Rytíři nebes- poválečné osudy

Letecká doprava v poválečném období zaznamenala veliký rozmach. Mnohé renomované letecké společnosti obnovovaly jak stará spojení, tak urychleně zaváděly nové linky a zvyšovaly četnost letů. Neměli však pro tento účel dostatek kvalitního létajícího personálu, nutného k provozu na mezinárodních linkách. Především pak vysoce kvalifikované piloty s dostatečnými znalostmi mezinárodních leteckých předpisů, včetně jazykových znalostí a s odpovídající praxí. Měly však o takovýchto pilotech dokonalý přehled a předháněly se v lukrativních nabídkách, aby je získaly.

Týkalo se to i některých jeho kolegů. Stejně tak byly tyto ve všech směrech velice zajímavé nabídky, včetně možnosti létání i na zaoceánských linkách, několikrát učiněny i jemu. Vnímal je jako uznání svých kvalit a proto si jich i velice vážil. S díky je však vždy odmítal. Nechtěl trvale se svou rodinou žít v zahraničí, tady byl DOMA. U svých blízkých,  ve své vlasti, za kterou v zahraničí spolu se svými kamarády a kolegy bojoval.

Netušil, že zanedlouho přijde doba, kdy nejednou zalituje, že takovéto nabídky odmítal. Nenechala na sebe dlouho čekat ! Po jistých událostech, které souvisely se změnou vlády i politiky, byli nejprve postiženi ti, kteří zůstali nadále v aktivní službě v armádě, ale i mnozí jiní. Byli propouštěni, někteří i bez soudů či po vykonstruovaných obviněních a procesech vězněni, mnozí po mnoho let, někteří i popraveni, či nepřežili léta kriminálů a lágrů.                                                                           

Byly postihovány i jejich rodiny, děti, příbuzní.  Začal uvažovat o odchodu do zahraničí i se svou rodinou. Bylo však již pozdě. Jednoho dne byli piloti, kteří se během války zúčastnili bojů v zahraničí, vyzváni k předložení svých pilotních diplomů a dokladů k údajné kontrole. Tyto písemnosti byly mezinárodně uznávanými doklady o způsobilosti k vykonávání jejich profese doma i v zahraničí.Tyto doklady jim byly odebrány ! Poté jim bylo oznámeno, že jsou propuštěni a jsou povinni ohlásit se na příslušných pracovních odborech ,,za účelem jejich pracovního zařazení“. Nebyli sami, totéž potkalo mnoho a mnoho dalších lidí. Mnozí se snažili emigrovat. Některým se to podařilo, jiní skončili v kriminálech, když se o to pokusili, či se stali obětí režimem řízených provokací. Ne každý se však na tyto provokace nechal nachytat. Ještě stále bylo dost slušných, poctivých a velice statečných lidí, kteří s těmito praktikami nesouhlasili a dokázali v nejednom případě ohrožené lidi a jejich rodiny varovat, či se pokusili je chránit i s rizikem vlastního ohrožení. Mnozí z nich se pak sami stávali dalšími obětˇmi režimu. Byl také nejednou podobným situacím vystaven. Byl však dostatečně ostražitý a měl odhad, vědomosti i zkušenosti, aby se vždy dokázal přesně zorientovat. A naštěstí nebyl sám! Nebylo to vůbec jednoduché. Nikdo si tehdy nedovedl představit, jak dlouho bude trvat tato doba dalšího temna. Blížila se doba ,,jiné“  VÁLKY ! Byla pak nazvána ,,studenou“! Ale o tom a dalších osudech zas příště.

(použité materiály a zdroje osob.a rod. archiv autora  -C- J.A.J.)

29.1. 2014                                                                                 George Anthony
 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Jiroudek | středa 29.1.2014 11:14 | karma článku: 16,73 | přečteno: 666x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63