Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak takhle teda ne, pane redaktore!

Minulý týden ve čtvrtek ráno jsem zajásala u novinového stánku. Příjemný trafikant začal jako obvykle náš pravidelný rituál.

Dobré ráno
Dobré
Jednu mlaďounkou, že jo?
Ano, děkuju
Takže za 18
20, to je dobrý
Děkuju, hezký den
Vám taky, nashle

Cestou k autu jsem přivoněla k novinovému papíru a dětsky si poposkočila. Ááách, Vojta, dneska je v magazínu Vojta. Křižovala jsem ranní prázdné ulice ultramega rychlostí, vyběhla schody do práce po čtyřech, bleskově uvařila kávu a dychtivě začala číst.

Nejprve jsem si zálibně prohlížela titulní fotografii a mírně se zarazila až u titulku: Vojtěch Dyk – Chci zabít toho samotáře v sobě. Že to nevěstí nic dobrého mi ale hlavou prolétlo mnohem rychleji, než bych stihla registrovat tu přicházející duševní pohromu.

Téměř obřadně jsem otočila titulní stránku, v rychlosti přečetla pravidelný sloupek na první straně, přejela očima obsah tohoto vydání, abych byla připravená na vše co mě čeká v nejbližších 30ti minutách a labužnicky dootáčela listy až na stranu 6, kde v úvodu stálo: "Rozhovor jako sen" – ááách ano, to bude krásné ráno, vzdychla jsem už poněkolikáté.

Můj, v tu chvíli, dost připitomělý, puberťácký úsměv mi ale dlouho nevydržel – další titulek už byl totiž předvoj toho nejhoršího.
"Nikdy jsem podobný rozhovor nezažil. Zdálo se, že trochu blouzní, jako by se toho lekl."
V rámci zachování svého duševního zdraví jsem tento reportérův úvodník raději vzdáleně vnímala jen jako útržky pichlavých slov (hodně zbabělé). Kdo to napsal? Kdo tohle proboha napsal? Až tyto okolnosti mě donutily zabývat se i někým jiným, kdo v tomto rozhovoru hraje také nějakou roli – samozřejmě tu hodně vedlejší.  

Statečně jsem ale pokračovala. Až do konce. Během čtení mi křečovitě tuhnul úsměv, po přečtení jsem ztuhlá celá. Panebože, co to bylo?

TAKŽE milý pane redaktore, teď si to s vámi ale zatraceně vyřídím.

Nemáte přece žádné právo a troufám si říct, že je z toho vyjmuto i právo novináře, představit Vojtu tak, jak nám byl – a to zcela bez upozornění - naservírován ve Vašem rozhovoru. Já myslím, že takhle teda ne, pane redaktore!

My přece nechceme vědět, že trpí téměř maniodepresí, že se skoro hroutí, když sleze z pódia, že téměř nedokáže odpovědět smysluplnou celou větou, aniž by několikrát nezapochyboval o tom, jestli to, co říká, je správně nebo ne. Dost na tom, že jsme si všechny musely zvyknout na TU Táňu.

Ale abyste mě dobře pochopil – tady vlastně vůbec nejde o to, jaký ten Vojta vlastně je. Ale proč jste mu proboha dával tak nablblý otázky. Co jste tím vlastně sledoval? Co jste to zvolil za téma rozhovoru. Vždyť vy jste ho do těch nemožných odpovědí úplně nutil. A on tak strašně nechtěl, ale vy pořád Vojtěchu „jak“ a Vojtěchu „co“. To jste si proboha nejdřív nemohl zjistit, že v den vašeho rozhovoru je úplněk a že by Vojta nemusel být třeba úplně nejlíp naladěn.

My přece toužíme po tom Vojtovi, který nám zpívá píseň ve Španělštině, aniž bychom tušily o čem vlastně zpívá – a je to vůbec nutné? – my totiž víme, že to zpívá jen a jen pro nás. Servírujte nám toho Vojtu, který ve Státní opeře provází Martina na jeho cestě jako zhmotněné přání Kudykam. My chceme číst o tom Vojtovi, který se nastydnul ve výběhu v trojské zoo a my jsme pak všechny toužily být v roli jeho ošetřovatelky. My ho chceme jako roztančeného, ztřeštěného a bláznivého nightworka, do půl těla nahého Bláznivého Petříčka (no ale tady ta Táňa zase vedle něj), nesmělého při svádění žen v pokušení a váženého propagujíc projekt o čtení knih. Toho Vojtu co minulou neděli v Soukromých pastech tak rozpačitě přešlapoval u domovních dveří, když ho ta blondýna (mimochodem, na tuhle bychom si teda nezvykly nikdy) nečekaně políbila. Pochopte přece to spojení fyzické a duševní krásy, poetické duše, romantického, zjihlého pohledu, rošťáckého výrazu, osobitého a nepřehlédnutelného outfitu a jistě inteligence té nejvyšší úrovně, to je to jediné co nás v tomto případě zajímá, NIC jiného.

Komplikované muže přece máme doma. A na stránkách časopisů a na televizních obrazovkách stojíme jen o ty zidealizované do té nejdokonalejší podoby. Ať už je to neurvalý Bruce Willis v obyčejném bílém nátělníku likvidujíc zcela sám nejnebezpečnější teroristy světa nebo třeba uhrančivý Javier Bardem, který neváhá políbit svého dospělého syna mezi tím, co se Julia Roberts učí jíst, meditovat, milovat. 

Příště prosím zkuste zase nějakou podobnou reportáž jako byla ta z vašeho (troufám si říct) nejodvážnějšího kousku - účasti na euforickém davovém šílenství zvaném Zumba. Tyhle Vaše novinářské počiny totiž dělají jednoho z těch zidealizovaných z vás. Díky za váš nadhled a novinářský um, těším se na čtvrtek a na některou z Vašich reportáží. 

 

Autor: Petra Jirkovská | středa 5.10.2011 21:48 | karma článku: 0 | přečteno: 24x
  • Další články autora

Petra Jirkovská

Věřit, čekat a doufat...

Moje letošní přání do nového roku dlouho začínalo tak, jak jich začíná velká většina. „Tak už zase, zase je tu konec roku a začíná rok nový, zase jsme na začátku, co nás asi čeká...“ Ale dál nic.

6.1.2017 v 22:46 | Karma: 8,12 | Přečteno: 213x | Diskuse| Osobní

Petra Jirkovská

Když si holčička zkouší čubčí pantoflíčky a další podobná „když“…

Tak už zase? Už zase je tu konec roku? A já se počtvrté loučím s končícím rokem takhle. V roce 12 jsem bilancovala, v roce 13 jsem byla smutná, v roce 14 šťastná a v roce 15? V roce 15 jsem se nestačila divit, smát a dojímat.

1.1.2016 v 12:21 | Karma: 16,99 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

Pájo…. Čabásek

nikomu z nás se nechce věřit, že se to stalo. Slov se nedostává, slzy kanou, ale mezi nimi je i ten nejupřímnější úsměv při vzpomínce na Tebe, Pájo...

31.10.2015 v 7:59 | Karma: 10,22 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

To je pro Tebe – místo kytky a večeře

Ona dostane kytku nebo pozvání na večeři, ale co on? Co si zaslouží muž k výročí svatby? Ten den se každý rok opakuje, stejně jako narozeniny, Štědrý den, 1. máj nebo Den matek a každý rok by se neměl nechat bez povšimnutí.

17.6.2015 v 23:51 | Karma: 6,38 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

To si z nás děláte p.…, pane Mc´Donalde???

Tak jsme si nedávno fňukli nad tím, že se náš přeshraniční soused urazil a vynutil si stažení spotu ze série reklamní kampaně jednoho z mobilních operátorů. Pár dní se o tom hodně mluvilo - někdo souhlasně, někdo nechápavě. Každopádně mnozí z nás se u reklamy dost pobavili a po jejím stažení si jí ještě o to víc začali vyhledávat na internetu. A protože jsem jen prostý uživatel médií, marně hledám smysl - z televize staženo, z internetu ne?

7.2.2015 v 20:51 | Karma: 6,44 | Přečteno: 168x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy separatisty je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 74x
...jsem Petra a mám ráda anděly, všechno barevné, baletky, černobílé fotografie, Někdo to rád horké, naše štěně, ranní kávu, dětskou fantazii, babiččiny halušky, vůni moře, ježíška, sobotní rána, letní výlety, plastové doplňky do bytu, pivoňky, zázvorovou limonádu, pusu na čelo, kytky ve váze, usínání ve dvou, červenou rtěnku, šály, dobrou náladu, puntíkaté holinky, zrzavé vlasy, poskakování, vůni deště, čtvrteční magazím Mladé fronty, kostely, překvapení, bosé nohy, dávání dárků, dobrý vkus...

Seznam rubrik