Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už jako malej kluk jsem chtěl motorku ...

... řekl můj otec a opravdu si jí pořídil. Ne,tenhle článek nebude o mé utichající posedlosti motorkama, ale o mém otci. Tohle všechno by vlastně za normálních okolností byl spíše splněný sen pro mě, že budu s tátou brázdit silnice na silných mašinách, pokud by ovšem celá věc neměla jeden velký háček. Jsem synem z druhého manželství a tak můj otec není z nejmladších. Mému otci je totiž 65 let ...

"A co na tom?" říkáte si teď mnozí, ale vězte, že ač můj drahý otec je majitelem ŘP na auta i motorky již desítky let, je to nápad z druhu šílených. Táta se nikdy o motorky nezajímal, jsou to roky, co naposledy nějakou osedlal a teď má mít jednu vlastní? Začínám chápat mojí drahou maminku, již braly mrákoty, když sem si kupoval motorku já. Teď ona prokletá motorka mění majitele, ale zůstává v rodině. Ano, prokletá. Sám nejsem typ, co věří na nadpřirozené věci, ale tady něco zavání.

Když jsem si motorku kupoval i přes odpor rodičů, máma tehdy prohlásila "Ať se na ní třeba zabije ..." Tehdy ještě nevěděla, jak mohla mít pravdu. Opravdu měsíc po koupi jsem měl těžkou dopravní nehodu, ze které jsem vyvázl s životem na kahánku. Motorka předtím i potom ještě aspoň desetkrát okusila asfalt ze strany a jednou ji dokonce zfoukl vítr ze stojanu. Jako by mi opravdu nebylo přáno. Nakonec se tedy dostala k mému otci a já měl obavy, že se historie bude opakovat. A stalo se.

Jednoho krásného dne na vyjížďce s mým tátou, jsme vybrali silnici bez provozu aut a přitom s idylickou krajinou a dobrým povrchem. Zhruba na půli dne však můj táta jedoucí přede mnou neodhadl poloměr zatáčky a ze silnice vyjel. Po několika hrbolech v příkopu přišel kámen, o který se motorka zarazila a přehodila tátu přes řídítka jak rozzuřený býk. Mě se v tu chvíli naskytl pohled jak ze seriálu Cobra 11. Táta letící kupředu a za ním rotující motorka ve vzduchu. Motorka udělala kotoul a přistála na tátovi. Je to hnusné, ale v tu chvíli jsem žasl nad tím, jak dobře to vypadalo a následně jsem se všemu chtěl smát. Bylo mi asi v podvědomí jasné, že tátovi nic není. A opravdu, táta málem odstrčil motorku, která váží skoro tolik co on, sám a já mu téměř ani nemusel z příkopu pomáhat. Byl však v šoku a motorka náraz nerozdýchala. Táta, ač trval na svém, že mu nic není, se mě stihl 5x zeptat kde jsme, odkud jsme přijeli, co se stalo a proč je motorka do protisměru, než přijel kamarád s přívěsem. Na náš nátlak se dostavil do nemocnice, kde mu zjistili zlomenou kliční kost, což ale také bylo opravdu jediné, co se mu přihodilo.

Byli jsme takv rodiněuž otec i syn po nehodě na motorce. Myslíte, že ho to přešlo? Utekl rok a motorku doma máme znovu. Silnější, těžší a jen jeho. Já na ní nemůžu, alespoň podle legislativy zákonů ČR. Nutno však říci, že můj otec je sváteční jezdec. Výlety jsou pro něj svátkem, párkrát do roka miláčka z garáže vytáhne a jede za kamarádem. I přes naše nářky kolikrát i v dešti a větru. Ještěže v zimě jsem ho přemluvil. Táta bohužel ani nepobral nic z lásky k motorkám a tak motorkáře kolikrát ani nezdraví, o svůj stroj se nezajímá a nestará a stále ještě nic o motorkách pořádně neví.

Je to vlastně výjimka potvrzující mé rčení. Že motorce může člověk buď naprosto propadnout a nebo vůbec. Mého tátu těší, že jí má. Čímž si asi dokazuje, že ještě nepatří do starého železa a že je duchem mladý. A nebo jen prostě nemá co dělat, když je v důchodu. Tak jako tak na každý pád budu mít ještě vždycky strach, když oznámí, že jede za kamarádem do Hradce Králové a venku začnou padat první kapky ...

Autor: Václav Johanna | čtvrtek 11.6.2009 22:07 | karma článku: 10,39 | přečteno: 942x
  • Další články autora

Václav Johanna

Jak (ne)může někdo odeslat mail, který se tváří, jako od poslance?

Asi už víte, že na mailové adresy poslanců přišel e-mail s nabídkou slevy, který se tvářil, jako by odešel z mailu Tomia Okamury. Jelikož mě IT živí už 8 let, chtěl bych se k tomu vyjádřit...

20.11.2018 v 19:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 3290x | Diskuse| Politika

Václav Johanna

Dva hořící autobusy v Letňanech ve 2 dnech

Včera jsem se pouze díky zpravodajství iDnes dozvěděl o požáru autobusu na zastávce Dobratická. Dnes jsem byl u druhého požáru osobně.

3.12.2015 v 18:32 | Karma: 15,86 | Přečteno: 791x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Václav Johanna

Když solidarita probudí nesnášenlivost

O útocích ve Francii bylo napsáno hodně, pojďme se podívat na ty, co nesouhlasí s náhlou solidaritou a používají k tomu děravé argumenty.

14.11.2015 v 20:10 | Karma: 18,05 | Přečteno: 1819x | Diskuse| Společnost

Václav Johanna

Kde končí diskriminace a začínají pečení holubi rovnou do úst

Vážený pane Hassane, tento příspěvek vzniká v návaznosti na Váš názor, že předseda SSO p. Mach podporuje diskriminaci v případu podnikatelky, která odmítla zaměstnat ženu romského původu. Ač máte právo projevit svůj názor svobodně, rozhodl jsem se rozvést zde na blogu myšlenku o tom, co vlastně ještě je diskriminace a co ne.

4.12.2011 v 12:28 | Karma: 38,23 | Přečteno: 2086x | Diskuse| Společnost

Václav Johanna

Jak paní Pohlová zakázala internety v knihovnách

Tak se jí to nakonec podařilo. Od včerejšího dne stát nedotuje internetové připojení v knihovnách, což pobouřilo zástupce České Pirátské Strany, kteří chystají protest před budovou ministerstva vnitra a chtějí žádat znovuobnovení dotací. Je to ale správný postup? Co když ne vše, co je černé na bílém, je nutně černobílé?

2.8.2011 v 13:52 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1370x
Co píšu není sluníčkové a nejspíš s tím nebudete souhlasit. Ale někdo to říct musel ...

Seznam rubrik