Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opozice vyrazila do boje proti koronaviru. Nebo za volebními preferencemi?

Premiér udělal vstřícné gesto a nabídl tři místa opozici v Ústředním krizovém štábu. TOP09 do něj nominovala svého odborníka. Zubaře. 

Jeden by čekal, že opozice využije své šance ke zviditelnění a do ostře sledovaného a zároveň kritizovaného štábu vyšle odborníky z řad IZS. Policisty, hasiče nebo pandemiology, hygieniky či specialisty na léčbu plicních onemocnění. TOP 09 usoudila, že s koronavirem si nejlépe poradí vrchní zubař, prezident České stomatologické komory, specialista na laserovou a estetickou medicínu. Hm.

 

Svět zasáhla nemoc. Hnusná. A zákeřná. Nevyzpytatelná je tím, že se naplno projeví někdy kolem desátého dne od nakažení. Navíc u někoho se zanedbatelnými příznaky a u někoho naopak s velmi těžkými, které můžou skončit smrtí. Velice trýznivou, kdy se nakažený po několika dnech lapání po dechu udusí. Svět nebyl připraven, stejně tak i ČR. Po zkušenostech s ebolou nebo SARSem se takřka všichni domnívali, že je to věc, která se nás netýká, že je to nemoc, která zůstane kdesi v Číně, maximálně tak v Koreji. Mnoho lidí se bavilo svými komentáři u videí, kterak Číňani staví na zelené louce nemocnice a vtipkovali, protože místo proklamovaných šesti dní jim to trvalo sedm. 

Tehdy (1.2.2020 )jsme byli požádáni prostřednictvím čínského velvyslanceČangTien-mina o humanitární  pomoc. Babiš ji odmítl s tím, že poskytneme jen finanční pomoc a že vyzve humanitární organizace k pořádání sbírek. Naše zásoby ochranných prostředků podle prověrky úřadů prý budeme potřebovat pro naše lidi. Na to se strhla velká kritika na sociálních sítích a přidali se i politici z opozice-  jak jinak : “Jeho slova kritizovali na sociálních sítích někteří opoziční politici jako sobecké a nedůstojné. "Mám vůči komunistickému režimu v Číně mnoho výhrad, ale myslím si, že byť by naše pomoc byla skromná, tak bychom pomoci měli. Nesouhlasím s názorem premiéra Andreje Babiše, že sami máme málo, a tak vůbec nepomůžeme," napsal například předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.Zdroj:https://www.denik.cz/z_domova/cina-koronavirus-humanitarni-pomoc-20200201.html” 

 

Virus se dostal do Evropy. A začal se šířit. Byli jsme jedni z prvních, kteří začali jednat. Vláda omezila shromažďování a doporučila nošení roušek. A zakázala diváky na závodech Světového poháru v biatlonu. Okamžitě vyrazila naše neochvějná opozice s tvrzením, že je to nesmyslné opatření kvůli třem nakaženým a že pravým důvodem jeBabišovaa Zemanova( ?) pomsta starostovi NMNM za jeho  ambice stát se ministrem kultury. Ze zimního spánku se tehdy probudila i Miroslava Němcová... 

 Nakažených začalo přibývat a Bezpečnostní rada státu přitvrzovala. Tehdy vyzval premiér opozici ke složení zbraní a požádal o společné úsilí v boji protikoronaviru. To se zdálo jako splnitelné, protože opoziční politici dva týdny nebyli najednou schopni proti nově jmenovanému šéfovi ÚKŠ profesoroviPrymulovivystoupit.  S ubíhajícími dny nouzového stavu, vzrůstající nervozitě mezi lidmi a existenčními obavami opozice zacítila příležitost pro svou polívčičku a vyrazila s bezva populistickou rétorikou do boje o voliče. Poprvé mi spadla brada, když při Moravcově pořadu v telefonickém vstupu jeden z lídrůPirátůFerjenčíkprohlásil, že by stát s náhradami za ušlou mzdu neměl zapomínat na ty, co pracují na černo, protože ti prý budou bez práce první. Jestli se budou ti lidé práskat sami už nevysvětlil, natož aby třeba mě přesvědčil, proč mám z daní platit toho, kdo daně platit odmítá 

Opravdu jsem se domníval, že v této době budeme víc při sobě a skutečně to tak i mnohdy vypadá. Obětavost a nezištnost většiny lidí je úžasná. A pak mi dojem zkazí přechytralí politici, co se snaží s podporou médií honit politické body návrhy komu kolik a co proplatit a navýšit aby příští rok mohli běsnit nad schodkem státního rozpočtu, lamentováním, že opatření vlády přišly pozdě (vzpomeňme na biatlon), že roušky jsou formabuzracea snaha o zavedení totalitních praktik jdoucích proti svobodě a lidským právům (ačkoliv jejich význam přehodnocuje i WHO a jejich nošení zavádí dříve skeptické země jako Německo, VB nebo USA ), či bušení v prsa, kdy bez jakékoliv faktické zodpovědnosti tvrdí, že oni by to byli bývali dělali lépe ( Fiala : Byl bych mnohonásobně lepší krizový premiér ). 

Zcela v tomto duchu proběhlo ze strany TOP09 doplnění člena Ústředního krizového štábu. Do týmu nakonec přibyli místo tří členů čtyři. Ekonom Filip Matějka, poslanec a exprezident policie Martin Červíček, lékař Vít Kaňkovský a prezident České stomatologické komory RomanŠmucleru kterého se nezbavím dojmu, že jeho nominace nemá s odborností nic společného. Že je tam jakosluníčkářskýzástupcekritizujcíúplně vše. Jak jinak si ze vysvětlit jeho vyjádření ze 16. března, kdy pro časopis Reflex řekl, že  ...Koronavirustu bude měsíce, zdravotnictví už zkolabovalo,zdravotnictví bych předal Lékařům bez hranic...  a následně 3. dubna v rozhlasovéminterwievprohlásí, že se vlastně nic neděje, mrtvých tu bude míň než sebevražd....  Rád bych tomu věřil. Ale bude to díky opatřením, které každý z nás bude dodržovat. Opravdu jde ochřipičku? Opravdu se ve Španělsku běžně zasebevraždí denně tisíc lidí? 

 

Věřím, že touhle dobou projdeme s co nejmenšími ztrátami na životech a zdraví, pokud možno s nejmenšími ztrátami ekonomickými. A přál bych si, aby skončilo na pár týdnů honění trik a politických bodů a naši politici dokázali po tuto dobu táhnout za jeden provaz. Od toho jsme si je zvolili. 

Autor: Jiří Vondráček | úterý 7.4.2020 17:52 | karma článku: 36,71 | přečteno: 1156x
  • Další články autora

Jiří Vondráček

A z Farského je nakonec hrdina a morální ikona.

Poslanec Farský oznámil, že se vzdá svého poslaneckého mandátu kvůli osmiměsíční absenci způsobenou jeho studijním pobytem v USA. Poklekněte.

20.1.2022 v 14:05 | Karma: 39,81 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Společnost

Jiří Vondráček

Jsou koalice SPOLU a PirStan podvodem na voliče?

No samozřejmě, že jsou. Koalice politických stran či hnutí jsou běžným a víceméně nutným nástrojem při volebním klání či sestavování vlády. Mají ale určitá pravidla.

8.10.2021 v 13:25 | Karma: 32,32 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vondráček

Vakcínu si nechte píchnout samy, vy ovce !

Počátkem 90. let pronesl písničkář Dědeček zvláštní přání : "Vraťte nám nepřítele!" Jakkoliv se může zdát tento výkřik podivný, měl svoji logiku.

12.1.2021 v 18:54 | Karma: 45,56 | Přečteno: 14871x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vondráček

Tak mám prý konečně rovnou páteř. Děkuji, pane Vystrčile.

Nějakou dobu už mě pobolívají záda. Myslel jsem, že je to věkem. A ona za to může Čína. Jsem z toho trochu zmaten teda.

10.9.2020 v 22:16 | Karma: 43,29 | Přečteno: 2005x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vondráček

Nastává čas zákazů písniček? Ale to snad ne..

Media , aktivisté a tlupa politiků se snaží navodit dojem, že nastává doba nové totality. Tudíž je potřeba dosadit do čela státu ty správné, co to nedopustí, ať se to někomu líbí, nebo ne.

9.11.2017 v 21:02 | Karma: 44,05 | Přečteno: 4691x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3411x
Jsem ortodoxní mánička, která má stále ještě své zuby. Mám svůj pohled na dění okolo nás, čímž rozčiluju střídavě pravičáky a levičáky. Nyní, snad jen přechodně, už jen příležitostný muzikant.

Seznam rubrik