Můj tatínek byl odéesák. Ale slušný odéesák.

V roce 1946 vyhrála KSČ v Čechách a na Moravě svobodné volby. Lidé v ní viděli své lepší zítřky. Jak to dopadlo, víme. Po revoluci 1989 vyhrávala volby zhusta ODS. Lidé v ní viděli své lepší zítřky. Jak to dopadlo, víme.

ODS už od počátku sama od sebe zcela nenásilně ty lepší zítřky slibovala. Její lídři jako by pocházeli z jiného světa. Sympatičtí, většinou netlustí, dobře oblečení, nezatížení komunistickou minulostí (a když jo, tak stejně byli v té komunistické straně tak trochu odbojáři a později, když to na ně prasklo, se navíc za své členství v KSČ hluboce, ale opravdu hluboce, a také upřímně styděli a někteří i žádali její zákaz, jako kupříkladu opakovaně a dodnes kající se agresivní pan Štětina) a hlavně byli ověnčeni akademickými tituly (ze socialistických škol, kam se jakýmsi zázrakem přes odpor komunistů svorně dostali a kde za studium navíc ani nemuseli platit).

Komunisté to po revoluci v prvních svobodných volbách (po čtyřiceti letech se zaručenými 99%) dotáhli někam k 11%. ODS po dvacetileté cestě k lepším zítřkům k pouhým sedmi procentům a jedenapůlbilionovému schodku (samozřejmě za vydatné pomoci ČSSD a půltuctu nejrůznějších hanebných stran, naposledy obskurní LIDEM).

Před několika dny vystoupila z ODS Ing. Řápková, politička z Chomutova a naše blogerka. Osobně proti ní absolutně nic nemám. Je mi sympatická, líbí se mi jako žena a velmi ji obdivuji, že dokázala ještě před vstupem na politickou scénu vystudovat při své práci vysokou školu ekonomickou.

ODS tuto zemi přivedla ke krachu a morálnímu rozvratu. Nechala privatizacemi vzniknout třídě miliardářů, dopustila desetimiliardové daňové úníky, prošustrovala sto miliard při nákupu předražených zbraní. Díky těmto ztrátám se na náročné operace a léčby těžce nemocných dětí organizují občanské sbírky a pravděpodobně kvůli nedostatku financí ve zdravotnictví i někteří lidé ve 21. století uprostřed civilizované Evropy umírají. 

Paní Řápková ODS opustila a tedy by právě ona mohla být tím slušným členem ODS. Jenže za ODS byla řadu let prezidentkou Chomutovska. Toho Chomutovska, kde z evropských fondů nejvíc vznikaly hotely a oddychové zóny, za jejichž zmanipulované dotace nám EU jen na severozápadě sebrala pár miliard a které patří dalším členům ODS. Velkým kritikem minulosti je i můj kolega z někdejšího FS Michal Malý. Necítí podíl viny na tom, kam ODS tuto zemi dostala? A necítí svůj podíl viny na této devastaci další členové ODS?

Za dvanáct let svého působení ve FS Barrandov jsem napsal, dramaturgoval a vyrobil přes 20 celovečerních filmů, a rozhodně nebyly v součtu prodělkové. Ale poznal jsem při tom také velké množství herců a hereček, kteří tehdy takřka neslezli z plátna, ale jak po revoluci plynul čas a přicházela ztráta paměti, stávali se z nich větší a větší a hrdinější odpůrci režimu, kteří trpěli pod komunistickým jhem. Jak řekl Jan Kraus v pořadu o českém filmu - my nic, my byli jen něco jako taxikáři (volně řečeno).

Když asi tak před rokem někde v jižních Čechách nastoupila komunistka na krajský úřad jako cosi pro školství, hrdinní pedagogové a studenti ji štvali až uštvali. Byla slaboučká a samotinká. Dnes víme, že Ing. Babiš bude místopředsedou vlády. Někdejší komunista a prý i agent. Kde jste, včerejší slavní hrdinové? Zalezli jste zpátky do děr, srabíci. Pan Babiš je totiž na vás příliš silný. Navíc ho dnes chce ve vládě čtvrtina voličů, a jak jde čas, tak čím dál tím víc, takže kdovíjak by to na těch náměstích a v uličkách mohlo dopadnout. A mimochodem, aby bylo jasno, já osobně ho vítám a vidím v něm a v jemu podobných záchranu této vysílené země (a BTW - pan Stropnický hrál hlavní roli v mém filmu Kariéra, který díky "odvážnému" pojetí získal v roce svého vzniku jednu z hlavních festivalových cen).

Takže: vášniví diskutéři a nesmiřitelní či velkorysí soudci. Podívejte se do svých deníčků. Nebo alespoň zavzpomínejte.

 

P.S. Omlouvám se autorce blogu o tatínkovi komunistovi. Můj otec členem ODS nebyl.

 

Autor: Jiří Švejda | středa 22.1.2014 22:59 | karma článku: 24,14 | přečteno: 1627x