Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

...o tom, jak si (ne)vybíráme muže svého života podle svého otce

Pokud by stále mělo platit nepsané pravidlo, že si ženy obvykle vybírají muže svého života podle vzoru svého otce, musela bych tuto teorii nepatrně poupravit. Se vší úctou ke svému otci - muž mého života je identický klon mého milovaného dědečka. A zřejmě mi byl podvědomě určen za toho pravého na základě umění komunikace s jinými lidmi a "dovednostmi" v cizích jazycích (a já jim oběma tuto vlastnost zcela nepokrytě závidím).

Naposledy to muž mého života předvedl, se stylem sobě vlastním, na loňské letní dovolené, kde se naším společným prázdninovým známým stal manželský pár z Liverpoolu. Sešli jsme se téměř pravidelně každou noc, nebo spíše k ránu, po našich individuálních nočních tazích. Vždy na společné terase před dveřmi našich pokojů.

A protože posilněn alkoholem dokáže v jakékoli cizí řeči hovořit každý z nás, byla to pro nás vždy velká zábava a příjemné dokončení prázdninově protančených a propitých nocí.
Velký problém ale nastal, když jsme se měli potkat v momentě, kdy večer teprve začínal a alkohol byl zatím pouze v lahvi a ne v našich hlavách. To pak komunikace značně vázla. V podobných momentech mám ale krytá záda na sto procent ze všech stran. Z každé podobné, více či méně, "trapné" situace dokáže muž mého života bez jediného mrknutí oka skvěle vybruslit (a to i za mě).
Takže při jednom takovém společném předvečírkovém setkání, kdy jsme se všichni kroutili na svých židlích a každý z nás přemýšlel, co by řekl svou lámanou angličtinou, zatímco nám hlavami letěla anglická slovíčka z lesson number one, která se skládala do smysluplné věty o hodně pomaleji, než bylo v danou  chvíli zapotřebí, vstoupil do hry můj muž se třemi panáky pravé moravské slivovice. Jednu vrchovatou skleničku nabídl Angličanovi, druhou jeho sympatické ženě a přátelsky si s nimi chtěl připít. Angličanovo žena se moc netvářila, že ona prý raději víno a moravskou medicínu s díky odmítla. Po vypití tedy jedna sklenička zůstala plná. Tak tedy do druhé nohy. Zdálo se ale, že fanouškovi anglické fotbalové ligy se už do druhého panáka slivovice moc nechce. Můj muž byl ale jako hostitel velmi neodbytný a jal se mezinárodním jazykem (popsala bych to jako řeč těla podpořenou změtí záhadných slov, která velmi vzdáleně mohla připomínat nějakou cizí řeč) přiblížit výhodu požití i druhé skleničky.

Významně ji tedy vyzdvihnul, naznačil její rychlé vypití, pantomimicky mu tělem projela elektrická vlna od ruky, která dala impuls hlavě, přes trup, pánev, až k pravé noze. To samé zopakoval na levou stranu svého těla a současně s tím, angličtinou sobě vlastní, zcela vážně a srozumitelně pronesl "Dys is uan noha end dys is tů noha". V tu chvíli bylo jasné úplně všechno, trapné ticho náhle prolomil náš hurónský smích a přemýšlení nad anglickými slovíčky byl v tu chvíli zbytečný luxus.

Zábava se příjemně rozproudila, my jsme ten večer už zůstali všichni společně na terase před dveřmi našich pokojů a ještě několikrát si hromadně řekli "Dys is uan noha end dys is tů noha". 

Autor: Petra Jirkovská | středa 21.9.2011 10:17 | karma článku: 0 | přečteno: 25x
  • Další články autora

Petra Jirkovská

Věřit, čekat a doufat...

Moje letošní přání do nového roku dlouho začínalo tak, jak jich začíná velká většina. „Tak už zase, zase je tu konec roku a začíná rok nový, zase jsme na začátku, co nás asi čeká...“ Ale dál nic.

6.1.2017 v 22:46 | Karma: 8,12 | Přečteno: 213x | Diskuse| Osobní

Petra Jirkovská

Když si holčička zkouší čubčí pantoflíčky a další podobná „když“…

Tak už zase? Už zase je tu konec roku? A já se počtvrté loučím s končícím rokem takhle. V roce 12 jsem bilancovala, v roce 13 jsem byla smutná, v roce 14 šťastná a v roce 15? V roce 15 jsem se nestačila divit, smát a dojímat.

1.1.2016 v 12:21 | Karma: 16,99 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

Pájo…. Čabásek

nikomu z nás se nechce věřit, že se to stalo. Slov se nedostává, slzy kanou, ale mezi nimi je i ten nejupřímnější úsměv při vzpomínce na Tebe, Pájo...

31.10.2015 v 7:59 | Karma: 10,22 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

To je pro Tebe – místo kytky a večeře

Ona dostane kytku nebo pozvání na večeři, ale co on? Co si zaslouží muž k výročí svatby? Ten den se každý rok opakuje, stejně jako narozeniny, Štědrý den, 1. máj nebo Den matek a každý rok by se neměl nechat bez povšimnutí.

17.6.2015 v 23:51 | Karma: 6,38 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

To si z nás děláte p.…, pane Mc´Donalde???

Tak jsme si nedávno fňukli nad tím, že se náš přeshraniční soused urazil a vynutil si stažení spotu ze série reklamní kampaně jednoho z mobilních operátorů. Pár dní se o tom hodně mluvilo - někdo souhlasně, někdo nechápavě. Každopádně mnozí z nás se u reklamy dost pobavili a po jejím stažení si jí ještě o to víc začali vyhledávat na internetu. A protože jsem jen prostý uživatel médií, marně hledám smysl - z televize staženo, z internetu ne?

7.2.2015 v 20:51 | Karma: 6,44 | Přečteno: 168x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy separatisty je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 74x
...jsem Petra a mám ráda anděly, všechno barevné, baletky, černobílé fotografie, Někdo to rád horké, naše štěně, ranní kávu, dětskou fantazii, babiččiny halušky, vůni moře, ježíška, sobotní rána, letní výlety, plastové doplňky do bytu, pivoňky, zázvorovou limonádu, pusu na čelo, kytky ve váze, usínání ve dvou, červenou rtěnku, šály, dobrou náladu, puntíkaté holinky, zrzavé vlasy, poskakování, vůni deště, čtvrteční magazím Mladé fronty, kostely, překvapení, bosé nohy, dávání dárků, dobrý vkus...

Seznam rubrik