From NY with love Do NY? Jedině s dobrým CV

Je to něco přes rok, co jsem se vrátila z jihozápadu USA, a tehdy jsem věděla, že do této země plné silných protikladů, neobvyklých vůní a nádherných zvuků se brzy vrátím. Je to tak. Ameriku si buď zamilujete, nebo ne.

U mě nastal prvý případ. Tentokrát padl výběr na New York.

Ale dostat se do NY, respektive do letadla, je asi největší úskalí celého výletu (pominuli biometrický pas, ESTU, letenku a drobné kapesné). Hned na letišti jsme prošli podrobným výslechem, který se loni nekonal. Mimo jiné padaly otázky typu: Kde jste studovala? Jaké téma bylo vaší diplomové práce? Jak se jmenuje váš šéf? Komu patří ty kufry? Kdo vám je balil? Kdo je americký prezident? Proč jedete do Ameriky?

Věřte tomu, že v této chvíli smysl pro humor musíte potlačit, a odpovědi, typu: kufry patří do společného jmění manželů, zavazadla a spodní prádlo už mi překontroloval manžel, dneska žádnou trávu nevezu, si nechte pro sebe, jinak si svůj kufr nacpete namísto do letadla zpátky do taxíku a letenku v hodnotě minimální mzdy můžete využít maximálně na výrobu vlaštovky.  

Pro toho, kdo na zpovídání není připravená a nečeká jej, to může být značně frustrující jako pro mě. Musím se přiznat, že na otázku, zda mohu vyjmenovat všech sedm knih, které mi vyšly, jsem si vzpomněla na pouhé dvě. Kamarádka si nevzpomněla na téma diplomové práce ani na jméno svého šéfa, ale zato jim řekla, že mu říkají mimoň, což jí může každý z firmy potvrdit. Ovšem nebyla to správná odpověď, dostala červený puntík.

Ano, chcete-li do NY, zopákněte si své CV a hlavně nebuďte drzí. A už vůbec netvrďte, že jste položenou otázku nepochopili. Zlá učitelka v stejnokroji letecké společnosti rozdává modré a červené puntíky. Je nekompromisní, komu přilepí na pas červený puntík, s tím už se to táhne celý let.

Je to jako ve škole, když nejste připravený, přijde trest. Když jste drzí, přijde trest. Když přijdete pozdě, přijde trest. A navíc, kdo má červený puntík, dostane během letu mnohem méně alkoholických nápojů, než ten s modrým. Tak si své odpovědi dobře rozmyslete. (Zásoby alkoholu dojdou rychle: pivo po první svačině, víno v půlce letu a tvrdé dvě hodiny před přistáním.)

Závěr číslo jedna, který mě NY naučil: Když máš červený diplom nebo jsi uměl chodit za školu, neznamená, že zvládneš leteckou security.

(A teď jako matka prvňáčka: Milé dítě, dobrá příprava je základ: protože byla maminka hodná, tatínek jí koupil letenku a protože se maminka se svým CV dobře připravila, dostala modrý puntík a mohla odletět do USA.)

Ale teď mi nikdo nepiště, že modrý puntík není žádná sláva.

 

 

Autor: Jitka Ludvíková | pátek 8.9.2017 13:15 | karma článku: 14,41 | přečteno: 605x