Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rytíři nebes- občas i na pivku, avšak stále vzdorující

Z pamětí a vzpomínek jednoho z mnoha…Jen namátkou- pár jmen. Co jméno to osud. Adam, Doktor, Flekal, Šeda,Vopálecký, Irving, Šerhant, Procházka, Jiroudek, Konopický, Vacek, Štanc, Hrubý, Vendl, Lom, Snídal, Schoř, Kiršner, Mikulenka, Krézek, Bachůrek, Weber, Šiška, Fajtl, Hlučka, Loucký, Ivanič, Kocfelda, Gemrod, Bednařík, Maňák; Liška, Mrázek, Chábera, a další a další. Ti všichni odvedli ohromný díl svých životů pro Vlast. A také se podíleli na historii našeho válečného i civilního letectva. Měli toho hodně za sebou. A nejen za války.

V padesátých letech poznali různé druhy persekucí, od vyhazovů od létáni, z armády, od aerolinií, z práce, z bytu. Včetně jejich rodin i příbuzných. A mnozí z nich prošli i komunistickými kriminály. Co jméno, to individualita. Ve všem. A přesto v mnohém podobné osudy. A  ještě něco, co je spojovalo. Pevné přátelství a skutečná kolegialita. A také nesmiřitelný odpor k režimu, který jim i jejich blízkým tak ubližoval a zárovenˇ se tak usilovně snažil dovést až k zapomnění jejich zásluhy a hrdinství. K zapomnění na TY, kteří se spolu s dalšími podíleli na tom, aby byla i po válce zachována naše státnost, aby v r.1938-39 rozbitá a z mapy vymazaná ČSR patřila k vítězům II. světové války. Stejně tak jako naši parašutisté, kteří provedli atentát na Heydricha, i jako Ti, kteří doma prováděli skutečný odboj a i parašutistům pomohli. Ale i jiní. A mnozí, mnozí z nich za to zaplatili cenu nejvyšší. I s celými rodinami i svými příbuznými. I s vyhlazenými obcemi. Jen a pouze díky takovým lidem a za cenu takových obětí  bylo de jure velmocemi NAŠE spojenectví oficielně uznáno, stejně jako Naše exilová vláda a uzavřeny patřičné mezinárodní smlouvy. Tyto skutečnosti však později pochopitelně nehrály ,,do not“ komunistickému režimu a byla snaha toto vše z naší historie vymazat. I památku na naše vojáky např. z Tobruku, ale i z jiných míst,  naše jednotky, včetně jejich velitelů. Velmi usilovná snaha. Bohužel, v mnohém i ,,úspěšná“ cílená deformace, zamlčování naší historie a překrucování našich dějin!

Ti, kteří žili v Praze se v osmdesátých létech scházívali také v restauraci Plzeňský dvůr na pražské Letné poté, co jim bylo zakázáno, či znemožněno scházet se předtím jinde. Někdy se vstavovali i mimopražští. I v této restauraci však byli pod kontrolou a posléze i zde jim byly schůzky znemožněny. Ale to je nerozdělilo. Sice již ,,údajně“ nebyli bráni jako ,,občané druhé kategorie“, ale to neznamenalo, že by vše pominulo. Přestože se někteří z nich vrátili z války z ,,Východu“, přeci jen pro režim zůstali i nadále „Zápaďáky“. Většina z nich již byli důchodci. Jiní pak v těch časech byli již po smrti. Např. Koukal či Altman. Dnes již nežije žádný z nich, ale pro Ty, kteří nezapomněli, tu jsou a budou stále.

A způsoby jejich vzdoru? Vždy ,,po svém“. I přes rizika a překážky. Od humoru až po otevřené projevy. Např. i na vzpomínkových a pietních akcích. Atˇ šlo o Ležáky, či u kostela v ,,Resslovce“ i při návštěvách britské či francouzké ambasády, či při vzpomínkových akcích na Olšanech, např. i u památníku padlých kanadských vojáku. Vždytˇ naše ,,třistadesítka“ v BoB působila spolu s kanadskou perutí, vedenou legendárním beznohým D. Baderem. 

A také na posledních rozloučeních se svými kolegy a kamarády. Občas se jednotlivě, či i ve skupině objevili při některých příležitostech ve svých válečných uniformách. Měli přes ně svrchník, na hlavě třeba klobouk, namístě pak kabát a klobouk sundali a nasadili si vojenskou čepici. Např. při aktu posledního rozloučení s jejich jedním kolegou se v r.1980 v Pardubickém krematoriu náhle vedle rakve zesnulého objevil člověk v uniformě RAF, po celý obřad tam odstál v pozoru čestnou stráž, a poté po ,,anglicku“ zmizel. Ani pozůstalí netušili, kdo to tehdy tu čestnou stráž stál. Často tak u místních funkcionářů způsobovali i značné zděšení. Stalo se, že na pohřbu jednoho z nich létala nad nimi i helikoptéra. Někdy jim bylo bráněno i v přístupu na některé akce, či do některých míst. Ale i s tím počítali.

A někdy příště zas ,,ještě něco“. Třeba zas pro změnu o válce či i lecčems jiném…

O rytířích nebes.

( použité materiály: osob. rod.archiv autora -C- J.A.J.)

 

               10.2.14                                                                      George Anthony

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Jiroudek | pondělí 10.2.2014 23:32 | karma článku: 19,36 | přečteno: 691x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 534x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 490x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik