Kauza Entropa by neměla skončit omluvou Evropě

Daňového poplatníka musí zarazit šlendrián, s jakým se na nejvyšší vládní úrovni zadává zakázka za dva miliony korun, která má navíc umělecky reprezentovat Českou Republiku v Bruselu. Myšlenka, že 27 evropských výtvarníků umělecky karikuje své země, je jistě zajímavá. Avšak skutečnost, že Černý tuto myšlenku zneužil, zadavatele podvedl a tímto podvodem získal prestižní výstavní místo i publicitu, je nanejvýš ostudná. A jak je za peníze daňových poplatníků zobrazené samotné Česko? Zesměšňováním Václava Klause. Mezi 27 výtvarníky by to bylo diskutabilní, ale možná akceptovatelné.

V diskusi okolo Entropy jakoby zapadla jedna z motivací, proč Černý dílo vytvořil, proč mystifikoval, proč od počátku zadání díla podváděl. „Jestli jsem chtěl někoho urazit, je to Václav Klaus. Protože Klaus uráží Čechy,“ řekl Černý při slavnostním odhalení. Ministr Vondra mohl hrát nedovtipného, nikoli však po těchto slovech. Černý se Evropě omlouvá. Je ochoten odstranit Bulharsko a vrátit vládě její dva miliony. Je ale také ochoten odstranit nápisy zesměšňující prezidenta České Republiky? Nikoliv. Nechtěl přeci urazit nikoho jiného než Václava Klause. Zesměšňovat prezidenta v demokratické společnosti je přeci pro umělce možné, povolené a beztrestné.

Česká vláda se ústy svého místopředsedy či velvyslance Evropě omlouvá také. Nedokáže však vysvětlit Evropanům, že byla podvedena a že ji dílo nereprezentuje. Entropa visí a představitelé české vlády ji slavnostně odhalili. Prostor, který vláda této skládačce poskytuje, je vyhrazen právě a jen pro uměleckou reprezentaci České Republiky. A Černý používá tento podvodně získaný prostor pro svá soukromá sdělení.

Jaká je tedy výsledná situace  Entropy? Miliardář Bakala, dlouhodobě podporující skupinu pracovně nazývanou „pravda a láska“, věnoval deset milionů na zesměšnění Václava Klause před celou Evropou. A Česká Republika k tomu poskytla prostor. Bakala i Černý splnili svůj záměr. Saša Vondra by měl pro veřejnost podrobně rozklíčovat, jak k tomuto šlendriánu a ostudě mohlo dojít a kdo je za něj odpovědný. A ten zodpovědný by měl zvážit svoji rezignaci. Prezidenta možná může zesměšňovat umělec a jeho sponzor, nikoli však vláda.

Autor: | středa 21.1.2009 21:33 | karma článku: 22,56 | přečteno: 1408x
  • Další články autora

Nová evropská desetiletka ekonomiku nespasí

7.4.2010 v 11:15 | Karma: 14,31

O biopalivech rozhodujme s chladnou hlavou

31.3.2010 v 9:30 | Karma: 15,68

Dělat showbusiness není žádná sranda

16.3.2010 v 14:15 | Karma: 22,54