Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Ukrajinci zachránili naši republiku před kolapsem

Loňské léto se u nás zjevila dvojice ukrajinských zedníků. Po týdnu je starousedlíci zdráhavě přijali. Pro vodu si totiž chodili do potoka a potřebu spořádaně konali v blízkém lesíku. Pak jeden zachránil místní dítě. Nemělo zácpu, jak mínila obvoďačka, ale zauzlení střev, jak diagnostikoval on.

Tenhle blog je asi rok starý. Vznikal ještě za vlády pánů Nečase a Kalouska. Historické události se ovšem tak rozeběhly, že se jeho smysl postupně vytrácel.

Ten jeden - přidavač - se jmenoval Vladimir, byl z Mukačeva, studoval medicínu a v létě zedničil v Česku, protože kromě peněz na studia si také osvojoval češtinu, neb tady chtěl po studiích i léčit. K lékařům chovám bezpřívlastkovou úctu, bez rozdílu věku, pohlaví či původu. A také se cítím trapně a stydím se před lidmi, na které se okolí z podivných důvodů povyšuje. A tak jsem s nimi po večerech sedával v altánu, povídal si, popíjel pivo a vodku, a oni nemuseli k potoku ani do lesa..

Ten druhý, Lubomyr, byl na Ukrajině projektant a v Česku špičkový zedník a obkladač. Po pár sezeních se mi svěřil se svým zlatonosným podnikatelským záměrem. Důchodci tady u vás (na Mostecku, resp. Litvínovsku) si připadají chudí, obzvlášť ti, co zůstali sami. Ti z paneláků jsou zavření doma, melou to od důchodu k důchodu a klepou se, aby se jim nerozbila televize, protože to by pro ně byl konec světa. Ti z hornických domků tráví dny na zahrádce pětkrát deset metrů s třípatrovou flórou (sazenice, keříky, stromky), koupou se jednou týdně, protože je voda drahá, a doma chodí v teplácích, aby ušetřili za plyn. A to mají 500, 600 i víc dolarů měsíčně (Pozn.: psáno před měnovým zásahem ČNB). U nás by si za stovku žili jako tady a za dvě už přímo pansky. A víc jak tři sta dolarů by jim měsíčně zbylo. Voda stojí cent, plyn dva, jsou-li v domě měřáky. A placatá televize je za stovku. A chytáme i Novu. A když zajdou na obec, dají jim za dolar měsíčně třeba půl hektaru černozemě. A na severu máme teplotu jako u vás a u moře přitom subtropy. A milion prázdných bytů. Nastěhujeme k nám vaše chudé důchodce, budem se o ně dobře starat a všichni budem spokojení.

Všichni ne, napadlo mě. Kalousek určitě ne. Kdyby milion důchodců utratil nějakých 120 miliard z rozpočtu ČR na Ukrajině, tak možná i zkolabuje. Ale za to zvýšení DPH by si to snad i zasloužil... Jenže pan Kalousek byl i lidovec a vyšší moc rozhodla jinak. Víme jak.

Ukrajina zamířila do velké rodiny EU. Když tam mířila ČR, říkal jsem si, jak bude jednou báječné projet bez čekání na hranicích z Litvínova až na chorvatský Rab. Ale již za zenitem se musím bohužel přiznat, že z podivných a jistě nepěkných důvodů mě to další rozšiřování přivádělo do větších a větších rozpaků. Ve všech těch nových EU zemích vydávali překlady mých knih, a protože nerad letadlo, projel jsem je autem. Povrchní to důvod. Namyšlený nepřejícný chlap. Ti, co nás vedou, jistě přece vědí, co a proč činí. Ale...

Nově zvolení vůdci Ukrajiny a Kyjeva vyzvali "Majdan" k rozchodu. Ten jim odpověděl ultimatem. Máte na to měsíc, pánové. Abyste zatočili s korupcí, pojmenovali a potrestali viníky politické i hospodářské krize a vyvedli zemi k prosperitě. Budeme vás bedlivě sledovat. A když couvnete, bude se třeba i volit znovu.

Eurokomisař pro energetiku požádal (ukrajinsky poprosil) ukrajinskou vládu, aby uhradila alespoň polovinu dluhu za ruský plyn. A slíbil, že se na to členové EU složí. Je to rovný přístup? Nám zakážou pomazánkové máslo či co, a nové snoubence nadělí místo rodičů pořádné věno.

P.S. Vladimír nastoupil jako lékař v Ústeckém kraji a Lubomyr dál obkládá koupelny na Mostecku. Občas se všichni tři sejdeme. Je zajímavé, že ani oni, tak trochu již čeští starousedlíci, po dalších krajanech nijak zvlášť netouží.

Autor: Jiří Švejda | čtvrtek 29.5.2014 18:22 | karma článku: 24,72 | přečteno: 1677x
  • Další články autora

Jiří Švejda

Psí knížka: Myš v domě

Bydleli jsme u lesa, dveře do zahrady celé dny otevřené, a tak bylo jen otázkou času. kdy se v domě objeví nějaký nevítaný živočich."Máme myš," oznámila mi manželka. Myš v domě je rána. Živelná pohroma.

16.12.2021 v 13:16 | Karma: 40,91 | Přečteno: 1772x | Diskuse| Ostatní

Jiří Švejda

Psí knížka - Pejsci, psi a lidé v mém životě

Napsal jsem patnáct knížek a patnáct filmů, které sem tam promítají v kinech nebo dávají v televizi. Věnovaly se lidským hrdinům, s jedinou výjimkou, a tou byl pes Harýk. Povídka o něm vyšla v časopisu Mladý svět a pak i v knize.

2.11.2021 v 8:31 | Karma: 41,62 | Přečteno: 3959x | Diskuse| Společnost

Jiří Švejda

Rádio Jerevan, Praha, a civilizovaná země ČR

Tyto dny čas trhá oponou, a tak místo obvyklých CD poslouchám cestou v autě zpravodajství. Dnes bylo obzvláště zábavné. Staví se vláda a orgány Poslanecké sněmovny. Komentuje politický analytik.

26.10.2017 v 20:59 | Karma: 23,06 | Přečteno: 970x | Diskuse| Politika

Jiří Švejda

Číňané asi nerozumí našemu vlídnému humoru

Rád chodím nakupovat zapomenuté drobnosti do vietnamských večerek. A vidím, že naši lidé se k prodavačům chovají líp než dřív. Říkávali jim trochu potupně rákosníci, dnes mile čangajškové. Ale oni našemu vlídnému humoru rozumějí.

2.11.2016 v 12:25 | Karma: 28,84 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Jiří Švejda

70 let hokeje v Litvínově - vzpomínání na titul

Je skoro údělem mistrů propadnout z vrcholu ke dnu. Po euforii z minulé sezóny se tak propadl i mistrovský Litvínov. Ale nemůže být každý den posvícení. A pro takové chvíle jsou k dispozici vzpomínky. Tahle je o poslední bitvě.

17.12.2015 v 12:13 | Karma: 21,17 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1895x
FAMU, scénárista a spisovatel ve výslužbě. Vážím si lidských schopností, ničí mě obludnosti, které takřka denně otravují náš život.

Seznam rubrik