Hlasy pro Paroubka aneb Internetoví úderníci útočí

Není tomu tak dávno, co se mluvilo o tom, že ČSSD trochu zaspala dobu, když nevěnovala dostatečnou pozornost internetu. Jiří Paroubek proto neváhal, a po neúspěšných evropských volbách vydal rozkaz. Stačilo slovo a ČSSD vyrazila na zteč virtuálního prostoru. Dnes už nemůže nikdo o socialistické kybernetické síle pochybovat – diskuse na zpravodajských serverech jsou plné příspěvků levicových stoupenců a ten ze socialistických politiků, kdo nemá profil na facebooku, snad aby raději předsedovi nechodil na oči.

Obecně platí, že internet je vynikající komunikační médium, které navíc v případě politiků funguje oběma směry. Bohužel, za jeho očividnými výhodami se skrývají i ne už tak zjevné možnosti různých manipulací. Jednu z nich představují rozličné ankety, na které můžeme narazit na každém kroku. Vezměte si například tu na serveru ihned.cz, ve které mohli čtenáři zvolit pomyslného vítěze nedělní televizní debaty politických lídrů. Ti se do hlasování pustili s vervou a před nedělní půlnocí u pravicově naladěných čtenářů HN celkem dle očekávání dominoval Petr Nečas v poměru 80:20.

Neuplynulo však ani půl dne a situace se zcela změnila. V pondělí ráno už Jiří Paroubek vedl se šedesáti procenty. Někdo by si mohl říci, no aby také ne, když se hned po skončení diskuse sám vyhlásil za nejlepšího debatéra. Odpověď však neleží v údajných Paroubkových rétorických schopnostech, ale ve 2000 hlasech (2/3 celkového počtu!), které byly na konto socialistického předsedy přes noc poslány z pouhých 2 počítačů (resp. IP adres) a které konečný výsledek zcela zmanipulovaly.

Nabízí se dvojí vysvětlení. 1) ČSSD si pro své skalní příznivce otevřela noční internetovou kavárnu. 2) V Lidovém domě se naučili používat virtuální roboty, které automaticky hlasují za ně. Morální zábrany okolo bohapustého falšování výsledků asi nikoho ze socialistické internetové úderné skupiny netrápí. Hlavně, že to předseda vyhraje, ne?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | čtvrtek 15.4.2010 8:20 | karma článku: 34,38 | přečteno: 1788x
  • Další články autora

Nová evropská desetiletka ekonomiku nespasí

7.4.2010 v 11:15 | Karma: 14,31

O biopalivech rozhodujme s chladnou hlavou

31.3.2010 v 9:30 | Karma: 15,68

Dělat showbusiness není žádná sranda

16.3.2010 v 14:15 | Karma: 22,54