Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je vlastně sexy?

Podle mě (...a nutno uvést, že JISTĚ i podle mého muže) je zatraceně sexy: žena zrzka s krátkými rudě červenými nehty, ofinou a v lodičkách. Ale ne v jakýchkoli botách na podpatku – v klasických lodičkách. A to jsem si vždycky o svojí mamince myslela, že je snad padlá na hlavu, když mi „nutila“ myšlenku, že jedině lodička dělá dámskou nohu krásnou.  

Vždyť já v té době zarputile vyznávala módu grunge a milovala jsem Kurta Cobaina. A to ne jen platonicky, ale tak opravdově, jak nejvíc opravdově to tenkrát šlo (stejně opravdově jako později i Patrika, Frantu, Ondru, Dušana, Martina…..)
Zběsila jsem sháněla po second-handech stejný pruhovaný svetr, jako měl Kurt ve všech klipech Nirvany, co jsem si doma sjížděla na VHS a na plakátech, kterými byl vytapetován můj pokojíček. Usedavě jsem plakala, když se střelil do hlavy a byla přesvědčená, že nic horšího už se mi nikdy stát nemůže.

Nosila jsem tenkrát na sobě tolik vrstev najednou, že se to snad ani nedalo spočítat na prstech obou rukou. Sekáče nabízely nepřeberné množství takového zboží a my se s holkama hrabaly v hromadách obnošených hadrů a rvaly se o opraná trička a manšestrové kalhoty. Pracovní boty jsem sehnala pouze nové a proto jsem je svědomitě okopávala o fasády domů a dřela o obrubník ze všech stran. Jako vrchol módní kreace jsem si svoje řádně poničené pracáky ještě nastříkala červeným a zeleným sprejem.
Když se dnes podívám na fotografie z té doby, možná bych nad sebou uronila i slzu a v tom nejlepším smyslu slova závidím dnešním teenagerům, jak jsou (nebo mohou být) krásní, vkusní a „vyštajlovaní“. Vždyť i tenhle rebelský styl se dá dnes nosit s noblesou a krásou vlastní pouze mladým lidem. Sítě módních značek nabízí přece i velmi levné varianty stylových a vkusných kousků a když se zapojí trochu fantazie (a to je možná právě kámen úrazu) může se outfit každého z nás stát naprostou dokonalostí.

Vzpomínám si, jak jsem jednou byla zkoušená na hodině Českého jazyka. Stála jsem před tabulí v manžestrákách s nefunkčním zipem a v tátově vojenské košili. Jistě si ale někteří vzpomínáte na ten fígl, kdy se na jezdec zipu přivázala gumička a tou se pak zip jakoby přichytil na knoflík od kalhot, aby se nerozjížděl a ono to drželo. Košili jsem si podomácku, ale zato s nejvyšší profesionalitou, naprosto odborně nabatikovala. Barevný odstín, který vznikl z vojenské zeleně a oranžové barvy na textil v hrnci, kde jsem vařila košili, se snad nedá slovy ani popsat. A ani v dnešním multikolorovém světě nemám pro tento odstín správné pojmenování. Ježiš, bylo to tak strašný. Ale já byla taaak hrdá. Na sebe. Na tu košili. Na tu dobu. Na módní rebelii.
Ta košile měla navíc na prsou kapsy, které byly tak napůl odpárané, takže tam tak bezvládně visely a dělaly ze mě nejvíc zanedbané dítě ve třídě. Mojí košili to ale samozřejmě dodávalo další punc skvělého módního výstřelku a vyneslo mě to až na samý vrchol módního Olympu.
Při té příležitosti si také vzpomínám a dnes se i trochu stydím, jak oči paní profesorky, která se zcela právem dala označit za opravdovou dámu, byly téměř po celou dobu mého zkoušení přitahovány jak magnet právě těmito mými odpáranými kapsami. A vzhledem k tomu, že učila a tedy i znala mojí maminku, zcela jistě jí velmi litovala za tak příšerného potomka.

Jak jsem tenkrát vypadala asi nejlépe vystihuje její pocit, kdy pokaždé, když jsem za ní přišla s mojí kamarádkou do práce si prý jen pomyslela – no holky, ani jste za mnou chodit nemusely.
Jasně, že jsem touhle mou vzpomínkou do svých puberťáckých let úplně odskočila od toho, co je vlastně sexy, ale ono to spolu v podstatě souvisí. Tenkrát ostatně vůbec nešlo o to být sexy, ale přitažlivá pro chlapce přiměřeného věku, to by snad šlo. Ale tohle… nešlo. To opravdu nešlo.
A proto se znovu vracím k dnešním možnostem, které jsou neskutečné a fantastické. A troufám si říct, že v tom úplně nehrají roli peníze, ani nabídka v obchodech, ale fantazie a umění hrát si s doplňky. Takže já si to dnes ze všech sil vynahrazuju a využívám možností.
Tuhle mi jeden malý chlapec říkal: Peťul, proč máš doma ty dvě velký skříně, když ti všude leží komínky s oblečením. No jo no leží, já vím, ale přece tu třicátou osmou šálu nenechám v tom obchodě, když se mi hodí k té košili, kterou nosím k těm kalhotám a střídám k nim jen tyto dva druhy bot. Tohle pochopí jen někdo, to chápu. Ostatní jen utvrdím v tom, že jsem blázen, ale Carrie Bradshaw má přece taky plný byt bot a na Sex ve městě se dívají diváci celého světa. Tak co?
A i když možná tahle má zpověď nemá pro nikoho žádný význam a přínos, chci jen říct, aby si dnešní děti (a tím myslím třeba i ty16tileté, 18tileté, 20tileté) vážily toho, co mají, co mohou mít a jak mohou vypadat.  
A co je tedy vlastně sexy? Samozřejmě každému co je po chuti, ale určitě se potvrzuje rčení, že ženy se tolik starají o svůj zevnějšek zase jen kvůli jiným ženám.
A neměly by především kvůli muži svého života?
A hádejte – dnes mám zrzavé vlasy, ofinu, krátké červeně nalakované nehty a nosím lodičky (...a nutno uvést, že pro mého muže je to sexy. JISTĚ...)  

Autor: Petra Jirkovská | čtvrtek 1.12.2011 10:40 | karma článku: 0 | přečteno: 30x
  • Další články autora

Petra Jirkovská

Věřit, čekat a doufat...

Moje letošní přání do nového roku dlouho začínalo tak, jak jich začíná velká většina. „Tak už zase, zase je tu konec roku a začíná rok nový, zase jsme na začátku, co nás asi čeká...“ Ale dál nic.

6.1.2017 v 22:46 | Karma: 8,12 | Přečteno: 213x | Diskuse| Osobní

Petra Jirkovská

Když si holčička zkouší čubčí pantoflíčky a další podobná „když“…

Tak už zase? Už zase je tu konec roku? A já se počtvrté loučím s končícím rokem takhle. V roce 12 jsem bilancovala, v roce 13 jsem byla smutná, v roce 14 šťastná a v roce 15? V roce 15 jsem se nestačila divit, smát a dojímat.

1.1.2016 v 12:21 | Karma: 16,99 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

Pájo…. Čabásek

nikomu z nás se nechce věřit, že se to stalo. Slov se nedostává, slzy kanou, ale mezi nimi je i ten nejupřímnější úsměv při vzpomínce na Tebe, Pájo...

31.10.2015 v 7:59 | Karma: 10,22 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

To je pro Tebe – místo kytky a večeře

Ona dostane kytku nebo pozvání na večeři, ale co on? Co si zaslouží muž k výročí svatby? Ten den se každý rok opakuje, stejně jako narozeniny, Štědrý den, 1. máj nebo Den matek a každý rok by se neměl nechat bez povšimnutí.

17.6.2015 v 23:51 | Karma: 6,38 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

To si z nás děláte p.…, pane Mc´Donalde???

Tak jsme si nedávno fňukli nad tím, že se náš přeshraniční soused urazil a vynutil si stažení spotu ze série reklamní kampaně jednoho z mobilních operátorů. Pár dní se o tom hodně mluvilo - někdo souhlasně, někdo nechápavě. Každopádně mnozí z nás se u reklamy dost pobavili a po jejím stažení si jí ještě o to víc začali vyhledávat na internetu. A protože jsem jen prostý uživatel médií, marně hledám smysl - z televize staženo, z internetu ne?

7.2.2015 v 20:51 | Karma: 6,44 | Přečteno: 168x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16,  aktualizováno  9:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 74x
...jsem Petra a mám ráda anděly, všechno barevné, baletky, černobílé fotografie, Někdo to rád horké, naše štěně, ranní kávu, dětskou fantazii, babiččiny halušky, vůni moře, ježíška, sobotní rána, letní výlety, plastové doplňky do bytu, pivoňky, zázvorovou limonádu, pusu na čelo, kytky ve váze, usínání ve dvou, červenou rtěnku, šály, dobrou náladu, puntíkaté holinky, zrzavé vlasy, poskakování, vůni deště, čtvrteční magazím Mladé fronty, kostely, překvapení, bosé nohy, dávání dárků, dobrý vkus...

Seznam rubrik