Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Caligula a růst komunistů

Komunisti prý rostou. Tahle poněkud zvláštní formulace varovně zazněla na pražské konferenci o "komunismu včera, dnes a zítra". Rostou všichni, každá generace asi tak o centimetr (naši čačtí králové a vojevůdci včetně loupeživého Žižky prý neměli ani metr šedesát). Ale proč - asi nejvíc - rostou právě komunisti? Že prý špačci... Údajně rostou proto, že dneska takoví ti obyčejní lidi extrémně závidí těm úspěšným. Ale hlavně... protože prý ty obyčejné lidi dneska pálí (jejich) dobré bydlo. No nevím. Že by zrovna v téhle době "obyčejný lidi" - jak říkala má babička - neměli roupama co dělat? Těžko, Anežko. Já ti dám špačci...

Zazněly na té konferenci i jiné názory. Například že komunismus je už sice historicky přežitý, leč podmínky, ze kterých kdysi povstal, se tak trochu navracejí... Nebo že za to (opět tak trochu) mohou i někteří nezodpovědní porevoluční sametoví politici, protože (tak trochu a někdy i hodně) mysleli jaksi víc na sebe a na své bližní než na revoluční ajdeu, a vlastně kradli nebo přikrádali, skoro (nebo i víc) jako tamti předtím. S tak alibistickým a generalizujícím vysvětlením ale nesouhlasím. A jsem přesvědčen, že dokud si nepřiznáme pravdu, nemáme šanci se z průšvihu kolem nás dostat.

Po roce 1989 jsme se velmi rychle a kontinuálně dovídali, kdo koho (v ulici, v továrně, ve škole, v divadle atd.) nutil chodit do prvomájových průvodů a lepit do oken rudé praporky, kdo jaké lukrativní role ve filmu či televizi proč a zač dostával, kdo jak chytračil a parazitoval - mnoho ochotných papeženců bylo sto v zájmu spravedlnosti (!) i mírně konstruovat a fabulovat. A přiznejme si, že společenská (a spontánně společná) poptávka byla: co nejvíc těch darebných protekčních a doposud nedotknutelných královských zlodějů odhalit, usvědčit a potrestat. Otevřely se i serioznější kanály, než pouhé svědecké špitání sousedů a podřízených, otevřely se dokonce i archivy tajných služeb. A jaký byl výsledek takového hloubkového bezbariérového zkoumání z hlediska hospodářské kriminality? Jeden místopředseda vlády byl obžalován, že snad jakémusi národnímu umělci (herci) věnoval k osmdesátinám obraz od jiného národního (výtvarného) umělce (později byl obraz od takového mazala označen jako bezcenný a žaloba tím pádem bezdůvodná) a jeden ministr české vlády pobyl 11 měsíců ve vazbě snad za to, že bez zdůvodnění překročil svůj reprefond asi o 11 000 kč, což nakonec vydalo akorát tak na přestupek, ministr byl shledán nevinným a z vazby propuštěn. Prostě ti komouši byli tak blbí, že ani neuměli pořádně krást.

Můj vzdělaný a zkušený kolega říká: kdo si chce skutečně pořádně nakrást - pardon, on říká přijít si na slušné peníze - vymyslí a připraví zákon. Je to sice poněkud zdlouhavé, ale zaručené. Za mého dětství byla nejmenším platidlem malinká mince - jednohaléř. Říkali jsme mu jednotník. Za jednotník se nedalo pořídit vůbec nic. Ale s kamarádem Tiborem Pihikem (žili jsme v poválečných Sudetech přistěhovalců) jsme snili o tom, že kdyby nám "každej člověk v týhle republice dal jednotník, což by přece vůbec, ale vůbec nepocejtil, měli bysme na 100 000 krabiček partyzánek nebo na pět sportovních auťáků Felicie", v jakém ve světovém televizním klipu ujížděl pan Štercl stíhanej panem Chladilem na fichtlu (nebo to bylo obráceně...). Později po ztvrdnutí měny a mezd jsme snili dokonce o koruně od každého Čechoslováka. To už by všichni Pihikovci i Švejdovci (asi 100 rodin) měli baráčky se zahrádkami v Litvínově na Loučkách.

Nuže: V takovém případu letadel CASA jsme každý podle ČT komusi přispěli do kešeně asi tak po padesátikoruně (500 milionů). Na státotvorně obětavé nákupy tamiflu a jeho následnou likvidaci jsme dali každý asi tak korun sedmdesát. IZIP přísahajících lékařů stál každého z nás (prozatím) už přes dvě stovky. A za elektřinu ze Slunce budeme solit po dobu asi tak dvaceti let přibližně 5 000 korun ročně. A do toho se budou denně vynořovat další a další kausy a další a další platby. 

A co s tím vším má společného Gaius Caesar Augustus Germanikus zvaný Caligula? Údajně byl považován za osvíceného panovníka a jeho nástup na piedestal byl všeobecně s velkým očekáváním takřka nadšeně vítán. Pak se stal římskou bestií. Kdyby mu pustili seriál Já Claudius a rok dva před svou smrtí tím pádem přestal sebevražedně blbnout, možná by dovládl ve zdraví až do řádných voleb. Ale ti na piedestalech si málokdy umějí říct dost. A hlavně se podle toho i chovat. A přitom ten seriál o Caligulovi (a nakonec i film) vidět mohli.

 

Autor: Jiří Švejda | úterý 26.2.2013 10:01 | karma článku: 20,30 | přečteno: 1655x
  • Další články autora

Jiří Švejda

Psí knížka: Myš v domě

Bydleli jsme u lesa, dveře do zahrady celé dny otevřené, a tak bylo jen otázkou času. kdy se v domě objeví nějaký nevítaný živočich."Máme myš," oznámila mi manželka. Myš v domě je rána. Živelná pohroma.

16.12.2021 v 13:16 | Karma: 40,91 | Přečteno: 1772x | Diskuse| Ostatní

Jiří Švejda

Psí knížka - Pejsci, psi a lidé v mém životě

Napsal jsem patnáct knížek a patnáct filmů, které sem tam promítají v kinech nebo dávají v televizi. Věnovaly se lidským hrdinům, s jedinou výjimkou, a tou byl pes Harýk. Povídka o něm vyšla v časopisu Mladý svět a pak i v knize.

2.11.2021 v 8:31 | Karma: 41,62 | Přečteno: 3959x | Diskuse| Společnost

Jiří Švejda

Rádio Jerevan, Praha, a civilizovaná země ČR

Tyto dny čas trhá oponou, a tak místo obvyklých CD poslouchám cestou v autě zpravodajství. Dnes bylo obzvláště zábavné. Staví se vláda a orgány Poslanecké sněmovny. Komentuje politický analytik.

26.10.2017 v 20:59 | Karma: 23,06 | Přečteno: 970x | Diskuse| Politika

Jiří Švejda

Číňané asi nerozumí našemu vlídnému humoru

Rád chodím nakupovat zapomenuté drobnosti do vietnamských večerek. A vidím, že naši lidé se k prodavačům chovají líp než dřív. Říkávali jim trochu potupně rákosníci, dnes mile čangajškové. Ale oni našemu vlídnému humoru rozumějí.

2.11.2016 v 12:25 | Karma: 28,84 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Jiří Švejda

70 let hokeje v Litvínově - vzpomínání na titul

Je skoro údělem mistrů propadnout z vrcholu ke dnu. Po euforii z minulé sezóny se tak propadl i mistrovský Litvínov. Ale nemůže být každý den posvícení. A pro takové chvíle jsou k dispozici vzpomínky. Tahle je o poslední bitvě.

17.12.2015 v 12:13 | Karma: 21,17 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Írán se modlí za prezidenta Raísího, jeho vrtulník havaroval v mlze

19. května 2024,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1895x
FAMU, scénárista a spisovatel ve výslužbě. Vážím si lidských schopností, ničí mě obludnosti, které takřka denně otravují náš život.

Seznam rubrik