Ordo ab chao

Koho volit je důležitá otázka. Otázka paměti lidí, protože rychle zapomínáme co bylo před pár týdny.

Třeba topkaře? Umí využívat rozpočet do posledního haléře. Jako starostka Prahy 3 Hujová. A vzpomeňte si kdo stál za změnou a reorganizací penzijního systému. Top 09, ODS a sociálně smýšlející levice oranžových. V roce 2011 nám bezostyšně řekli, že do důchodu půjdeme až v 70-73 letech věku (dnešní generace třicátníků). Odsoudili je k upracování se do smrti. Důchod tak budete pobírat jen pár měsíců, pokud nebudete patřit k těm 22% třicátníků co se podle medicínských a sociologických odhadů tohoto věku nedožijí. Pro vysokou pracovní zátěž, trvalý stres, špatnou stravu atd..

Reforma je v krachu. ANO nabízí spolu s koalicí valorizaci důchodů, vrací peníze kantorům, hasičům. Otázka pro Vás – myslíte, že v lednu nezačne další kolo škrtů. Státní kasa má ve dně díry a pavučiny v ní vymetají myši.

Nově počítané důchody jsou na hranici bídy. Není divu. Třetině čerstvých penzistů se životní standard v poslední dekádě kariéry propadl díky ozdravným programům v průmyslu a podpoře zaměstnanosti prováděné levicí. Většinou se počítá z minimálních mezd. A pro ty co důchod mají za 35-40 let je to stejné. Buď berou minimální mzdy v halách, nebo bojují s exekutory nebo jsou bez práce. Takže jaký máme reálný životní standard?

Odpovídá krásným číslům nezávislého statistického úřadu o průměrných mzdách a cenách nákupních košů? Zkuste si sami jaký výsledek dostanete ve svém okolí (a nelekejte se, když najdete několik typů nákupních košů a několik výpočtů průměrných mezd).

Koho si vybrat? Oranžové? Odměňme je za jejich propagaci sankcí vůču Rusku. Sankce prvně sankcionují naše potravináře a zemědělce, pak za pár měsíců i lehký průmysl. Kolik je odhad pro teď za potraviny? 320 miliónů korun. Ale domáhat se něčeho v Bruselu netřeba. Možná mají pravdu.

Evropa se ještě nevzpamatovala z krize roku 2008. V Německu klesl ekonomický růst za 2.kvartál oproti prvnímu o 0,2%. Francie hlásí stagnující stav. Italové recesi. Není to samozřejmě přímý důsledek sankcí vůči Rusku. Je to důsledek obav z dění ve východním geoprostoru a obav z dění v zemích islámského půlměsíce.

Snad jedině Británie, která má vlastní měnovou politiku stojí bokem tohot klesajího trendu.

Stagnace v Evropě bude ještě pár let. Dokud se neodstraní příčiny. Ale naši koaliční vyjednavači už ví jak na to. Jednu z příčin - klesající porodnost podpoříme importem sil z rozvojových krajin. Dáme jim prostor a tak dovezeme do Evropy za našeho souhlasu v následujíchcí 20 letech až 50 milionů občanů ze zemí s diametrálně odlišnou kulturou a náboženstvím. Však Dienstbier, Halík a další nám vysvětlí jak s nimi multikulturně soužít. V Teplicích už to zkouší...

Nebo zvolíme ANO za navrhovanou daň z životního stylu. Pravda ministerští se hned opravili pojmoslovně. Je to de facto pokuta za nepřiznaný majetek. Proč ji babišovci zavádí, když se dá vymáhat už nyní prostřednictvím celníků a finančně analytického útvaru MF nevím. Populistické gesto, a jasný odkaz na složitost daňového systému. To je pozůstatek po ODS.

Ovšem jen naiva se musí domnívat, že daňpokuta padne na ty, co mají jachty a vily. Jen exot a extrovert si totiž koupí jaguára,vilu a napíše je na sebe. Od čeho jsou všechny ty firmy se skrytým vlastníkem a adresou na Kajmanech?

Můžeme taky volit ÚSVIT. Volá po opatřeních proti islámu, přímé demokracii (konkrétní model?) a třeba podporují dopravu v MHD zdarma v Pzni. Jen neříkají čím vykryjí propad cca 262 milionů za jízdné v kase dopravního podniku. Slibují, že budou lépe hospodařit....a pak jim nezbyde náhodou nic jiného, než zvednout daň z nemovitosti, poplatky za parkování, psy atd..

Co je řešením? Přistoupit v reále k uskutečnění registru smluv na úrovni města, kraje v plném znění. To aby se neopakovali sitace jako u vodárenských subjektů. Smlouvy s firmou Veoli mají nevypověditelné dodatky na 25 let a více (nevíte proč Veoli ve Francii nemají moc v oblibě?), situace s pronájmy prostředků MHD jako nosičů reklam, machinací v bytové oblasti jako prostředku k tvorbě peněz pro financování partajních pokladen atd..

Co zkusit rozšířit myšlenku participativních rozpočtů na městech, obcích, co víc slyšet názor voličů a jejich přání.

 

Autor: Jiří Vítek | pondělí 18.8.2014 19:49 | karma článku: 6,68 | přečteno: 335x
  • Další články autora

Jiří Vítek

Sliby jak bude líp

26.9.2014 v 10:10 | Karma: 8,86

Jiří Vítek

Odvěký, starobylý – saláf

11.9.2014 v 0:01 | Karma: 19,17

Jiří Vítek

Šabatové hidžáb

26.8.2014 v 23:04 | Karma: 26,26