Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naučte se ocenit svou tchýni

Patříte k těm, které se s kolegyněmi v práci, kamarádkami nad drinkem či náhodnými spolucestujícími ve vlaku předhánějí v pikantních historkách, kteráže máte zaručeně tu nejhorší tchýni? Ne proto, že by vás to bavilo, ne proto, že byste chtěly být středem pozornosti.  Ale prostě pro ten fakt, který změnit nelze. A to, že jste to zrovna vy, kdo je majitelem té nejhorší tchýně.

 

Moje kamarádka Hedvika má v mých očích naprosto báječnou tchýni. Přesný opak té mé. Nicméně není všechno zlato, co se třpytí a já si konečně začínám vážit té své. A to z těchto důvodů:

 

Pokaždé, když Hedvika opustí dům, lhostejno, zda pouze kvůli návštěvě kadeřníka či dovolené v zámoří, její tchýně jí kdykoli ochotně pohlídá dům, psa, kočku a dvě andulky. Beze slova. Jako bonus jí přestaví nábytek v obývacím pokoji, seřadí obsah spižírny podle data spotřeby, s geometrickou přesností vyřádkuje třásně na perském koberci, zaleje přepečlivě všechny květiny včetně sukulentů a orchidejí.

 

Moje tchýně, na rozdíl od Hedvičiny, se ani jednou neobtěžovala pohlídat mi dům, kočku ani akvarijní rybičku. Dům mi tedy hlídá alarm, kočka snědla rybičku a je fajn a já mám alespoň ušetřenou práci s navracením křesel na jejich původní místo, nešílím ve spíži, kde není možné najít ani hladkou mouku, nepřeskakuji úzkostlivě přes třásně peršanu a ušetřím si tak vyvrknutí kotníku (naproti Hedvice, která momentálně belhá o berli), ani nemusím brečet nad úhynem mých milovaných kaktusů a modrých orchidejí. Je mi prostě fajn.

 

Hedviky tchýně se nikdy nezdráhá pohlídat svá vnoučata.  

 

Moje tchýně nikdy nehlídala ani jedno z mých čtyř dětí. Mně tím ušetřila spoustu práce s vysvětlováním, proč zrovna babička ví všechno nejlépe, proč babička nejlépe vaří, proč ji mají mé děti mít ze všech nejraději, proč je lepší než jejich maminka.

 

Hedviky tchýně dá svým dětem, přednostně vnoučatům, první poslední. A to doslova. Lásku, péči, tučnou sumu na vkladní knížku, zlaté cihličky do bankovního sejfu.

 

Moje tchýně dala mým dětem prd. Pardon. Nikdy jim nic nedala. A díky jí! Mně tím ušetřila nutnou vděčnost. Děti nebudou babičku milovat pro peníze. A já, až se o ni na její stará kolena budu starat, nebudu tak činit z vděku, ale z dobroty mé duše. Hurá! Budu mít čistou karmu.

 

Hedviky tchýně nikdy nezapomene na svátek či narozeniny své snachy. Vždy pro ni má připravený překrásný (jak je nucena Hedvika po zbytek měsíce opakovat) dárek. Dárek to převážně vlastnoručně vyrobený, který je hoden čestného místa, respektive hlavně co nejvíce viditelného místa.

 

Myslím, že moje tchýně za patnáct let našeho vzájemného soužití ani nezaregistrovala, že nějaký svátek či narozeniny mám. Já mám díky tomu ušetřenou práci s hledáním a vystavováním nevhodných darů před každou její návštěvou. Nemusím se ani dívat na koláž z manželovy obřízky, která visí nad Hedvičiným stolem, ani nemusím usínat na brčálově zeleném vlastnoručně háčkovaném polštáři z chemlonu, taktéž nemusím jíst na igelitu, abych nepotřísnila vyšívaný ubrus s motivem parohatého jelena v říji (který údajně frčí v Bavorsku), ani se každou neděli na slavnostní oběd nemusím stříkat tou smradlavou ruskou dvacet pět let starou voňavkou, kterou dostala Hedvika loni k svátku. Já se mohu radovat ze života v prostředí, které si vytvořím sama. Díky!

 

Hedviky tchýně, jak sama velmi ráda zdůrazňuje, předala Hedvice svého syna dokonale připraveného pro manželství. Ano, nebrání se žádnému servisu, který je mu Hedvika ochotna poskytnout.

 

To moje tchýně o mého manžela nikdy přehnaně nedbala. Jsem jí za to neskutečně vděčná. Již před naším sňatkem perfektně vařil - co mu zbývalo, i blaho školních jídelen jednou končí. Ponožky nejenže neházel pod postel, ale byl vycepován, že chce-li je mít čisté, musí si je sám v umyvadle přeprat. Bravurně ovládal veškeré domácí práce, od luxování přes žehlení po mytí oken. A pozor! Nikdy mi neřekl věty typu: Moje maminka to dělala jinak. Moje maminka tam nedávala bobkový list. Či nedej bože větu: Moje maminka to vaří líp.  

 

Hedviky tchýně byla od oznámení zasnoubení svého syna nadšená svou budoucí snachou. Bez výhrad. Jednoduše se radovala.

 

Moje tchýně, po té, co se dozvěděla, že si budu brát jejího synáčka, vyváděla víc než býk v Koridě. Od začátku ten sňatek neschvalovala a snažila se mě od něj odradit. Já se na ni nezlobím, vím, že mě má a měla vždy ráda a myslela to se mnou dobře. (Snad pro mě chtěla někoho lepšího.) Ale moje drahá tchýně, věř, že bych na tom mohla být i hůř. Díky za Tebe i Tvého skvělého syna. Ty jsi mě včas varovala a já věděla, co mě čeká, na rozdíl od Hedviky, která je teď před rozvodem.

 

A ještě naposled, proč je moje tchýně ze všech nejlepší.

 

Hedviky tchýně by se urazila, kdyby tento pamflet četla.

 

Moje báječná tchýně ne. Ta má smysl pro humor. Alespoň doufám!!!

 

 

 

Autor: Jitka Ludvíková | pondělí 18.2.2013 11:05 | karma článku: 24,67 | přečteno: 1408x
  • Další články autora

Jitka Ludvíková

From USA with love XVIII Tuba City

Když se podíváte na Američany, dojde vám, že USA je hodně o jídle. Pro řadu Američanů je jídlo národní sport. Prostě jí, a jsou v tom nejlepší. Samozřejmě to neplatí doslova, nicméně porce odpovídají tomu, jak snadno přiberete.

2.6.2019 v 6:13 | Karma: 13,37 | Přečteno: 470x | Diskuse| Cestování

Jitka Ludvíková

From USA with love XVII Zpět do USA!

Čas od času cestuji. Ne tak často, jak bych si přála, ale na druhou stranu ne tak málo, abych si párkrát do roka nemusela odříct nový pár bot, abych na vysněnou cestu našetřila. Ale podařilo se a já jedu zpět na západ, do USA.

31.5.2019 v 6:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování

Jitka Ludvíková

From NY with love V Washington

Moje kamarádka mi říkala, ať na Floridu rozhodně nejezdím, že tam chcípl pes. Podle hlavních zpráv to tak nevypadá, ale dám na ni a opouštím New York, směr Washington.

13.9.2017 v 5:42 | Karma: 10,32 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Jitka Ludvíková

From NY with love IV Americký sen

Úsloví: Všechno má svou cenu, platí v NY dvojnásob. Kdo může, snaží se na NY přiživit. Kreativní jedinci, kterých je město plné mi připomínají mou dceru; v pěti zavřela do krabice včelu a se slovy: Makej! čekala na med.

12.9.2017 v 3:36 | Karma: 11,02 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Jitka Ludvíková

From NY with love III Globalizace, aneb na prezidenta mi nesahej!

Dnes slavíme s partnerem výročí a ráda bych napsala, že jsme celý den z postele ani nevylezli, ale opak byl pravdou. Budíček byl nastavený na brzkou ranní hodinu, protože program byl opět hodně nabitý.

10.9.2017 v 14:26 | Karma: 11,70 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 612x
Autorka humoristických knih, detektivních románů a knih pro děti. Vedlejší profesí optimistka, která hledá v lidech to lepší. Ráda cestuje, poznává nová místa a lidi. Věří, že smích prodlužuje život a dokáže zázraky. Píše, protože ji to baví a taky proto, že bez psaní žít neumí.

 

 

Seznam rubrik