Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Unie? Škodit, vycucat a zrušit!

Z předvolebních hesel českých kandidátů do Evropského parlamentu je mi zle. Úlisnost, vypočítavost a cynismus většiny z nich je bez hranic. Jen mi pořád není jasné, jak je možné, že jsou voliči tak naivní, že jim na jejich špek pořád skáčou.

Princip, na kterém většina kandidujících stran a hnutí založila svou strategii lovu voličů, je od začátku do konce negativistický. Evropský parlament a celí Unie dělají všechno špatně, jsou to hnusní byrokraté – něco jako RVHP za sovětských časů – a nám, šikovným, dobromyslným, kapitalistickým Čechům se zlatými ručičkami chtějí jen škodit.
Ano, taková strategie přesně kopíruje většinový názor, který se českým politikům podařilo o Evropské unii vytvořit. Brusel je Zlo, viník všech našich problémů a běd, zatímco my, čeští politici, nic, my muzikanti. Jenomže, ruku na srdce, jak se cítíte, když přejedete hranice do některého z kulturních evropských států, do Německa, Rakouska, Francie nebo třeba Nizozemí? Opravdu je to tam tak špatné? Já bych ani neřekl. Čisto na ulicích, usměvaví a ochotní číšníci a prodavači, ohromná kultura, fungující školství, zdravotnictví a sociální systém. Chutná vám francouzské víno, holandské sýry, belgické pralinky, nebo ne? Že by nás ten Brusel jen tak provokoval?
Snad úplně nejtrapnější z českých kandidátů je vypelichaný a tisíckrát zdiskreditovaný Radek John, který se nedokázal smířit s tím, že už mu nikdo nevěří a láká voliče na témata blízká slovenskému neonacistovi a županovi Banskobystrického kraje Marianu Kotlebovi. Podobně Petr Mach ze Svobodných, který chce do europarlamentu jenom proto, aby ho zrušil. O ODS a dalších desítkách stran a uskupení, jejichž program je založen na tom, že když je někdo zvolí, pojedou si do Bruselu stěžovat, budou se ho snažit vycucat a zrušit. To je ale nejen absurdní, ale i trapné a ostudné.
Z televizní debaty volebních lídrů, kterou nám včera připravila Česká televize, to vypadalo, jako by šli generálové do války s pocitem, že to vlastně stejně nemá cenu, protože je předem prohraná. Žold je tedy ale pěkný, tak se tam zkusíme dostat, protože peníze nesmrdí, že ano, ale že bychom se nějak přetrhli a chtěli něco vytvářet, vymýšlet a dohadovat, to tedy ani náhodou. Ale trochu zaškodit můžeme, to ano, vždyť přece už Klaus říkal že je to zlo, ten socialistický Brusel.
Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči. Tím, že podpoříme předem rezignované politiky, se sami odsuzujeme k tomu, že zůstaneme na periferii, bez reálné možnosti přispět svým dílem ke společnému kompromisu¨. A o tom přece myšlenka společné Evropy, kterou mimochodem jako jeden z prvních formuloval český král Jiří z Poděbrad. Jenomže na to jako by většina kandidátů do parlamentu i jejich voličů dávno zapomnělo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Smutný | pátek 23.5.2014 12:28 | karma článku: 17,89 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Londýn prodal Kyjevu místo obrněnců šrot

Skandál ve Velké Británii a na Ukrajině vyvolalo prohlášení generála Richarda Dannatta, který v rozhovoru pro pravicový deník The Telegraph zkritizoval vládu v Londýně, že poslala Ukrajině zcela nepotřebné obrněné transportéry staré několik desítek let.

15.2.2015 v 13:37 | Karma: 31,39 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

"Rusy je třeba střílet jako zajíce"

Je to zbabělost, nebo tuhá disciplina? Ideologická zaslepenost nebo omezenost a zabedněnost? Proč čeští novináři píšou o Ukrajině jenom a výhradně tak, jak si to přejí politici v Praze a v Kyjevě? Proč musí být jediné zprávy o agresivních fašistech, kteří by nejraději všechny Rusy a ostatní „neukrajince“ postříleli jako zajíce, přeložené a převzaté z amerického nebo německého tisku?

7.2.2015 v 12:40 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

O co se válčí na Donbase? O peníze!

Včera večer se na jedné z nezávislých ukrajinských televizních stanic „Kanál 17“ uskutečnil tele-most Doněckem a Kyjevem. Navzdory vypjaté atmosféře se obě strany shodly, že si přejí zastavení bojů a zahájení jednání. Skutečnou příčinou krvavé války jsou podle nich navzdory propagandistickým strategiím obou stran naleziště břidlicového plynu a nespravedlivé rozdělování peněz ze státního rozpočtu.

31.1.2015 v 18:31 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Kyjev kápl božskou, nebo se zbláznil

Na Ukrajině se v posledních dnech děje něco hodně podivného. Prezidentovi, členům vlády a mnohým poslancům zřejmě začíná docházet, že se blíží rychlý konec pomajdanové euforie. Na frontě je situace nejkritičtější za poslední půlrok a pomalu se uzavírá kotel se 30 000 vojáky obklíčenými postupujícími povstalci. Evropské unii dochází trpělivost a další finanční injekce podmiňuje zastavením bojů. Nervy ztrácejí i bojovníci elitních praporů, kteří chtějí víc peněz a větší podíl na moci. Dnes málem zapálili budovu Ministerstva obrany v Kyjevě a pro ostrá slova nešli daleko.

30.1.2015 v 22:31 | Karma: 34,06 | Přečteno: 2295x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

V poslední době se po Evropě šíří názory, které nebezpečně manipulují s dějinami. V Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku a v Lotyšsku, na Slovensku, ale i u nás občas prohlásí vysoce postavený politik něco, z čeho běhá mráz po zádech. Ať už je v souvislosti s koncentračními tábory, genocidou židů a Romů, nebo s dějinami II. světové války. Vrací se do Evropy po 70 letech fašismus?

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Je to v rozporu s Ústavou, vyčítá opozice návrhu na korespondenční volbu

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  11:05

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Na střeše restaurace ležela mrtvá žena, policisté k ní museli po žebříku

9. května 2024  9:35,  aktualizováno  10:45

Mrtvá žena byla ve středu večer nalezena na střeše domu v ulici José Martího na pražském...

Politiky AfD napadla ve stánku skupina jejich odpůrců s transparentem

9. května 2024  10:35

Ve Stuttgartu, hlavním městě spolkové země Bádensko-Württembersko, byli napadeni dva politici...

Moskvou burácely tanky. Putin v projevu obvinil Západ z revanšismu

9. května 2024  8:47,  aktualizováno  10:32

Nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval, řekl ve čtvrtek ruský diktátor Vladimir Putin na Rudém náměstí...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik