Kostelní myši a prasata v žitě

Máme se nejlépe, jak jsme se kdy měli, a kdo tvrdí něco jiného, je komunista. Dalo mi dost práce zjistit, co je to za lidi, kteří tento na jedné straně až křečovitě optimistický a na druhou stranu „jediný správný“ pohled na svět šíří. Pak mi to došlo: je to vrstva lidí, kteří si doopravdy žijí jako prasata v žitě, jenomže na úkor stále většího počtu těch, kdo jsou chudí jako kostelní myši. Poslední přirovnání už brzy přestane platit, protože po církevních restitucích se kostelní myši budou mít také jako prasata v žitě.

Vezměte si třeba odvolaného ředitele Českých drah Dalibora Zeleného. Toho už – na rozdíl od jeho slavného jmenovce – nouze až do nejdelší smrti nedonutí housti. Proč? Patří k té privilegované vrstvě společnosti, kterou když vyhazují z práce, dávají jí zlatý padák – to je taková suma peněz, kterou si průměrný živnostník nebo zaměstnanec nevydělá za celý život, i kdyby se přetrhl. Vykutálený pan Zelený dostane po sedmi měsících v ředitelském křesle dva platy (kolik bral měsíčně za sezení v křesle, to se raději neuvádí) jako odstupné a 250 tisíc korun měsíčně po dobu jednoho roku, aby nenastoupil ke konkurenci.
A to se ještě České dráhy oproti nedávné době uskromnily a umravnily. Když odcházel ředitel Žaluda (že oni si je vybírají podle přírodních příjmení!), dostával po vyhazovu 500 tisíc měsíčně po dobu dvou let, což dělá dohromady bratru 12 milionů. No řekněte, nemají se ti ředitelé Českých drah nejlépe, jak se kdy měli? Jenomže my ostatní musíme platit za jízdenky na často přeplněné a znečištěné vlaky jako mourovatí.
A takhle to je se vším. Ředitelů a manažerů, placených, vykrmovaných a všemožně rozmazlovaných z daní obyčejných lidí je u nás několik tisíc. Obyčejných lidí skoro deset milionů. Ti první se mají nejlépe jak se kdy měli, to je bez debat. Těm druhým se při těch slovech otevírá kudla v kapse.
A mnozí z těch, kdo už jsou pár měsíců ne vlastní vinou bez práce, si všimli, že prasata se zlatými padáky v žitě, která nazývají všechny, kdo nesouhlasí s tím, že se máme nejlépe jak jsme se měli, komunisty, si vlastně systém nápadně podobný komunistickým ideálům sami pro sebe zavedli: ráno je šofér doveze zadarmo do práce, tam celý den zadarmo jedí, zadarmo cestují a večer se jdou zadarmo někam pobavit. Takhle si přece představoval život bez peněz v komunismu Karel Marx!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Smutný | pátek 4.4.2014 12:24 | karma článku: 23,78 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66