Necháváme se okrádat vládou, komu to vadí?

Proč Vám to vadí? Prostě normální a typicky české je okrádat, podílet se na krádežích, ojebávat. Kdekoliv, v nějaké firmě, na úřadě, v institutu, kdekoliv se vyskytují drobné krádeže. Pustíte téměř kohokoliv ke korytu a začne taky krást. Nevím, proč se snažíme moralizovat, když naprostá většina Čechů má sklony rozkrádat. Skoro nikdo si nezametá před vlastním prahem. Je velmi omezené procento lidí, kteří se nesníží k tomu, aby nějakým způsobem, někoho neokradli.

Pamatuji si dobu, kdy jsem ještě jako student, chodil na praxi do podniku a na vlastní oči jsem dennodenně viděl, jak dělníci vynášejí z továrny různé součástky, nářadí, kusy pracovního oblečení. A nebylo toho sporadicky málo za ty čtyři roky, co jsem studoval, řádově za statisíce. Byl sem učeň, musel sem držet hubu a krok. Vlastně mi to ani nepřišlo nenormální. Každý mi říkal, že kdo nekrade, okrádá rodinu. Nijak sem to neřešil, ba naopak, sem tam jsem si vzal nějakou tu drobnost podle potřeby do vlastní kapsy.

Následně jsem prošel ve svém životě spoustou zkušeností, které mě utvrdili v tom, že když Čech může něco ukrást, svévolně odnést, ojebat práci, mnoho z nás tomu pokušení neunikne. Ve firmách kde není vše dopodrobna zaevidované, se snad pokaždé najde nějaký člověk, který se pokusí tu firmu okrást. Potom, když ostatní vidí, že to jde, mnozí z nich se o to pokusí taktéž. Tak proč moralizujeme vládu? Podle mě, máme vládu, kterou si zasloužíme! Nebo se mýlím?

Ne nadarmo se říká, potrefená husa nejvíce kejhá. Lidé, kteří nejvíce, myslím někde u piva v hospůdce nadávají na okrádání, patří podle mého soudu k těm, kteří se chovají stejně jako politici, akorát že kradou v menším množství. Podle mě, se málokterý z dělníků může otočit zpátky do minulosti a říci naprosto poctivě a podle kodexu slušnosti a poctivosti, já nekradu! Nevěřím moc v zázraky, kolik procent je těch co mají neposkvrněnou duši? Dvacet procent? Křivdím lidem? Vždyť spousta lidí už jen v té hospůdce nežije příkladně, někteří si v rámci tradice rozkrádání odnesou domů popelník nebo sklenice.

Dejme naprosté většině Čechů možnost dostat se do mocenských pozic, kde budou denně odolávat pokušení s možností se obohatit pro vlastní potřebu. Věřím tomu, že naprostá většina se nechá zmanipulovat a podlehne. Nemám moc pochybností o tomto národě. Poctivý člověk nemá potřebu se obhajovat. Poctivý člověk koná v zájmech ohleduplně ke svému okolí a ctí práva druhého a nekrade. Tak co bude dál, co nám nabídne tahle vzájemně se rozkrádající se republika?

Nebo mohu začít věřit, že bude lépe, že v době, kdy se nevede dobře mnoha národům, přestaneme okrádat sami sebe? Vykrádat si vlastní zem?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Michael | středa 10.10.2012 13:32 | karma článku: 10,29 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Daniel Michael

Co Čech to poradce

11.12.2015 v 8:53 | Karma: 13,65

Daniel Michael

Rozdělit a panovat?

5.12.2015 v 11:52 | Karma: 9,79

Daniel Michael

Svět je vzácně naruby

25.11.2015 v 12:35 | Karma: 22,63

Daniel Michael

Jsem single a cítím se báječně

30.9.2014 v 12:48 | Karma: 18,12

Daniel Michael

O kolektivních sportech

3.7.2014 v 9:30 | Karma: 7,39