Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Benešovy dekrety a odsun, nebo ,,vyhnání“?

 Toto téma je stále bolavé. Různě vykládané, prezentované i chápané. Navíc je často posuzováno prizmatem současnosti, což může být velice zavádějící, ba přímo scestné.. Mnohdy i z neznalosti, leckým i účelově, atˇ už z důvodů jakýchkoli. Často se opomíjí, že šlo o následky, resp. důsledky a dozvuky II.WW. Rozhodující slovo měly vítězné mocnosti. Bez nich by takové řešení prakticky vůbec nepřipadalo v úvahu. V daném kontextu oné doby se však jevilo jako jediné možné a správné i z důvodu potenciální ,,prevence“. Čili snahou eliminovat možné opakování událostí, jež, m.j., vedly i k rozpoutání války v Evropě.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Základní myšlenku  k nucenému odsunu tzv. sudetských Němců nevymyslel prezident Beneš, ale vznesl a také prosadil Neville Chamberlain za tehdejší Anglii. Chamberlain navrhl, aby po válce byly odsunuty do Německa všechny německé menšiny z tehdejšího Československa a Polska , aby se tento etnický problém vyřešil už jednou pro vždy, tak jak se to předtím stalo i mezi Řeckem a Tureckem (celkem až 17 milionů obyvatel!). Anglická konzervativní strana tuto jeho myšlenku přijala a také ji pomohla plně prosadit u spojenců. Britská vláda přesvědčila vládu USA i SSSR o výhodách tohoto řešení a  pro všechny  byl  výsledkem  závazný  Protokol  Postupimské  Konference  z  2.srpna  1945. Nucený odsun byl proveden na jeho základě. Beneš by nebyl sám nic docílil, kdyby zde nebyla primární vůle hostitelské britské vlády.  

  Návrh odsunu Němců byl výlučně z její vlastní iniciativy. Jinými slovy, bez britské vlády by se prezident Beneš v tomto směru namáhal zcela marně. Je zřejmé, že  ČSR nemohlo Němce z vlastní vůle vyhostit, poněvadž je museli přijmout tehdejší spojenci. Ti, jako vítězné mocnosti tehdy okupačně vládli a spravovali jak Německo, tak Rakousko. Samotný odsun logisticky připravila Mezispojenecká Komise v Německu.

  Němci byli postupně a plánovitě odsunuti do americké a ruské zóny, podle přesného a závazného plánu převážně během  roku 1946. Československo odsun vůbec nenavrhlo a tedy ani nezpůsobilo.  Logicky tak neneslo žádnou právní, ani hmotnou odpovědnost. Odsun se konal pod přísným dohledem Mezispojenecké Komise a Československu se tehdy dostalo dokonce veřejného uznání za jeho humánní a kompletní provedení. Jakékoliv domělé nároky ohledně odsunu by tedy německá vláda a skutečně poškození Němci musely předložit a uplatňovat na  tehdejších vítězných mocnostech, tedy USA, Velké Británii a Ruska.  Německo a Němci by totiž právě na základě oné dohody vítězných mocností neměli už vznášet  žádné hmotné, ani finanční nároky plynoucí z nuceného vysídlení, poněvadž Německo mělo být doposud stále vázáno smlouvou mezi ním a spojenci z 26. května 1952, doplněnou a později ještě ratifikovanou v Paříži 23. října 1954 (Convention on the Settlement of Matters Arising out of the War and Occupation, signed at Bonn on 26, May 1952, as amended by Schedule IV to the Protocol; on the Termination of The Occupation Regime in the Federal Republic of Germany, signed in Paris on 23. October 1954) 332UNTS 219.

  Podle kapitoly 6, článku 3, této smlouvy Německo nemůže už nikdy uplatnit námitky proti spojeneckým státům ani jednotlivcům vzhledem k trvalému zabavení německého majetku, který převzali spojenci či jednotlivci jako reparace nebo jako přímý následek jimi vyvolané války.

  Podle kapitoly 8, článku 1 této dohody němečtí příslušníci nemohou už nikdy uplatňovat žádné hmotné ani finanční nároky proti spojencům a jejich občanům a takové nároky by neměli být už projednávány ani německými soudy.

  Podle článku 3, téže kapitoly, Německo, nebo jeho příslušníci nemohou už nikdy uplatňovat žádné nároky proti spojencům a jejich příslušníkům, které vznikly z jakýchkoliv jejich činů nebo opomenutím mezi koncem války od 5.května 1945 až do nabytí ratifikační platnosti této  smlouvy 5. května 1955 !

  Z uvedené smlouvy tedy vyplývá, že veškerý majetek německé vlády a jednotlivých Němců na území Československa přešel do plného vlastnictví Československa a jeho občanů jako povinná splátka na reparace za všechny válečné škody způsobené právě Němci.  Skutečné válečné škody způsobené Československu Německem přitom přesahují zmíněný zabavený německý majetek.     ( Čerpáno z : Prof. Dr. George E. Glos J.S.D. (Yale)

http://www.lidice.cz/obec/historie/komentar.html

(http://www.lidice.cz/obec/historie/komentar.html)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co právě o tom všem svým občanům už tehdy nedlouho po válce jasně kladl na srdce právě prezident E. Beneš:

  Vážení spoluobčané, v nedávné době jsem podepsal historicky významné dokumenty pro naši Československou republiku, to jest, dekrety prezidenta Československé republiky. Tyto dokumenty nám dávají naději, že se již nikdy nebudou opakovat tragické události let 1938 a 1939.

  Vědom si neblahých zkušeností národa, zejména z této druhé světové války, zanechávám Vám odkaz, ve kterém Vás varuji před všemi možnými dalšími požadavky za znovuosídlení našeho pohraničí sudetskými Němci, kteří byli po právu na základě ne jen mých dekretů z naší republiky odsunuti.

  Může se stát, že mé dekrety vydané právě z rozhodnutí vítězných mocností druhé světové války, budou odstupem času prohlašovány za neplatné.

  Může se stát, že se najdou "čeští vlastenci", kteří se budou sudetským Němcům za jejich odsun omlouvat a že budou nakloněni otázce jejich návratu. Nenechte se oklamat a jejich návratu nedopusťte.

  Hitlerové odchází, avšak snaha o znovuovládnutí Evropy Německem stále zůstává.

  Mohou se najít i vlastizrádci, kteří budou opět usilovat i o odtržení Slovenska od České republiky. Bylo by to pošlapání odkazu našeho prvního prezidenta Československé republiky T. G. Masaryka a spoluzakladatele M.R.Štefánika. Vedlo by to k zániku obou našich národů.

  Nezapomeňte, že mé dekrety se týkaly i potrestání vlastizrádců, že mají trvalou platnost a potrestejte všechny případné vlastizrádce ať je to kdokoliv a v kterékoliv době.

                                                           Váš dr. EDVARD BENEŠ Praha, květen 1947.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 K tomuto článku mě vedla ta skutečnost, že se stále prezentují náhledy a názory v posuzování těchto historických skutečností prizmatem současnosti, resp. hledání různých paralel. Mnohdy z neznalosti, mnohdy pak zcela účelově, až propagandisticky. To považuji nejen za scestné, ale potažmo až za nebezpečné. A velmi! Vyslovení názoru politikem před veřejností, že by E. Beneš za něco takového musel skončit až před mezinárodním soudem, je jednoznačně důkazem o pokusy takovýchto výkladů. A že na takové hlasy mnozí slyší, či si je uloží ,,kamsi“ do své paměti coby ,,jasný fakt“, a jejich názory a jednání to ovlivňuje,  je více než nesporné.

 Rád bych ještě zdůraznil, že není mým cílem jitřit staré historické rány. Vůči komukoli. Nahlížím na ně toliko jako na fakta, bezprostředně související s II.WW, včetně jejích důsledků. Z téhož důvodu pak odmítám jakékoli paralely k současnosti. I na ty lze nahlížet opět toliko jako na účelové až propagandistické, dané, až poplatné současné době. Děkuji za pochopení. J.A.J.

Coby připomínka, JAKO OBRAZ ONÉ DOBY (!) viz.video:

 

                  2.3.15                                                                         George Anthony

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | pondělí 2.3.2015 19:57 | karma článku: 20,10 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 537x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 492x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik