitom málokteré zařízení na zahradách je letos užitečnější.

Bazény a bazénky se začaly objevovat u chat a na venkovských zahradách už někdy v 80.letech – to jako důsledek stoupajícího blahobytu v našich zemích. Tehdy většinou jako betonové vykachlíkované, ale v pražském OD Kotva už prodávali stavebnicový bazének tuším od Sigmy Olomouc. Problém tehdy byl s absencí filtrace a bazénová chemie nebyla na trhu vůbec. Ale český kutil si vždy nějak poradil. A navíc to pak publikoval v časopisu UDĚLEJ SI SÁM.

Nezapomínám, jak roztomile se vyjádřila k bazénům Nora Ephron: „V mládí jsem měla kamarádku Lillian, která neměla v obýváku žádný nábytek. Bydlela ve velkém domě v Beverly Hills s prázdným obývákem. Divila jsem se tomu. Vysvětlila mi, že otec dal matce vybrat mezi nábytkem a bazénem, a ona že si vybrala bazén. Smekám před matkou Lillian. Ona totiž přesně pochopila, s čím já se dodnes těžko porovnávám…v bazénu si totiž můžete aspoň zaplavat – ale co v obýváku? To bych vážně ráda věděla … obývák je to nejlepší místo pro toho, který se chystá umřít“.

Tolik Nora Ephron. Nelze přehlédnout, že Česko se v posledních letech nejspíš stalo bazénovou velmocí (i když letos v některých místech už začaly problémy s doplňováním odpařené a vycákané vody). Po venkově je jich vidět v zahradách opravdu hodně – a je to dost demokratický luxus: jsou nákladově dostupné pro široké vrstvy. Připadá mi, že jich je zde daleko víc, než v sousedním a údajně bohatším Německu. Němečtí filmaři si totiž oblíbili filmování z ptačí perspektivy z dronů a vyrábějí rozsáhlé reportáže typu Sachsen von oben,…atd. A všímám si, že v zahradách je tam bazénů a bazénků daleko méně.

Každopádně privátní bazénky a bazény mají některé nevýhody a některé výhody. Mezi výhody patří zejména:

1.že je nikdo neznečistí, nikdo do nich nečůrá, a jsou i horší znečištění. Myslím, že na idnes bylo nedávno psáno, že na koupališti v Brné (to je kousek od Ústí n.L) museli už třikrát zcela vypustit a znovu napustit bazén, protože se v něm objevovaly exkrementy – až si na něj najali na střežení nějakou agenturu.

2.a že u privátního bazénku vás nikdo brutálně nezmlátí.

Autor: Josef Komárek | pondělí 13.8.2018 13:50 | karma článku: 27,95 | přečteno: 1109x