Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Láska na první pohled

Je to už asi týden zpátky, co jsem se musela nad sebou opět zamyslet. Nejčastější témata k ,,sebezamyšlení“ jsou u mě úklid, učení a utrácení ( o tom bude právě řeč ).

Šla jsem zrovna z oběda s kolegyní, když jsme procházeli kolem maličkého krámku s dárkovými předměty. Musela jsem to vědět. Musela jsem se přesvědčit. Bylo to jako droga silnější než já. Musela jsem se podívat, jestli tam ještě je. ,,Pojď E., něco ti ukážu“ A vtáhla jsem kolegyni dovnitř krámku. Moc úsilí jsem k tomu nepotřebovala, protože krámek vyhlížel už zvenčí velmi ,,přijatelně“. Po počátečním rozhlídnutí, se mě zmocnila přímo panická hrůza. Není tady! Tlak mi vyskočil a srdce začalo splašeně tlouci.,,Co že to vlastně hledáš?“ Zeptala se mně kolegyně. Odpovědi se nedočkala. Otočila jsem se na podpatku a uháněla s větrem o závod k pokladně. ,,Měustetustojnačajsvic“ vyhrkla jsem na prodavačku, která si jenom líně posunula brýle na nose a s výrazem, který prozrazoval, jak hluboce ji otravuji, odfrkla: ,,Prosím“? ,,Měli jssste tady stojan na čajovééé svíííce“ Zopakovala jsem pomalu, důrazně a s křečovitým úsměvem dítěte, které na vánoce nemohlo ani dospat v očekávání nové hračky od Mattela, kterou od konce srpna reklamovali v televizi a dočkalo se nových fuseklí. Opravdu si někdy ještě připadám jako dítě. Když prodavačka mlčky ukázala prstem na poličku nad úrovní mých očí ( měřím jen něco málo přes 155 cm), málem jsem zbořila celý krámek. Byl tam! ,, Podívej, že je nádherný?!“ ( výraz: dítě rozbalilo další dárek, hračka od Mattela se opravdu objevila) Když mi bylo potvrzeno, že je opravdu moc hezký, znovu jsem jej vzala do ruky, ohmatávala po povrchu, otáčela všemi směry, podrobně zkoumala a skončila tam co vždycky- na štítku s cenou nalepeném ze spodní strany. Aby jste tomu rozuměli, já tam takhle okukovat přišla už potřetí a poslední pohled ze spodu vždycky rozhodl. Měl rozhodnout i v onen den, jenže pak se za mnou ozvalo: ,,Stejně se vrátíš“ E. už mě znala, nebylo pochyb. ,,A příště už by tu opravdu nemusel být, že?“ Ujišťovala jsem se.

Byla to prostě ,,láska na první pohled“. Znáte to. Jdete se jen kouknout a většinou se Vám něco líbí. Většinou se ovládnete. Někdy to vyzkoušíte, ohmatáte, prozkoumáte ( podle toho oč jde). Už jen v malém množství případů nakouknete do peněženky. Některé choulostivější povahy se zamyslí nad současnou náladou přítele, manžela ( nepohádali jsme se v minulých dnech? ). No a v tom jednom jediném procentu si prostě a jednoduše řeknete: ,,Ať nežeru“. Změna nastává, pokud Vás někdo doprovází ( přítel tvrdí, že v takových situacích se tvářím naprosto stejně jako Kocour ve Shrekovi- ten s těma velikýma smutnýma očičkama ). Kámen by se ustrnul. Jenže tenkrát to bylo sólo. Prostě jen já a moje peněženka. Nevím kolik lidí trpí úchylkou obdarovávat sám sebe, ale určitě přispívám významným procentem. ,,Oni tu mají poslední“ Ozvalo se zoufalé kvíknutí vedle mě. Ano, láska je mocná!

A tak jsem si odnášela svůj nový stojan na čajové svíce. Nesla jsem ho z obchodu, jako posvátnou bustu. A když jsem ho ukazovala v práci, uvědomila jsem si, že by tam vážně příště už nemusel být. Všichni z něj byli nadšení. Nejhorší, co se totiž stává, když předvádíte svoji ,,lásku“je, že  vám někdo řekne, že Vás dělá tlustou v pase, že Vám nejde k očím a úplná katastrofa (!), že jí viděl o dvě ulice dál o dvě stovky levnější.

Cestou autem domů jsem se nad sebou tedy zamyslela. Opravdu si nedokážu nic odříct? Ale ano, dokážu. Už jsem se naučila vidět na věcech v obchodech úmyslně chyby, které mě mají odradit. Ono to funguje! Ale jen pokud o danou věc opravdu moc nestojím. Pokud je to ,,láska na první pohled“, pak to už nejde. Jenže to vlastně není žádné odříkání. Co myslíte?

 

 

 

 

Autor: Jitka Macková | čtvrtek 25.8.2011 8:00 | karma článku: 8,33 | přečteno: 712x
  • Další články autora

Jitka Macková

Jak se přestat bát v bouři

Pro začátek jedna veliká myšlenka z knihy Jacka Canfielda a Marka Victora Hansena Slepičí polévka pro duši. Výňatek z nádherného příběhu, který mě kdysi velmi inspiroval. Nejdřív jsem viděl Boha jako pozorovatele, jako svého soudce, který si pamatuje všechno, co jsem udělal špatně. Tak Bůh pozná, jestli si po smrti zasloužím nebe nebo peklo. Vždycky tam někde byl, něco jako prezident. Poznal jsem Jeho obraz, když jsem ho uviděl, ale vlastně jsem ho vůbec neznal.

23.7.2014 v 16:40 | Karma: 7,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Ostatní

Jitka Macková

Nic se neděje

Kolikrát už jsem tuhle frázi slyšela? Snažím se, jako většina civilizované společnosti, omluvit se pokaždé, když někomu stoupnu na nohu nebo do někoho vrazím. Potud v pořádku.

9.7.2014 v 18:40 | Karma: 5,83 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ostatní

Jitka Macková

Magický rok 2012

Vstoupili jsme do roku 2012. Nevím jak Vy, ale pro mě byl předchozí rok rokem velikých úspěchů a rozhodnutí, a doufám, že tento rok mi jen potvrdí, že má rozhodnutí byla správná a že bude alespoň tak úspěšný, jako byl ten právě minulý. Vám samozřejmě přeji totéž. To o čem chci psát s tímto novým rokem docela souvisí. Má to být rok nějakého zvláštního přelomu, snad nového začátku nějakého jinak fungujícího světa. Někdo tvrdí, dokonce konec světa, ale s touto myšlenkou se já nijak zvlášť neztotožňuji.

8.1.2012 v 15:48 | Karma: 6,43 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ostatní

Jitka Macková

Syndrom ,,Kde mám(e)“

Nedávno jsme se s přítelem přestěhovali do nového bytu. Společný byt jsme nikdy nesdíleli, takže si musíme na spoustu věcí vzájemně zvykat. Až na pár nesrovnalostí, které byly téměř vždy podpořeny několika sklenicemi vína, to celkem zvládáme. Musím ale konstatovat, že začínám aktivně a na vlastní oči pozorovat, jak zbytečné je v mužském světě mýt nádobí po snídani, když ho přece můžeme mýt až po obědě a nejlépe až po večeři. Tedy tehdy až ,,mně“ nad plným dřezem dojde trpělivost. Potom se přikrade s výrazem ,,ach já tak strašně nerad“ a přihlouple se zeptá: „ Ty už to myješ?“ ,,Já se na to zrovna chystal“ a vezme si do ruky utěrku aby mohl svá slova patřičně demonstrovat. Ovšem to trvá jen do chvíle, než si vzpomene, že vlastně něco smrtelně a neodkladně důležitého dělal.

20.11.2011 v 20:06 | Karma: 12,93 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Jitka Macková

Listopade, listopade už ti mlha světlo krade

Schválně jsem zvolila slova jedné dětské říkanky, ve které je obsaženo všechno o tomhle podivném měsíci. Když jsem byla malinká, přišel mi hrozně depresivní. Není moc lidí, co má rádo listopad, ale pro mě má své kouzlo. Za pár dnů nám zase začne.

26.10.2011 v 20:20 | Karma: 8,45 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 663x
Mám ráda všechno překvapivé, nové a zajímavé ( dle mého přítele chorobná uchylka vše si osahat ). Dále svíčkouvou, pátky a cestování s nejasným cílem, jen tak se spacákem. Baví mě malovat a to čímkoliv na cokoliv. Nesnáším monotónní věci a situace.

Seznam rubrik