Vokýnka, holomajzna a jiná ,,kočkování“.

 Zmíněná ,,vokýnka“ byla oblíbenou klukovskou hrou v ,,Soapstreet“ v jedné z pražských čtvrtí. Ale jistě nejen tam. Občas se měnila tato hra v takřka ,,holomajznu“. Zvláště, když se hrála s hokejkami.

 Tato hra se hrála převážně s tenisákem systémem ,,každej s každým“ i ,,proti všem“. Každý hráč měl svou ,,minibranku“. A kdo obdržel nejvíce gólů, prohrál. Hrálo se toliko nohama. Někdy se užívaly i hokejky, jinak princip zůstával stejný. Ovšem hlavně při užití hokejek se to občas měnilo i v onu ,,holomajznu“.

 

 Tato ,,klání“ většinou nebyla dohrána. Byla ukončována často zásahem ,,vyšší moci“. Tedy obyvateli domu, u kterého se tato hra převážně hrála, neb ono místo bylo pro tuto hru ,,obzvláště“ vhodné. Jistě, že tyto hry nebyly nijak ,,tiché“. Často pak bylo ,,utrum“ i po zásahu zdejší domovnice, jinak obecně známé jako ,,schopná desítka“, která měla nejen onen dům ,, v péči“, a to nikoli toliko z titulu úklidu a běžné činnosti domovnické. Inu, taková tehdy byla ,,doba“.

 Proč se tímto tématem zabývám. Co myslíte? Nepřipomíná Vám to ,,cosi“? Např. i zdejší blogovou tvorbu i ,,tvorbu“? O diskuzích i ,,diskuzích“ pod nimi ani nemluvě, že. Nakonec jak autoři článků, tak i diskutující chápou, co mám na mysli. Snad. O tom, že mnozí ,,velice aktivní“ diskutující, velmi často tací, kteří jinak ani blog nenapíší, se často ,,etablují“, ovšem ani mnohé z blogerů nevyjímaje,  spíše jako ta ,,desítková domovnice“, ani nemluvě.

 Inu, do jisté míry je to někdy i ,,psina“, jindy však se to v reálu, ač virtuálním, příliš neliší ani od stoky. Ano, jsou vskutku světlé výjimky, ale takových vskutku pomálu. Jen si někdy říkám. Budiž. Je to projev jisté svobody. Tedy projevu. Jen ty její hranice a meze. Skoro darmo se tím zabývat. To nikoho nepředělá.

 Ovšem zrovna tak si mnohdy říkám. Mám dál psát články např. o našich letcích? Ale pro koho? I když jsou provozovatelem stránek kvitovány, což mně bylo i od jeho zástupce sděleno. Pro lidi, kteří si neváží naší historie, uráží a plivou na svou Vlast a jejichž obzor je omezen  ,,jejich šablonu“, o ,,bohatství“ jejich slovní zásoby, urážek a napadání kdekoho a kdečeho? Jistě, je možné je i politovat. Ale ustupovat takovým a nechat je se takto ,,etablovat“?  Co mě se týká, nikdy jsem se za celý svůj život gaunerů, ani hlupáků nebál. Ale rozhodně jim ani neustupoval. Nikdy. Protože ústup a strach před takovými jim dával, ale stále i dává o to větší prostor. A i tam bylo, je a bude hrozit stále jedno z největších nebezpečí! Pro všechny!A mnozí z nás nejen víme, ale i pamatujeme, a sami na sobě i svých blízkých jsme zažili, kam to vedlo! Jediná, ta správně ,,střižená šablona", jediný, ten ,,správně nadiktovaný recept“ a to jedině ,,správné dávkování". ,,Léků" do žil.  Ovšem nikoli ve skutečnosti léků, ale jedů! A bohužel, ač zdánlivě v opačném gardu, ve skutečnosti však ve zcela stejných ,,intencích“ mají i své pokračovatele. A mnozí jim k tomu ještě nadšeně tleskají. J.A.J.

P.S.: Virtuální prostor se příliš neliší od prostoru anonymního. Ač někdo má uvedené i své jméno a ,,kdesi" jsou uloženy i jeho ,,nacionále“. Což si ovšem leckdo asi až tak neuvědomuje. To nemyslím jako vyhrůžku, toliko jako konstatování. O tom toliko to jest, že mnozí v bezpečí svých klávesnic se v zásadě od oněch anonymů vlastně vůbec, ale vůbec neliší. A proto ještě jedno video. Velmi výstižné! Viz.:

 

                                 30.9.15                                                         George Anthony

Autor: Jiří Jiroudek | středa 30.9.2015 14:39 | karma článku: 13,20 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63