Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kafkův proces aneb ProMoPro

Představte si třídu na střední škole, která organizuje maturitní večírek. Ozvučení na večírek sežene profesorův oblíbenec, třísní šprt, ale je tak nesmyslně předražené, že to všechny naštve a připadají si okradeni. Profesor rozhodne, že musí věc vyšetřit, protože podvádět se nesmí. Musí padnout vysoká pokuta, aby se to neopakovalo. A tak musí celá třída zaplatit nesmyslnou sumu ještě jednou, zatímco profesorův oblíbenec a jeho kamarád, kteří třídu okradli, se radují, jak všechny ošulili. Zdá se vám to absurdní? Ano, nemýlíte se. Přesně tak to ale chodí i v české realitě.

Ano, kdyby byl první apríl, bylo by to všechno jasné. Další podařený vtípek o českém absurdistánu. No, apríl sice je, ale ne první, takže vtip to nejspíš nebude. Jestli si z nás ovšem nedělá šoufky nejmenovaný soudce. Ten totiž nedávno udělil rekordní pokutu za předraženou zakázku pro neslavně proslulou firmu ProMoPro, která za kosmickou sumu 525 milionů korun zajistila ozvučení zasedání politiků u příležitosti českého předsednictví EU. Pak se přišlo na to, že zakázka mohla stát nejvíc 137 milionů, víc ani korunu. Zakázky byla tedy předražená bratru o 388 milionů korun. Pro politiky pakatel.

Soud nyní vyměřil za tento neuvěřitelný šlendrián sankce ve výši 551 milionů korun.
 To, že je pokuta vyšší, než cena zakázky samotné, je úplně v pořádku. Když někdo něco ukradne nebo zpronevěří, ať platí nebo klidně bručí. Jenomže pes je zakopaný v tom, že sankce nebyla udělena konkrétnímu člověku, který by měl nést zodpovědnost, ale instituci – Úřadu vlády, kde už dnes sedí úplně jiní lidé, než tehdy. Ale o ně taky nejde.

Jde o to, že soud udělil pokutu instituci, která je placená z peněz daňových poplatníků, tedy nás všech. To znamená, že nejdříve nás okradli zkorumpovaní politici a úředníci, když vyplatili svým kamarádíčkům zvukařům nesmyslně vysokou částku. Z našich peněz samozřejmě. No a soud to teď napravil tím, že dá pokutu úřadu, kterou zase zaplatíme my.

To ale ještě nic není. Za kauzu bylo obžalováno 12 lidí. Všichni jsou podřízení tehdejšího vicepremiéra Alexandra Vondry, který byl za přípravu českého předsednictví odpovědný a měl zakázku na starosti. 12 lidí se třese, jestli je zavřou, Alexandr V. je vysmátý. Asi sedí ve svém zaslouženě postaveném paláci a čte Kafku. Na dotaz České televize, co na to všechno říká, totiž napsal SMS, že se necítí vinen, protože smlouvu nepodepsal. A že mu výše pokuty přijde absurdní.

Že vám to hlava nebere? Ani mně ne. To už není obyčejný začarovaný kruh, to je kruh zakletý kafkovskou absurditou. Systém, kde politici kradou a občané to potom vždycky zaplatí ze svého, zatímco se zloději smějí, to už připomíná spíše než realitu přízračný děj neexistujícího absurdního románu, který by Franz Kafka napsal, kdyby dnes vstal z mrtvých. Upřímně řečeno, ani bych mu to nepřál. Za života si užil absurdity až dost.

Autor: Jiří Smutný | čtvrtek 10.4.2014 18:05 | karma článku: 25,64 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Kde končí humor, a začíná tumor

Ve víru diskuzí o muslimských teroristech a francouzských karikaturistech úplně zapadl skandál, který na přelomu roku vyvolal absurdní „kanibalistický happening“ v kyjevském extravagantním klubu Bar Hot v centru Kyjeva. Rozjaření účastníci večírku pojídali dort ve tvaru mrtvolky malého ruského dítěte v rakvičce s ruskou státní vlajkou.

14.1.2015 v 17:25 | Karma: 17,98 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Kyjev jedná o míru, ale chystá válku

Mírová jednání o ukončení vojenského konfliktu na východě Ukrajiny zaplavují televizní zpravodajství o titulní stránky novin. Už jich bylo více než deset, a plánují se stále nové a nové schůzky nejrůznějších vyjednavačů od Berlína až po Astanu. Jenomže Kyjev mezitím dělá všechno proto, aby válka neskončila. Na Ukrajinu plynou potichu, ale zato ve velkém západní (i české) zbraně. Premiér Jaceňuk a prezident Poroeenko v projevech k Ukrajincům nemluví o míru, ale o definitivním vítězství ve vlastenecké válce. Civilisté, kteří ještě neprchli z míst bojů, propadají beznaději, vojáci na obou stranách fronty se připravují na vypuknutí těžkých bojů.

6.1.2015 v 15:10 | Karma: 29,39 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Ruská krize: I na posměváčky dojde

Pád ruského rublu a problémy Rusů s tím spojené jsou přijímány u nás mnohými lidmi se zvláštní pomstychtivou euforií. Je to zlá radost vesničana, který si mne ruce, protože zjistil, že jeho nenáviděnému sousedovi chcípla koza. A ani netuší, že na posměváčky taky jednou dojde.

19.12.2014 v 12:32 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1635x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Zvrácené sympatie k mučení lidí

Přiznám se bez mučení, že mě upřímně šokují nenávistné a násilnické tendence stále větší části české společnosti. Naposledy se to projevilo v neuvěřitelně zhovadilých textech některých zdejších blogerů, kteří pod praporem demokracie obhajují zločiny proti lidskosti, páchané tajnými službami USA pod zástěrkou boje proti terorismu. A jedním dechem i sérii zabití černochů tamními policisty. Jakoby nenávidět jinakost a odlišný názor bylo cosi záslužného. Krutost a policejní násilí – náš vzor!?!

12.12.2014 v 15:06 | Karma: 24,34 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Sankce jako bumerang

To jsme to zase jednou vymňoukli. Nad Černošicemi se hrdě třepotá ukrajinská vlajka, premiér si jezdí do USA pro instrukce a pochvaly, nebo naopak pokárání. Havlova busta podobná lachtanovi trůní v americkém kongresu a sankce, přičinlivě uvalené na Rusko, se nám vracejí jako bumerang. To si opravdu čeští politici, před volbami jako jeden muž slibující, že budou bojovat za naše zájmy, nedokážou dupnout?

30.11.2014 v 17:51 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1529x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik