Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rektorský a prezidentský majestát v České republice

Jak potvrdily právě skončené volby, schopno či ochotno volit ve vyhraněných situacích je v ČR necelých 60% oprávněných voličů. Přivlastňovat si zbývajících 40% k samoúčelným spekulacím je trapné, hloupé a především slabošské. Zpochybňovat mandát vzešlý z takových voleb je velmi oblíbené, leč žalostné, stačí se podívat, jakým procentem voličů byli zvoleni naši senátoři.

K vytvoření nové vlády 2013 bude potřeba součinnosti přinejmenším tří stran a uskupení a 2 a půl milionu jejich voličů. Při téměř stejné volební účasti získal Miloš Zeman v prezidentských volbách přes 2,7 milionu hlasů (a jeho soupeř úctyhodných 2,2 milionu). Když si nějaký volnomyšlenkář usmyslí, že tahle vláda není jeho, protože ji nevolil, a bude tisknout falešné peníze a prznit dvanáctileté děti, před zákonem a mezi slušnými lidmi asi neobstojí.

V současné době platí (a přes návrhy různých myslitelů a místních kadetů nějaký čas nejspíš i platit bude), že co svéprávný člověk, to jeden jediný voličský hlas. Žádné koeficienty za vzdělání, společenský přínos, rozhled, správný a lepší světonázor. Miloše Zemana podle nejčetnějších analýz volili: póvl, šašci, nevzdělanci, burani, prasata. Jeho popularita i přes jeho často roztodivné kroky narostla až k šedesáti procentům oslovených. Asi to většině lidu vyhovuje. Takže... Vyměňte lid, Zemanovi kritici...

Předesílám... Miloši Zemanovi jsem vyhlásil soukromou válku. Celá desetiletí u nás na Mostecku doutnaly haldy a sloje a z komínů elektráren čpěla síra, naše děti trpěly záněty průdušek a zápaly plic, uhlí a elektřina napájela půlku republiky, a my tady v tom marasmu žili a museli žít, protože kam odtud odejít, a pak sem přišli jacísi pražští floutkové, co můžou zfleku řídit výrobu slaných brambůrek, zemědělskou farmu i ministerstvo, a vypláceli si ze zisků třičtvrtěstátního energetického monopolu stamilionové prémie za ty každoroční mlhy, co my odnášeli... A když už to bohudík skončilo, prohlásí Miloš Zeman, že by se mělo těžit dál, až u našich zahrad a domů, aby ten smrad z věčných ohňů a dusivý prach znovu trávil lidi tady... A sám si v nirváně objímá stromy na Vysočině... Vyhlásil jsem mu válku a budu bojovat. Třeba si i vzpomene, jak jsme před lety spolu sami seděli pod sochou mého nejlepšího kamaráda Ivana Hlinky na litvínovském stadionu, kam chtěl položit kytici, ale jeho doprovod se spletl a čekal na něj jinde, a povídali jsme si o tíze tohodle odepsaného kousku republiky, kterému my tady říkáme domov. Snad. Jenže kdo ví kde mezitím ještě takhle seděl...

Ale... V sedmdesátých letech jsem se přihlásil na FAMU. Na náš obor se hlásilo asi osm set uchazečů, přijato bylo šest (bez politické příslušnosti i členství v mládežnických organizacích NF). Přes nesmírně přátelské vztahy studentů a vyučujících složili závěrečné zkoušky pouze dva. Dnes se až bavím tím, kolik mých vrstevníků v nejrůznějších oborech vystudovalo během neuvěřitelně krátké doby nejrůznější vysoké školy, nevyhnutelně požadované jejich zaměstnavateli k dalšímu výkonu funkcí, a kolik státních úředníků, poslanců a policistů naplnilo někdejší Zemanovu vizi, že bychom neměli ve vysokoškolské vzdělanosti být až kdesi za Belgickým Kongem či Nepálem.

Plnej zámek spisovatelů, a není co číst, pravil kdysi Jan Werich. A dnes? Tolik vysokých škol, tolik pánů rektorů, tolik miliard dotací a tolik akademických titulů podivně, protekčně i podvodně dosažených za týdny či měsíce falešnými zkouškami a opsanými či zkompilovanými diplomovými pracemi. Byly toho plné noviny a naši majestátní rektoři mlčeli. Jak to? Že by také něco dostali? Sponzorské dary? Politickou podporu? Kdo ví. Ale drželi svobodná akademická ústa. Je snadné a hlavně populární odmítnout Zemana, když mám za sebou hysterický souhlas médií a podporu studentů. Ale co kdyby v prezidentských volbách vyhrál Karel Švancenberg, jako již nepochybně nečlen TOPky by chtěl promluvit ke studentům a byl odmítnut? No, páni rektoři, dvě období jsou přece jen dvě období...

Miloš Zeman podle mého vychází vstříc svým voličům. Ale v případě našich statečných rektorů se mu ani moc nedivím. Na hrubý pytel hrubá záplata.

Autor: Jiří Švejda | neděle 27.10.2013 21:35 | karma článku: 18,06 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Jiří Švejda

Psí knížka: Myš v domě

Bydleli jsme u lesa, dveře do zahrady celé dny otevřené, a tak bylo jen otázkou času. kdy se v domě objeví nějaký nevítaný živočich."Máme myš," oznámila mi manželka. Myš v domě je rána. Živelná pohroma.

16.12.2021 v 13:16 | Karma: 40,91 | Přečteno: 1772x | Diskuse| Ostatní

Jiří Švejda

Psí knížka - Pejsci, psi a lidé v mém životě

Napsal jsem patnáct knížek a patnáct filmů, které sem tam promítají v kinech nebo dávají v televizi. Věnovaly se lidským hrdinům, s jedinou výjimkou, a tou byl pes Harýk. Povídka o něm vyšla v časopisu Mladý svět a pak i v knize.

2.11.2021 v 8:31 | Karma: 41,62 | Přečteno: 3959x | Diskuse| Společnost

Jiří Švejda

Rádio Jerevan, Praha, a civilizovaná země ČR

Tyto dny čas trhá oponou, a tak místo obvyklých CD poslouchám cestou v autě zpravodajství. Dnes bylo obzvláště zábavné. Staví se vláda a orgány Poslanecké sněmovny. Komentuje politický analytik.

26.10.2017 v 20:59 | Karma: 23,06 | Přečteno: 970x | Diskuse| Politika

Jiří Švejda

Číňané asi nerozumí našemu vlídnému humoru

Rád chodím nakupovat zapomenuté drobnosti do vietnamských večerek. A vidím, že naši lidé se k prodavačům chovají líp než dřív. Říkávali jim trochu potupně rákosníci, dnes mile čangajškové. Ale oni našemu vlídnému humoru rozumějí.

2.11.2016 v 12:25 | Karma: 28,84 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Jiří Švejda

70 let hokeje v Litvínově - vzpomínání na titul

Je skoro údělem mistrů propadnout z vrcholu ke dnu. Po euforii z minulé sezóny se tak propadl i mistrovský Litvínov. Ale nemůže být každý den posvícení. A pro takové chvíle jsou k dispozici vzpomínky. Tahle je o poslední bitvě.

17.12.2015 v 12:13 | Karma: 21,17 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1895x
FAMU, scénárista a spisovatel ve výslužbě. Vážím si lidských schopností, ničí mě obludnosti, které takřka denně otravují náš život.

Seznam rubrik