Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vojna? Potřebujete jí jak čuník drbání, omladino!

 Že se to nelíbí? No a co! Třeba i právě proto! Není vojna jako vojna. Žádná vojna však není kojná. Žádnej mamahotel a pivínko a starej se vo mě maminko. A žádný, že co vypadne z ruky, to vypadne i z hlavy a maminka to uklidí, dytˇ vono jí to baví. A jinak? Hlavně zdraví! No lítá tu zas lívanec, že co čech, tak to že branec. Ba ani žádná děva čechová že před vojnou se neschová. Dřív branibor, prej dnes zas že tu straší rus, či jinej na nás pude, isil či ichtil, kdokoli, nepřítel dycky bude. A ten nepřítel největší, ten zůstává. Vše jistí. Včera, dnes, zítra, furt a zas! BLBOST! Ne vždycky se včas zjistí. A pak, když je už po ptákách, zas přichází čas znalců. Těch, co kdeco ,,věděli“, zbytek vycucaj. Z palců! Tak nečekejme. A do zbraně! Do zbraně a hrrr na ně! Čelem vzad! Vpravo v bok! Držet hubu, držet krok…! Viz dole na závěr video kuk.

 Vojíne! Máte vyčištěnou, nakrémovanou a vyleštěnou obuv? Jistě. I podrážky? Ano. I když si myslím, že krémovat a leštit i podrážky je spíš buzerace. BUZERACE!?  Omyl vojíne! Ale já Vám vysvětlím, co je to buzerace. Tedˇ pudete vyčistit záchody! Všechny! A kyselinou! Co je černý, to bude bílý, co je bílý, to nebude vidět! Vo tom hnědým ani nemluvě! Pak mi přijdete oznámit splnění rozkazu. To abyste věděl, co je to buzerace! A zejtra? Pořadovku! Á všichni! A před štábem! Na velkým buzerplace! Odchod!

 

  Tento příběh se stal. Byl jsem u toho. Je uvedený jen coby ,,perlička“ z vojny. Ale i ,,příklad“. Lze rovněž všelijak pohlížet i na ,,oblíbené“ heslo z vojny: ,,Pořádek se nedělá, pořádek se udržuje!“

 

 

 

 

 

 

                                                                                       A vono vůbec, jak vlastně to       s tou vojnou je, že. Asi bychom měli začít už od ,,malička“. Cosi jako ,,branou přípravu“. Ovšem bez všelijakejch ,,izmů“ a ,,pathosů“, či jinejch ,,bahnitejch smrdutejch nánosů“.  Snad ,,jen“ ten kousek toho zdravého vlastenectví, ten by neškodil. Spíše naopak. Jinak asi tak, jako třeba u skautů. Nakonec i oni mají svou ,,hierarchii“ i své autority, které uznávají a respektují. Umět si poradit, spoléhat se i na sebe sama i na dobrou partu. A všude. Doma, jako v přírodě. I za jakéhokoli počasí i za těžkých okolností i situací. Umět s nářadím. I s ručním. Bez elektřiny, či benzínu! Umět poskytnout první pomoc. Umět zachovat chladnou hlavu i zdravej úsudek. Umět pomoct druhým. A proč tohle všechno? Ono nejde jenom o ,,válku“. Ono se totiž může leccos přihodit. Velká havárie, neštěstí, ale i nekonečné síly přírody. Od povodní až po požáry. Cokoli! Ale třeba až i po tzv. blackout. A ještě ,,jedno“ by to do sebe mohlo mít. Třeba i schopnost vypořádání se s těmi, kteří se chtějí jenom vést, kdeco zneužívat, ale i využívat. Až po tu gauneřinu. Hůře by se takovým dýchalo i mnohé by si mohli rozmyslet, či ,,si dát pokoj“. Nakonec nejenom příklady táhnou. Někdy i včas ,,méně přes hřbet přetáhnout“, než pak později o to více na svůj vlastní od takových dostat naloženo. Protože i tak to chodí.

 

 Organizace vojenská pak má příslušet výhradně a výlučně odborníkům. Stejně tak jako profi  armáda. Na úrovni současné doby jí nelze plnohodnotně  ,,nějakou“ ZVS nahradit. Ale i vojenský výcvik záloh přísluší především ,,profíkům“. Dtto výstroj, výzbroj, atd. Že by to byly náklady, a ohromné, to jistě. Na druhou stranu, kdekdo má doma ,,maskáče“ a ,,kanady“, mnohé se dá koupit. Leccos by bylo nutné i ,,sjednotit“. A kdo by si to pořídil za své, zas by to měl jako svou osobní výstroj. A třeba by si to mohl i odepsat z daní, či na to ,,něco čerpat“. Vše by však muselo být ošetřeno řádnými zákony, ale i pod dostatečnou kontrolu proti zneužití v zájmu různých partiček a jejich ,,kšeftíků“. Zkrátka, vše má svoje. Pro i proti. Ale ,,něco“ by to ,,mohlo dát“. A asi by to bylo i dost potřeba. A s těmi děvčaty? Je kde ,,čerpat“, jak co se dá řešit. U kde koho. A jistě by ,,ty rozumy“ i dali.

 Ode mne je tento článeček  jen taková ,,úvaha“. Laická. I s trochou nadsázky i humoru. Ale i z osobních zkušeností. Na vojně, ač dávno tomu, jsem byl a ,,svejch sedmsetpětapadésát (!)“, i tři(!) řádný cvičení si ,,vodkroutil“. A co mi tehdejší vojna dala? ,,Něco školy života“, to ano. I ten dost tvrdej vojenskej výcvik. Ovšem za cenu dvou zcela ztracených let mého mládí. A to byla pro mne cena velmi, velmi vysoká! Ve všem. A moc! Stačilo by pár měsíců, ale rozhodně ne léta! Ale taková holt tehdy byla pro většinu mladejch kluků doba. A ta by se už neměla vrátit. V ničem!

 V článku pár fotek z rod.archivu autora © (4x1966 a 1x1934), pro ilustraci. A to video z You tube. To zas tak trošku pro zasmání. Ale trošku i jako připomínku, i včetně  toho ,,varování“! J.A.J.

           13.3.15                                                                    George Anthony

 

 

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | pátek 13.3.2015 20:23 | karma článku: 16,26 | přečteno: 1121x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 537x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 492x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik