Milé děti, brzy přijde Santa Ježíšek

Blíží se Vánoce a všechny děti se těší na Štědrý večer. Tam, kde psaly svá přáníčka děti Ježíškovi se otevře okno a bude se čekat na cinknutí rolničky. Ty děti, jež rodiče, co jsou „in“ zblbli Santa Klausem , si budou lámat hlavu nad tím, kterým že komínem jim Santa v jejich panelákovém obýváku na sobech přilétne

Jsme zvláštní národ. Směsice přizdisráčství a švejkizmu, kterou dokážeme překonat jen ve výjimečných vypjatých momentech doby nás nutí k tomu, hrát si ve své malosti na světové i za cenu opouštění svých tradic. Dnešní rodiče, co se snaží dělat bussines, po návratu z pracovního meetingu, úžasného workshopu, blbnou děti dloubáním tykví , protože v Americe mají Helloween. Vzít svíčku a jít ji zapálit babičce na hřbitov, protože jsou Dušičky – Památka zesnulých, je vopruz. Komerčně dovezený „svátek zamilovaných“ Valentýn téměř vymazal 1. máj, lásky čas. Obchody narvané kýčovitými cetkami vystřídaly kytičku a polibek pod rozkvetlou třešní. Největší zhůvěřilost se ale dělá právě o Vánocích. To, co se zcela nepodařilo bolševikovi se svým Dědou Mrázem dobrovolně přijímáme od coca-coly. Santa Klaus je uměle vytvořená postava. Odkazy na to, že je to vlastně zkomolenina holandského Mikuláše jsou hezké a asi pravdivé. Ovšem my už jednoho Mikuláše máme a chodí po domech 5. prosince. Proč tedy slavit i druhého? Asi proto, že na nás kouká z každé výlohy a na rozdíl od Ježíška je fyzicky přítomný . Je to „světové“, dá se na tom trhnout. V  USA jich je možné potkat v jeden večer statisíce, povětšinou v podroušeném stavu. Proč se Santa neobjevuje v severských zemích nebo třeba ve Francii, ale zrovna u nás, je jen důsledek našeho nízkého národního sebevědomí. 
I když jsme pravděpodobně nejateističtější národ na světě, Vánoce jsme vždy brali jako svátek klidu , míru a rodinné pohody, podle křesťanských tradic naší země. Přeju si, aby si ještě dlouho lidé stavěli betlémy , odlévali olovo či krájeli jablko, večeřeli kubu, ryby a cukroví místo závodů v použití blikaček, plastových figurín, svítících řetězů.. Přál bych si, aby u nás nedošlo jako v USA k obviňování z rasizmu při diskuzi, jestli může být Santa černoch, přál bych si, abychom nemuseli někdy odkývat, že Ježíšek je Rom. Přál bych si, abychom po zrušení oslav VŘSR neslavili za pár let Den nezávislosti nebo neporcovali krocana na Díkuvzdání….

Autor: Jiří Vondráček | úterý 17.12.2013 15:15 | karma článku: 19,11 | přečteno: 627x