Rytíři nebes- vzpomínka- výročí jednoho z mnoha

V tomto měsíci letošního roku uplyne 100 let od narození a 19 let od úmrtí jednoho ze skutečných rytířů nebes. Vojenského pilota, denního i nočního stihače a transportního a dopravního vojenského i civilního letce. Byl jedním z těch, kteří se aktivně zůčastnili  protifašistického odboje po celou II.WW. Jako pilot-stihač se zúčastnil bojů ve Francii, Bitvy o Británii a o Londýn, odlétal i operační turnus jako noční stihač a pak do konce války působil jako pilot u TC RAF. Po válce působil jako pilot u LDS Čs. Armády a od r.1946 do r. 1950 jako dopravní pilot ČSA. Jako jeden z mála našich válečných pilotů prakticky bez přerušení létal po celou dobu II. světové války!

Skutečnost, že byl  nesporně  velice dobrým pilotem potvrzuje i to, že za necelých 17 let, do doby než mu bylo z politických důvodů létání komunistickým režimem znemožněno, nalétal jako pilot více než  5.8OO  letových hodin a pilotoval na 6O typů letounů různých určení a verzí!                                                                               

Za jeho vlastenectví, odvahu a jeho morální i odborné kvality jak za války, tak i   mimo válku, mu bylo uděleno na  2O  různých vyznamenání, řádů, pamětních medailí, čestných odznaků, množství čestných uznání, různých pamětních darů a plaket, diplomů, písemných ohodnocení a děkovných dopisů. To vše nejen doma, ale i v zahraničí.  V podstatě za totéž byla jemu i jeho blízkým po více než  4O let  poskytována  ,,starostlivá péče domácího režimu“! I jí, spolu se svou rodinou, přáteli, kolegy a spojenci doma i v zahraničí, statečně vzdoroval! A nejen pasivně ! Co se týká narovnání za tuto ,,péči“ i aktivní odpor, bylo, a nejen jemu, v podstatě upřeno. Oficielně ovšem bylo, v zásadě pak zcela amorálně a beze studu, toto prezentováno jako ,,narovnání a odškodnění v rovině morální“!  

Ač před 19-ti lety odešel, přesto žije dál! Ve svých dětech, a jejich dětech, a jejich…Vždytˇ i ony pocházejí z takové rodiny! A dál také žije v paměti těch, kteří nezapomněli. Nejen na něj, ale na všechny, mezi které i on patřil! On byl prostě ,,pouze“ jedním z nich.

Byl to skvělý táta a manžel, ale i syn a bratr, zetˇ, švagr, strýc i tchán. Se svou váženou paní, která byla jeho celoživotní partnerkou, vychovali čtyři děti a byl milovaným dědou devíti vnoučatům a dvěma pravnoučatům.                                                                                                                        

Byl také skvělým kamarádem a uznávaným kolegou. Měl i přirozenou autoritu a především u těch, kteří jej opravdu dobře znali, byl velice ctěn a oblíben a měl jejich plnou důvěru. Všichni bez rozdílu pak vždy rádi pobývali v jeho společnosti.                                          

Takový byl ! Čest jeho památce !

 

P.S.: Často někteří pisatelé zdejších  blogů a účastníci diskuzí vyjadřují stud, či opovržení nad naší minulostí. Já mezi ně nepatřím. Opovržení patří pouze těm, kteří se nejen k těmto, ale i nespočtu dalších lidí zachovali, či tomu napomáhali způsobem, kterým se systematicky snažili je ničit, včetně jejich potomků a příbuzných, a připravovali je o jejich práva, majetky, i jejich lidskou důstojnost! Dodnes pak jsou i tací, kteří tyto události i skutečnosti bagatelizují, či dokonce popírají. Tam je NUTNÉ se ptát, kdo a proč.  J.A.J.

(použité materiály- osob.rod.archiv autora-C-J.A.J.)

5.3.14                                                                                               George Anthony

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Jiroudek | středa 5.3.2014 23:27 | karma článku: 17,75 | přečteno: 798x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63