Dosáhli jsme vrcholu průmyslové civilisace? Nejen to, už jsme za vrcholem.

Svatá Greta toho hodně rozvířila. Spíš si kladu otázku, zdali lidstvo vůbec má na řešení klima-změny. Už Theodor Lessing označoval svět lidí za „mraveniště poháněné hladem, smyslností a ješitností“.

A k tomu ještě kapitalismus s těmi vágními pojmy SVOBODA a DEMOKRACIE. Ta kampaň svaté Grety je zajímavá tím, že mladá holka rozpoutala celosvětovou bouři. Tu vysvětlují mediální odborníci všelijak – ale je nepochybná (přinejmenším načasování přišlo akorát). Nepochybná je také klima-změna. Ale k ní se vyjadřují skuteční odborníci už delší dobu – a zdaleka nevyvolali takovou bouři.

Především upozorňují na rozpor mezi panujícím kapitalistickým společenským řádem a fysickými možnostmi planety Země. Podle nich základním principem existence kapitalismu je tzv. trvalý růst a dluhy (to už prý definoval Marx). Bez trvalého růstu a dluhů podle nich kapitalismus nemůže vůbec existovat. A proti tomu stojí planeta Země s konečnými rozměry a zdroji (tomu před týdnem věnovali celý večer na kanálu ARTE). To prostě nejde systémově dohromady. Jednou to půjde do těžkého střetu. Myslím, že ta doba už začíná.

Samozřejmě: základním zaměřením kapitalismu je maximalisace. Maximalisace všeho: produkce, spotřeby, zisků, atd. Ale nepochybně základní podmínkou pro přežití lidstva na planetě Zemi je minimalisace. Minimalisace produkce, spotřeby, atd., také minimalisace rozmnožování.

Ale co se místo toho děje: UNICEF právě před několika dny uvedl, že jen v krisových zemích zmítaných občanskými válkami, jako jsou Afganistan, Somálsko, Syrie či Jemen, se v r. 2018 narodilo přes 29 mil. dětí. Dětí do bídy a hladu a chaosu (kam ty chce navážet ušlechtilý vědec Drahoš?). Kolik je jen zemí, které měly na konci války před 70 lety kolem 20 mil. obyvatel a nyní jích mají přes 100 miliónů.

A co ješitnost? Jsem pobaven tím, jak v zemi s největší klima-hysterií, tj. v Německu, každoročně stoupá průměrný výkon prodávaných aut (údaje ADAC). Vždy ročně tak o 3 PS. Loni už převýšil 150 PS. A frajeři páchají havárie s auty o výkonu 450 PS. K čemu potřebuje někdo 450 PS? Jen k ukájení ješitnosti?

Zdá se mi, že pohodový život, který jsme si dosud užívali (a to i za tzv. zločinné komunistické diktatury) končí. I když hmotné strádání bude nastávat pomalu, klima-hysterie bude stále otravovat, a asi stále více. A té se nějak nedá vyhnout. Už to začalo.

A je to marné. Největší hysterie propuká zřejmě v Německu, což je asi dáno německou náturou (německý národ snadno podléhá propagandě: jednou je potřeba vyvraždit Židy, jindy navážet černochy a Araby do Evropy, rozvíjet multikulturalismus, teď zas potřít Klima-Wandel, atd,), i když celosvětově Evropa chrlí do atmosféry max. 10% škodlivin a Německo max. 2%. Zatímco největšími škůdci ovzduší jsou Čína, Indie, dále USA, Jižní Amerika. Jak budou Němci přemlouvat Čínu a Indii k nulovým exhalacím, to vážně nevím. Tady řečičky o svobodě a demokracii nepomohou. Momentálně probíhají v Indonesii demonstrace proti vypalování tamních deštných pralesů – to kvůli budování palmových plantáží pro produkci palmového oleje. Také to tam mají demonstranti marné – tohle všechno ovládají koncerny a ty zajímají jen zisky. Ono už to má název: „výprodej deštných pralesů“.

A-propos atmosféra. Většina lidí si nevědomuje, jak je atmosféra tenká. Hustý vzduch dosahuje tak do výše 10 km, pak do 20 km už jen velmi řídký a dál už pak není téměř nic. Ze dvorka vidíme kopečky vzdálené 10 km, 20 km, nejvzdálenější kopce jsou v dálce 100km. A 10 km? Vždyť je to jen kousek! Nás klame ta nebeská báň, protože horní okraj nevidíme a nevnímáme, přičemž nebeská modř je téma tak pro básníky.

A do této tenké vrstvy atmosféry se už zhruba 200 let chrlí všelijaké průmyslové splodiny (a to navíc ke všem přírodním výronům, jako jsou erupce sopek a stepní a lesní požáry) – atmosféra se považuje za odpadní žumpu (přitom nic jiného k životu nemáme). To nemůže dopadnout dobře. A také nedopadá.

Sice na první pohled, když si člověk spočítá hmotnost atmosféry – což by měl zvládnout každý maturant – tak vychází obrovské číslo. Pokud jsem se nesekl, tak mně hmotnost atmosféry vyšla přibližně na 510 x 10 na třináctou tun. A někde snad uvedli, že v současnosti se ročně chrlí do atmosféry na 100 mlrd. tun, čili „jen“ 10 na jedenáctou tun CO2 – což je sice proti hmotnosti atmosféry jen zlomek, ale o vlivu skleníkových plynů (CO2, methanu) na ohřívání planety se nepochybuje (snad ta moje čísla Dana Tenzer laskavě zkontroluje). Každopádně podíl CO2 v atmosféře stále stoupá.

No, my (tj. ČR) bychom se s tím nemuseli nijak zatěžovat (a já už vůbec ne, ale jsou tu další generace našich potomků), náš příspěvek ke znečišťování atmosféry je nepatrný, ale jak to vypadá, aktivisti v Evropě s tím budou nepříčetně otravovat. Zatímco s největšími světovými znečišťovateli to nijak nehne. A aktivisti se nesmíří s tím, že situace v podstatě nemá řešení. Není to prostě živočišnému druhu homo sapiens dáno. Výše zmíněný filosof pesimismu Theodor Lessing (kterého nacisti zastřelili v Mariánských Lázních), předvídal, že nastane nějaká katastrofa, všechno zahyne a bude zase klid. Ta pohroma se už myslím rýsuje.

PS.: máme v knihovně knihu: Anita Gordon+David Suzuki „Jde o přežití“,  která u nás vyšla v r.1994. Kniha vyšla v Kanadě v r.1990 a podle autorů (D.S. je profesorem genetiky na UNI) byly už tehdy naše představy o funkci přírody a našeho vztahu k ní nadále neudržitelné. Všelijaké svaté pravdy, že příroda je nekonečná, že růst je pokrok, že věda a technologie všechno vyřeší, že příroda je k našemu použití, že s přírodními zdroji dokážeme hospodařit  – už ke konci 20.století nebyly přesvědčivé. Autoři poukázali na to, že jestliže se budeme nadále řídit podle těchto pravd, zničíme civilisaci jako takovou.

Této problematice se v posledním čtvrtstoletí věnuje ve světě řada vědců. Dosud bez velké publicity a s nulovým účinkem. Až Svaté Grétě se podařil průlom. Tak to je fór, který zase jen svědčí o omezenosti lidského ducha. A lamentovat v této situaci, že „Klimanáboženství nás vychází zatraceně draho“ je myslím to poslední, co by nám svědčilo.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Komárek | pondělí 30.9.2019 12:28 | karma článku: 16,04 | přečteno: 472x