Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozpuštění Dělnické strany - prázdné gesto z moci úřední

Na úvod musím konstatovat, že nejsem extremista a souhlasím, že proti  projevům extremismu v jakékoli podobě se musíme účinně bránit. Kladu ovšem důraz na slovo účinně. To co jsme zatím mohli sledovat ve sdělovacích prostředcích včetně konečného rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, svědčí spíše o rozhodnutí na politickou objednávku silou úřední moci. A to prosím dodávám, že ani v nejmenším nejsem sympatizant DS. Naopak.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu je ve své podstatě pouze deklarací státní správy, že ona si může došlápnout na každého z nás a pokud je politická objednávka, bude i „správné“ rozhodnutí. Co se bude dít dál, je asi všem jasné. Dělnická Strana se přejmenuje, celé vedení v čele s jejím předsedou Vandasem se přesune pod jinou hlavičku a celý kolotoč může začít nanovo. Dál budeme zatěžovat státní správu a utrácet peníze daňových poplatníků za elitní právníky.

Abych jen nekritizoval (to jde vždy snadno), je chvályhodné, že se i náš stát rozhodl bránit proti extremismu. Dělnická strana na naši politickou scénu nepatří a zapojení právníků profesionálů jako  pan Sokol, je zcela na  místě. Škoda jen, že výsledek není dlouhodobějšího charakteru. Státní správa má v tomto případě před sebou nelehký úkol, který je jen velmi problematicky řešitelný i rozvinutých demokraciích.

K řešení této kauzy je potřeba přestat se dívat na politickou stranu jako na složitý organismus. Název Dělnická strana a strana sama o sobě není ničím. Jen pojmem, jen názvem bez ničeho. Název můžeme libovolně změnit. Strana je taková jakou náplň ji dávají lidé. Jaký program napíší lidé, jaké plakáty nechají vylepit. Strana je stejná jako lidé kteří ji vedou a kteří přednášejí projevy na setkáních. Strana tedy nejsou jen anonymní stanovy, i ty někdo konkrétní vymyslel. Strana sama není nic. Za stranu musí mluvit konkrétní lidé nebo, jejich projev a je jedno či je psaný, grafický verbální a nebo zda je to jen pouhé gesto – zdvižená pravice.

Z výše uvedeného je zřejmý způsob, kudy by se měl ubírat boj s extremismem. Pokud Nejvyšší správní soud prohlásil, že DS nesla stopy činnosti směřující k potlačení práv jedince a stopy rasismu, měla také označit, kdo, který konkrétní člověk vykazoval prvky tohoto chování. Měl ukázat, kdo o tomto trestně postižitelném chování věděl a kdo ho schvaloval.  Ukázat zkrátka prstem na konkrétního jedince, nebo skupinu osob. Těmto lidem potom udělit tresty, napomenutí, či udělení zákazu činnosti atd. a vyloučit je tak z dalšího vlivu na veřejný život.

Zakazovat stranu jako takovou je netaktické a právně problematické rozhodnutí.Jak vidíme z dnešního tisku, k ničemu to nevede. Postihovat konkrétní lidi je daleko složitější a důkazně problematičtější. Proto si asi naše vláda zvolila tu jednodušší, mediálně viditelnější, ale bohužel také méně efektivní cestu.

Leda, že se vedení ani členové DS žádného takového trestně postižitelného činu nedopouštěli a proto vůči nim není možno takto postupovat. Potom je ale divné proč se rozpouští strana, jejíž členové se chovají v souladu se zákonem …  … protože strana je jen taková jací jsou její členové.

Autor: Jiří Verner | pondělí 22.2.2010 14:25 | karma článku: 11,69 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Jiří Verner

Všechno špatně ...

Rathovo zadržení, obvinění a následná mediální masáž jsou špatnou zprávou pro jeho odpůrce i příznivce. Celý případ může mít jen dva scénáře, které jsou, bohužel, jeden horší než druhý.

15.5.2012 v 15:44 | Karma: 24,37 | Přečteno: 1411x | Ostatní

Jiří Verner

S mrtvolou na zádech

Všichni víme, že Řecko dávno zkrachovalo. Ti nahoře nám to jen zapomněli říct. A tak se čeká, až to řeknou, aby mohlo zkrachovat i oficiálně. Řecko je taková finanční mrtvola udržovaná na umělém dýchání a kapačkách, kterou si EU táhne na svých zádech a jen se čeká, až mocipáni z EU dovolí pacienta odpojit od přístrojů a nechat ho zemřít.

27.10.2011 v 9:11 | Karma: 21,00 | Přečteno: 879x | Ostatní

Jiří Verner

Jančurovi už žádné další tratě nedávejte!

Radim Jančura žádal o povolení nasadit své žluté vlaky na jednu z nejfrekventovanějších tratí Praha – Brno – Břeclav. Myslím si, že předávat Jančurovi jakékoli tratě jen tak, je zbytečné a neekonomické.

15.10.2011 v 9:15 | Karma: 26,73 | Přečteno: 2422x | Diskuse| Ostatní

Jiří Verner

Holky neblbněte!

Muži většinou modelingové soutěže příliš nesledují. I moje oko spočinulo na tělech finalistek soutěže Swarzkopf Elite Model Look 2011 úplnou náhodou, když jsem ve zpravodajském bloku zhlédl krátkou reportáž. A docela jsem se polekal.

22.9.2011 v 14:17 | Karma: 26,67 | Přečteno: 1848x | Diskuse| Ona

Jiří Verner

Proč komunisté nemají rádi sociální stát

Budování sociálního státu a dnešní snaha o jeho udržení se nelíbí prakticky nikomu z celého politického spektra. Podívejme se, co mu všichni vytýkají a proč sociální stát zavrhují i komunisté.

9.9.2011 v 12:13 | Karma: 13,81 | Přečteno: 970x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3664x
Občan, zaměstnanec, student a cestovatel.