Unie? Škodit, vycucat a zrušit!

Z předvolebních hesel českých kandidátů do Evropského parlamentu je mi zle. Úlisnost, vypočítavost a cynismus většiny z nich je bez hranic. Jen mi pořád není jasné, jak je možné, že jsou voliči tak naivní, že jim na jejich špek pořád skáčou.

Princip, na kterém většina kandidujících stran a hnutí založila svou strategii lovu voličů, je od začátku do konce negativistický. Evropský parlament a celí Unie dělají všechno špatně, jsou to hnusní byrokraté – něco jako RVHP za sovětských časů – a nám, šikovným, dobromyslným, kapitalistickým Čechům se zlatými ručičkami chtějí jen škodit.
Ano, taková strategie přesně kopíruje většinový názor, který se českým politikům podařilo o Evropské unii vytvořit. Brusel je Zlo, viník všech našich problémů a běd, zatímco my, čeští politici, nic, my muzikanti. Jenomže, ruku na srdce, jak se cítíte, když přejedete hranice do některého z kulturních evropských států, do Německa, Rakouska, Francie nebo třeba Nizozemí? Opravdu je to tam tak špatné? Já bych ani neřekl. Čisto na ulicích, usměvaví a ochotní číšníci a prodavači, ohromná kultura, fungující školství, zdravotnictví a sociální systém. Chutná vám francouzské víno, holandské sýry, belgické pralinky, nebo ne? Že by nás ten Brusel jen tak provokoval?
Snad úplně nejtrapnější z českých kandidátů je vypelichaný a tisíckrát zdiskreditovaný Radek John, který se nedokázal smířit s tím, že už mu nikdo nevěří a láká voliče na témata blízká slovenskému neonacistovi a županovi Banskobystrického kraje Marianu Kotlebovi. Podobně Petr Mach ze Svobodných, který chce do europarlamentu jenom proto, aby ho zrušil. O ODS a dalších desítkách stran a uskupení, jejichž program je založen na tom, že když je někdo zvolí, pojedou si do Bruselu stěžovat, budou se ho snažit vycucat a zrušit. To je ale nejen absurdní, ale i trapné a ostudné.
Z televizní debaty volebních lídrů, kterou nám včera připravila Česká televize, to vypadalo, jako by šli generálové do války s pocitem, že to vlastně stejně nemá cenu, protože je předem prohraná. Žold je tedy ale pěkný, tak se tam zkusíme dostat, protože peníze nesmrdí, že ano, ale že bychom se nějak přetrhli a chtěli něco vytvářet, vymýšlet a dohadovat, to tedy ani náhodou. Ale trochu zaškodit můžeme, to ano, vždyť přece už Klaus říkal že je to zlo, ten socialistický Brusel.
Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči. Tím, že podpoříme předem rezignované politiky, se sami odsuzujeme k tomu, že zůstaneme na periferii, bez reálné možnosti přispět svým dílem ke společnému kompromisu¨. A o tom přece myšlenka společné Evropy, kterou mimochodem jako jeden z prvních formuloval český král Jiří z Poděbrad. Jenomže na to jako by většina kandidátů do parlamentu i jejich voličů dávno zapomnělo.

Autor: Jiří Smutný | pátek 23.5.2014 12:28 | karma článku: 17,89 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66