Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sladká i hořká Francie

Další  díl ,,vyprávění“ z pamětí a vzpomínek jednoho z rytířů nebes. Jednoho z mnoha, kteří prošli druhou světovou válkou. Válka na sebe nenechala dlouho čekat. Záhy poznali, co skutečná válka obnáší. Přitom se museli rychle zdokonalovat  v jazyku země, ve které bojovali, aby zvládli základy vzájemné komunikace. Aby se v jazyce zdokonalovali, byli často zváni do rodin, které je při té příležitost nejednou pohostily. Také vystoupili v hlavním městě tohoto státu se svými národními písničkami. Měli veliký úspěch, který byl zmíněn i v tisku této země.  To hlavní však pro ně všechny bylo, že v boji za tuto zem bojovali všichni také za svojí vlast! Brali to nejenom jako svou povinnost, ale i jako své právo!.                                                                                

Po výcviku a zaškolení byl na vlastní žádost jako pilot stihač převelen k jedné letecké jednotce . VÁLKA! Válka se vším všudy! Bombardovaná a ničená města i vesnice, nespočet civilistů, ženy, děti, staří lidé na útěku před cizím vojskem, mnoho raněných a mrtvých. Boje, přeskupení, ale i ústupy. Ucpané silnice. To vše tehdy viděl a poznal i on. Poplachy, starty, hlídkové a průzkumné lety, souboje s nepřítelem, mnohokrát bombardovaná jejich letiště, přesuny a často i chaos. Nevypadalo to vůbec dobře. Mnozí byli raněni, mnozí zahynuli. Nejednou byl při tom také on.

Ale byl i  svědkem hrdinství a umu mnohých. Jak ve vzduchu, tak na zemi. Viděl při práci na jejich letišti ženistu vzápětí poté, co bylo bombardováno. Mělce v zemi vězely nebo na ní jen ležely nepřítelem v nízkém letu svržené malé časované pumy, které ovšem měly smrtící účinek. Ženista s lékařským stetoskopem okolo krku běhal mezi nimi, každou krátce  poslouchal, vzápětí ji deaktivoval, označil a dal se do další. Pak už se rychle upravila plocha a mohly opět letiště užívat. Někdy se to opakovalo vícekrát za den. Měl velké štěstí, když při jednom z náletů na jejich letiště se jedna z takových ,,pumiček“ doslovně usadila přímo vedle něho. Také ve vzduchu stálo štěstí na jeho straně. I on párkrát něco,,schytal“, ale také párkrát ,,naložil“. Sám však nikdy nedostal tolik, aby to dopadlo pro něho zle. I na jeho stíhačce však několikrát byly šrámy. Naštěstí bez vážnějších následků jak pro něho, tak pro stroj. Přesto se dostal do situace, kterou považoval za svou konečnou. Souviselo to s jedním z jeho letů, neodehrálo  se to však ve vzduchu.                                                                                                            

Při jednom vzdušném přesunu jednotky na jiné letiště jeho letounem otřásla silná rána, motor se zastavil a začal chrlit dým. Příčinou byla porucha motoru, ve kterém se utrhla ojnice a zle ho poškodila. Nezbylo mu, než nouzově přistát na nejbližší vhodné ploše, nevelikém kamenitém poli, na kterém se pásly krávy. Malé kluky, kteří tam pásli, požádal, aby došli pro četníky. S četníky pak na stanici sepsali záznam a předali telefonem informaci o nouzovém přistání jeho jednotce. Již za šera se vrátil zpět ke stíhačce pro padák a své osobní věci, které si převážel na novou základnu. Cestou od svého letounu byl zadržen ozbrojenými civilisty, místní domobranou. Považovali jej za záškodníka. Padák a jeho pilotní kombinéza  s pro ně neznámými distinkcemi a znaky a jeho výslovnost jejich jazyka, kterou se snažil vysvětlit jim skutečnost, je naopak utvrzovala v přesvědčení, že jde o diverzanta. Odvlekli jej do vesnice, kde ho chtěli před většinou zdejších obyvatel coby diverzanta oběsit. Postavený na jakési stoličce, smyčku na krku, nadávky, šílená nenávist, v takové situaci se náhle ocitl. Naštěstí přijeli četníci, se kterými se předtím setkal. Okamžitě zakročili, vysvětlili místním o koho jde a co se mu přihodilo. Z nepřátel byli obratem ti jeho nejlepší přátelé. Nesčetné omluvy, potřásání rukou, místo ran a nadávek objímání a srdečné  poplácávání po zádech. A také poděkování a uznání jako spojenci, který bojuje i za ně. Dali mu znovu do pořádku jeho před tím jimi tak zle znečištěnou a potrhanou kombinézu, umyli, ošetřili a nakrmili jej a pak to oslavili. Však bylo co. Vždytˇho málem oběsili! Vlastně jako kdyby se  podruhé narodil.        

Vrátil se nazpět ke své jednotce a dále se podílel spolu s ostatními na její činnosti. Situace se však velice rychle horšila. Zem, která jim poskytla možnost bojovat s ní proti společnému nepříteli, svůj boj prohrávala. Byla rychle obsazována cizím vojskem a zakrátko kapitulovala. Pro zahraniční vojáky zde další pobyt nebyl možný, proto se snažili všemi jim dostupnými způsoby její území opustit. Pro mnohé z nich se stala cílem země, jež tehdy jako jediná dokázala společnému nepříteli vzdorovat.                                                                                                                                                                                 (zdroje: osobní rodinný archiv autora -C- J.A.J.)

                 11.1.14                                                                  George Anthony

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Jiroudek | sobota 11.1.2014 19:06 | karma článku: 15,08 | přečteno: 797x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 534x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 490x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik