Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podivné rozpaky prokurátora Muellera

Jak je už známo v některých kruzích, žijeme dnes všichni v paralelních světech. Každý má svou boudičku přesvědčení kde se obyčejně okna nemyjou. Pohled z nich by pomátl kdyby byly se špinavého skla smazala hesla a zaklínadla,

kterými se řídíme a která mají zaručit, že máme v džungli pozdní modernity správnou cestičku k lidské důstojnosti, ke které se hlásíme ale až na malé výjimky pouze proto, že nám z toho sype.

Včerejší projev speciálního prokurátora Muellera je důkazem toho, že na špinavá okna nelze psát věci tak aby byly zároveň důstojné a srozumitelné všem, tedy na jedné straně Američanům, kteří chtějí lumpa Trumpa stůj co stůj sesadit, i Američanům, kteří vsadili na levný opiát zvaný zkratkou MAGA a nosí to i na čepici i přes to, že je za to ve srážkách na ulici někdy Antifáci bijou . Bohužel není to možné. I v tomto (gramaticky upraveném) případě se vlk nenažere tak aby kozel zůstal celý. Pan Mueller se zcela pomátl, jestliže si myslí, že jeho úlohou bylo úřadujícího amerického prezidenta otlouct tak, aby to bylo právně nezávadné.

Je nabíledni, že impíčoví Američané si vyložili Muellerův osmiminutový projev jako ústavní příkaz Trumpa impíčovat. Jinak přeložit jeho, “kdybychom chtěli seznat prezidenta bezúhonným, tak by jsme to řekli“ prostě nejde.  I takový příklad oběti amerického rasismu jakým je senátor a prezidentský kandidát Cory Booker, do včerejška v impíčmentu stupenec umírnění Nancy Pelosiové, si to tak vyložil a postoj promptně změnil.   

Jednoho úředníka, kterého Muellerova rozpačitost nevyvedla z míry, byl jeho šéf, generální prokurátor USA William Barr.  Ten když obdržel závěry Muellerova vyšetřování, ve kterém Mueller předstíral, že neví, že právně, není-li přesvědčivých důkazů o přestupku pod nímž se řízení vede, pak obžalovaný musí být zproštěn obžaloby, a jeho (někdy nemístné, i sprosté) námitky k celému řízení proti němu, nemohou být vykládány jako důkazy kriminálního úmyslu znemožnit justici. Zejména ne, nechal-li se prezident Trump přemluvit od svých advokátů, aby Muellera nevyhodil.  Pan Barr tedy Muellerův 240-stránkovy druhý díl (týkající se prezidentovy „obstrukce“) který se k přečinu nechtěl vyjádřit, elegantně (i když zřejmě ne zcela autenticky) shrnul jako Trumpa ospravedlňující.  Na což samozřejmě Mueller (,nebo možná jeho tým,) reagoval apoplekticky, protože to přivádělo Demokraty a jejich mediální spoluhráče do stavu šílenství.

Komentátoři zprava, ke kterým se v tomto případě připojuji, považují Muellerův výstup za chybný, ne-li politováníhodný.  Sean Davis v revui The Federalist velmi výstižně popisuje Muellerovo včerejší protiřečnění. Davis napsal, že 240 stránek druhého dílu zprávy komise by nebyly napsány a předloženy, kdyby, jak tvrdí Mueller, není férové obvinit prezidenta z něčeho co nelze soudně podložit.  Proč tomu tedy věnovat polovinu spisu? Jistě.  Autor dále cituje předpisy DOJ, výslovně zakazující „naming and shaming“ lidí, kteří nejsou pod formální obžalobou. Samozřejmě, že vyšetřování jestli se prezident dopustil obstrukce bylo v pořádku pokud existovala reálná možnost, že nějaká nekalá spolupráce s Rusy existovala v době Trumpovy kampaně.  Ale v momentě, kdy bylo jasné, že nic podobného se nedělo (navzdory poukazům na jedinou, do nekonečna omílanou, schůzku Trumpa mladšího v Trump Towers s ruskou právničkou Veselnickou, jejíž klient oligarch Agalarov měl zájem na odvolání Magnitského zákona ), tato část vyšetřování byla bezvýznamná a mělo být od ní upuštěno.     

Samozřejmě, že nejvíc zarážející na Muellerově projevu byla opakovaná zcestná formulka, podle níž je možné, aby se prokurátor má vyjádřit záporně k nevině, namísto přímo a dokazatelně k existenci přestupku. To odporuje základním principům anglosaských právních procedůr. Prokurátor smí předložit pouze důkazy o vině, a nemá-li takových důkazů pak má mlčet. Jeho mlčení samozřejmě osvobozuje obviněného ze obžaloby. Na tom stojí a s tím padá „předpoklad neviny“. Tvrdit, že důkazy jsou ale, že se k nim prokurátor nemůže vyjádřit obžalobou, protože se jedná o právně chráněnou osobu prezidenta, je bez precedentu. Ken Starr, který vyšetřoval prezidenta Clintona podal kompromitující zprávu Kongresu. On byl na rozdíl od Muellera, „nezávislý“ na Generálním prokurátorovi, ale Mueller samozřejmě měl možnost obrátit se na svého šéfa a požádat ho o přeposlání věci prezidentovy obstrukce Kongresu s doporučením. To by bylo férové.  Ale on to tak neudělal. Proč ne, proboha?

Velmi seznalý a spolehlivý Andrew McCarthy neříká, ale myslí si, že Mueller má strach z toho, že by měl v Kongresu svědčit.

Proč?  

Asi je to proto, že přes špinavé okno my do toho tak nevidíme a on toho asi ví o tom pochybeném procesu své komise daleko víc než je záhodno svědčit pod přísahou.

Autor: Jirka Severa | čtvrtek 30.5.2019 20:45 | karma článku: 14,84 | přečteno: 394x
  • Další články autora

Jirka Severa

Tento týden na vyšinutém konci světa

V Americe se od minulého víkendu nehovoří o ničem jiném než o zhoubném spiknutí, které se snaží nastolit v zemi "bílou nadvládu" a o Trumpvých intrikách v tomto excluzivním společenství, jehož členové na tajných schůzích

10.8.2019 v 16:10 | Karma: 25,00 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Jirka Severa

Bílý supremacista nebo duševně chorý osamělý vlk, jiná možnost asi není

Hovořím o masových vrazích, a o jejich mediálním zpracování. Je skutečně neuvěřitelné jak západní média, tedy jejich vedoucí levicové zdroje, diktují a kontrolují chápání masových vražd nevinných lidí, jedná-li se o akci jedince.

7.8.2019 v 6:38 | Karma: 30,34 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Privátní tryskáče a megajachty v kempu zachránců planety

Davoská globální smetánka nám skutečně nejde příkladem v existenčním boji proti planetárnín změnám v klimatu. Akční komise se sletěla a seplula do rezortu na Sicílii, který patří společnosti Google, aby tam naléhavě řešila

5.8.2019 v 7:10 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1811x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Fandové Ottawských Senátorů válčí s majitelem klubu

Je léto, sezóna kšeftů s hokejisty v NHL. Kluby se přes léto posilují a snaží se finančně optimizovat, což pro většinu znamená dát dohromady na příští sezónu lepší manšaft s menší platovou zátěží. Říkám "pro většinu" ale měl

2.8.2019 v 20:12 | Karma: 7,42 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jirka Severa

V čem by se američtí Republikáni měli poučit od Otto von Bismarcka

Windsor je město v západním Ontáriu, na skok přes řeku do michiganského Detroitu. Kdysi malé městečko v porovnání, dnes zatímco bývalý obr na druhé straně řeky upadá a vylidňuje se, Windsor se rozrostl na třetinu obyvatel

31.7.2019 v 5:51 | Karma: 23,20 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 849x
Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Seznam rubrik