Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když člověk blbec, blbcem zůstane. Navždy. A nic mu nepomůže.

Jistě, zde se nabízí obligátní a moudré – „Nesnaž se hádat s blbcem, protože by nikdo nemusel poznat, že je mezi vámi rozdíl.“ A ten nejprvnější moudrý člověk, pro každého z nás, je naše máma. Takže i ta moje mi to hned druhý den ráno připomněla, když jsem zoufale fňukala, že se ke mně ještě nikdy nikdo takhle nechoval. A to bylo přesně to, co mi v sobotu ráno způsobilo obrovskou morální kocovinu. Ano, byla jsem blbec. Chtěla jsem spravedlnost. A chtěla jsem ji za každou cenu. A chtěla jsem se jí domoci u člověka, který je, a který i navždy zůstane blbcem. Od začátku to bylo víc, než marné.

Některé z životních zkušeností a situací, kterými si nutně musíme projít, k nám bohužel dorazí později, než pozdě. Za mnou takto pozdě přišlo setkání s člověkem blbcem. Přemýšlím tedy, jestli je dobré setkat se s ním včas za svého ranného mládí a být na to připravena a vyzbrojena do budoucna anebo je to lepší až ve věku údajně získaných životních zkušeností a dospělého nadhledu, kdy bych už podobnou situaci měla zvládnout zcela bravůrně a bez zbytečného emočního vypětí. Jediné řešení, které se totiž nabízí pro takové setkání je – otočit se a jít pryč. Mě člověk blbec ale zastihl zcela nepřipravenou a na úrovni holčičky z 1. třídy základní školy. Marně jsem tápala po životních zkušenostech a dospělém nadhledu. Člověk blbec je zadupl, jak nedopalek cigarety. A ještě typicky zakroutil špičkou boty.

Ty tam jsou časy propařených víkendů, které leckdy zahrnuly už čtvrtek a pak ještě i pondělí. Doba to byla fajnová a rozhodně je na co vzpomínat. Bohužel i moje maminka má z té doby spousty vzpomínek a zážitků, které může každému rodiči připravit jen jeho pubertální potomek.

V životní etapě, kterou ale prožívám teď je pro mě stejným zážitkem jen si tak sednout k lahvi dobrého vína a trávit dlouhé hodiny povídáním se svou kamarádkou. A opravdu zřídkakdy se stane, že máme chuť pokračovat ve večírku dál. Pominu-li fakt, že v našem městě není moc na výběr, kam jít, nemohu už pominout, že podniky v našem městě zcela postrádají existenci známého pořekadla - náš zákazník, náš pán. A já, věřte, nejsem zákazník, ani protivný, ani otravný, ani problémový. Jediné moje provinění je, že jsem se během jedné noci dokázala stát blbcem. Protože jsem se hádala s člověkem hloupým, nepodstatným a zbytečným pro tento svět. Přesto teď tajně doufám, že rozdíl mezi námi poznat byl (jen pro snadnější orientaci v tématu, jde o tzv. vyhazovače v nočním baru).

Já asi rozumím tomu, že u vchodu do takového podniku nebude stát člověk s univerzitou. I když je pravdou, že ne každého univerzitně vzdělaného člověka získání diplomu automaticky katapultuje na úroveň alespoň základní sociální inteligence. Ale v tomto případě si troufám říct, že víc, než základní školou tento mladík neprošel (alespoň primitivní projevy jeho verbální komunikace to jasně naznačovaly).

Rozumím i tomu, že dělá svojí práci, která může být velmi nepříjemná, možná i nebezpečná, ale já bohužel pro něj vím, že i tato činnost se dá dělat s patřičným nadhledem, úctou k neproblémovým hostům a volbou vhodných slov při komunikaci s nimi. Navíc, jde u toho i dobře vypadat a komunikovat na úrovni. Bohužel outfit ala fitcentrum a schopnost vydávat pouze stoupovské zvuky není úplně atraktivní. 

Nevím jestli jsem dostatečně vybavená na příště. Jestli tahle lekce pro mě byla poučná a já jí příště lépe zvládnu. Jedinou mou jistotou v tuto chvíli ale je, že dotyčný mladík si tento text zcela určitě nepřečte. Myslím, že vůbec netuší existenci serveru idnes.cz.   

Ráno jsme si s kamarádkou udělaly kávu do hrníčku s krávou, podívaly se na sebe a ukončily toto životní poučení. Protože my se osprchujeme, smyjeme si rozmazaný šminky, vezmeme si knihu, víme o tom, že existuje program ČT2, v úterý pojedeme třeba na Cirk La Putyka, ve čtvrtek půjdeme na yogu a v pátek půjdeme třeba zase na láhev vína, možná i dvě, možná i tři, ale buďte si jistý, že už zůstaneme jen na tom víně. A v sobotu potom pojedeme třeba někam na výlet s partnery, manželi, kamarády a přáteli a budeme trávit čas s lidmi, kteří studují, čtou noviny, účastní se národně-srovnávacích testů, cestují po Evropě, účastní se odborných stáží, dokáží se orientovat v knihovně a nemají plešatou hlavu a absenci krku. A nikdy, nikdo z nich mi neřekne - směju se Tobě, ty kurvo…

Kocovinu možná budeme mít taky, ale nebude to ta morální. Ta totiž strašně bolí a není na ní lék. Stejně jako není lék na setkání s člověkem blbcem.

 

 

 

Autor: Petra Jirkovská | čtvrtek 12.4.2012 16:13 | karma článku: 4,24 | přečteno: 217x
  • Další články autora

Petra Jirkovská

Věřit, čekat a doufat...

Moje letošní přání do nového roku dlouho začínalo tak, jak jich začíná velká většina. „Tak už zase, zase je tu konec roku a začíná rok nový, zase jsme na začátku, co nás asi čeká...“ Ale dál nic.

6.1.2017 v 22:46 | Karma: 8,12 | Přečteno: 213x | Diskuse| Osobní

Petra Jirkovská

Když si holčička zkouší čubčí pantoflíčky a další podobná „když“…

Tak už zase? Už zase je tu konec roku? A já se počtvrté loučím s končícím rokem takhle. V roce 12 jsem bilancovala, v roce 13 jsem byla smutná, v roce 14 šťastná a v roce 15? V roce 15 jsem se nestačila divit, smát a dojímat.

1.1.2016 v 12:21 | Karma: 16,99 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

Pájo…. Čabásek

nikomu z nás se nechce věřit, že se to stalo. Slov se nedostává, slzy kanou, ale mezi nimi je i ten nejupřímnější úsměv při vzpomínce na Tebe, Pájo...

31.10.2015 v 7:59 | Karma: 10,22 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

To je pro Tebe – místo kytky a večeře

Ona dostane kytku nebo pozvání na večeři, ale co on? Co si zaslouží muž k výročí svatby? Ten den se každý rok opakuje, stejně jako narozeniny, Štědrý den, 1. máj nebo Den matek a každý rok by se neměl nechat bez povšimnutí.

17.6.2015 v 23:51 | Karma: 6,38 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

To si z nás děláte p.…, pane Mc´Donalde???

Tak jsme si nedávno fňukli nad tím, že se náš přeshraniční soused urazil a vynutil si stažení spotu ze série reklamní kampaně jednoho z mobilních operátorů. Pár dní se o tom hodně mluvilo - někdo souhlasně, někdo nechápavě. Každopádně mnozí z nás se u reklamy dost pobavili a po jejím stažení si jí ještě o to víc začali vyhledávat na internetu. A protože jsem jen prostý uživatel médií, marně hledám smysl - z televize staženo, z internetu ne?

7.2.2015 v 20:51 | Karma: 6,44 | Přečteno: 168x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 109x
...jsem Petra a mám ráda anděly, všechno barevné, baletky, černobílé fotografie, Někdo to rád horké, naše štěně, ranní kávu, dětskou fantazii, babiččiny halušky, vůni moře, ježíška, sobotní rána, letní výlety, plastové doplňky do bytu, pivoňky, zázvorovou limonádu, pusu na čelo, kytky ve váze, usínání ve dvou, červenou rtěnku, šály, dobrou náladu, puntíkaté holinky, zrzavé vlasy, poskakování, vůni deště, čtvrteční magazím Mladé fronty, kostely, překvapení, bosé nohy, dávání dárků, dobrý vkus...

Seznam rubrik