Zrůdy v TV nevadí, erotika ano?

Včera jsem na jedné z komerčních televizí zahlédl upoutávku na pořad o lidech postižených záhadnými nemocemi, které je zcela deformují. Nevěřícně se díval na zohyzděné tělo, připomínající člověka jen velmi vzdáleně. Musel jsem zavřít oči, jak děsivé to bylo.

Bylo před 22 hodinou. Upoutávka byla dostatečně dlouhá a tak jsem ještě jednou oči otevřel a to co jsem viděl bylo strašné. Na obrazovce bylo něco, co spíše než člověka připomínalo mutanta. Vyvolalo to ve mě velmi nepříjemnou náladu a pocity. Představa utrpení, které takto postižený člověk musí snášet. Jak trpí uvnitř, myšlenkami, pocity … jakou bolest a strádání musí asi vydržet? Musí mu být strašně. Jeho úděl musí být velmi trpký. On sám za své postižení nemůže vzhledem k výjimečnosti jeho postižení mu není pomoci. Pro většinu lidí je zrůda.

Určitě se najde spousta diváků, kteří na tento přírodní úkaz, který se naštěstí vyskytuje snad jen v jednom exempláři na celé zemi, hledí se zalíbením a prohlížejí se tu nepovedenou hříčku přírody se zájmem. Zároveň se najde i početná skupina diváků, kterým se z podobných pohledů obrací žaludek a tento pohled jim přináší pocity značně nepříjemné.

Nechci se pouštět do hodnocení, která skupina je větší.  Je ale jedna skupina diváků, která sledováním té upoutávky trpí. Jsou to děti. Sešlo se mi několik podobných reakcí rodičů, kteří „neuhlídali“ a o prázdninách, kdy je uzda výchovy dětí přece jen popuštěna, nechali děti zhlédnout podobné záběry. Noční zlé sny, desítky vyděšených otázek, strach aby je to nepotkalo … to se těm dětem honilo v jejich hlavičkách. Záběry zrůdných tělesných změn měly před očima velmi dlouho.

Zajisté, tady je odpovědnost rodičů zcela na místě. Televize není povinná …

Pokud se ale podíváme na celou věc v širším měřítku, je zarážející spíše fakt, že to nevadí radě pro televizní a rozhlasové vysílání. Ta, jindy velmi přísná a hlídající každé sprosté slovo v jinak docela neškodných pořadech, tentokrát nezasahuje. Proč?

Copak je pohled na lidi postižené ohyzdnými deformacemi těla, méně ohrožující, než například sexuální scény dvou mladých lidí dělajících koitální pohyby? Copak to co dělají všichni lidé na celém světě a to co by mělo (podle přírody) vést ke zrození  nového života, je pro společnost více ohrožující než vyjímečné postižení, které je naprostou raritou?

Toto není obhajoba pornografických scén, ani neúcta k postiženým, kteří žijí mezi námi a zaslouží si naši pomoct. Je to jen zamyšlení nad poměry ve společnosti a hodnotami. Zamyšlení nad tím co přirozené ještě je a co už není. Závěr ať si každý udělá sám …

 

Autor: Jiří Verner | středa 18.8.2010 9:17 | karma článku: 29,11 | přečteno: 3258x
  • Další články autora

Jiří Verner

Všechno špatně ...

15.5.2012 v 15:44 | Karma: 24,37

Jiří Verner

S mrtvolou na zádech

27.10.2011 v 9:11 | Karma: 21,00

Jiří Verner

Holky neblbněte!

22.9.2011 v 14:17 | Karma: 26,67