Proalt o pravicové lži

Pokud nezačneme omezovat přebujelý sociální stát a tím snižovat rozpočtový schodek, čeká nás osud Řecka! Tak strašil občany před volbami nynější ministr financí Kalousek; dokonce nechal rozesílat lidem složenky s výší státního dluhu přepočítanou na hlavu.

Mezi Kalouskovými kritiky brzy zdomácněl výraz "řecká lež". Znamená, že problémy Helénské republiky nebyly v prvé řadě způsobeny žitím širokých vrstev "nad poměry". Zadlužení státu způsobila hlavně nekvalitní státní správa, neschopná efektivního výběru daní, dále přehnané výdaje na armádu (o tom by Miroslav Kalousek jako bývalý náměstek ministra obrany jistě též mohl vyprávět) a spekulace bankéřů, pěstujících dobré vztahy s některými řeckými politiky.
Strašení Řeckem je však ideologickou lží ještě v jiném, závažnějším smyslu. Posloužilo totiž k prosazení politiky, která vede právě "řeckým" směrem. V Řecku zadusily drastické škrty zbývající hospodářskou sílu země, takže se schopnost splácet dluh ještě oslabila. Na Řecko je pak věřiteli vyvíjen tlak, aby rozprodávalo veřejný majetek. Je to obdoba toho, kdy na jednotlivce nemajícího na splacení dluhů přijde exekutor. Něco podobného provádí plíživě i Nečasova vláda. A tak jako u mnoha exekucí u nás a jako v případě obyčejných Řeků platí, že dlužník se stal dlužníkem za nespravedlivých a neprůhledných podmínek.
V programovém prohlášení vláda říká: "Víme, že jen podnikatelský sektor je tvůrcem bohatství společnosti, ne stát." Takto jednostranná formulace je nepravdivá. Ano, podnikatelský sektor vytváří pracovní příležitosti a prostřednictvím trhu přeměňuje produkty práce v zisk. Záleží ale na tom, jak je zisk dále rozdělován a zhodnocován. A to závisí na podmínkách, které spoluutváří stát a jeho úřady svými zásahy. Anebo tím, že zasáhnout odmítne. Když stát například nezabraňuje tomu, aby bezdomovci umrzali na ulici, je to pro ostatní občany signál, co je může potkat, když se dlouhodobě ocitnou bez dostatečného příjmu.
 
K bohatství společnosti náleží i kvalitní zákony a soudnictví, vzdělané obyvatelstvo, bezpečnost, sociální smír či kulturní vyspělost. Tyto oblasti se dnes sice neobejdou bez peněz z tržní ekonomiky, ale stejně tak platí, že podnikatelský sektor by nemohl vyvíjet svou činnost bez veřejných statků zajišťovaných státem a občanským sektorem.
Na ziscích z podnikání má veřejný sektor svoji zásluhu, je jejich spolutvůrcem, a proto i spoluvlastníkem. Jeho podíl by mu měl být v dostatečné míře vyplácen, aby mohl zajišťovat potřebné služby i nadále. Podnikatelský sektor dnes však veřejným rozpočtům odpovídající podíl ze zisku nevyplácí. Proto si státy na svůj provoz musí půjčovat - a to právě u podnikatelského (bankovního) sektoru, který každoročně inkasuje mnohamiliardové úroky.
Zadlužení je vzápětí použito jako argument pro osekání veřejných výdajů. Následuje privatizace dotyčných služeb do neviditelných rukou trhu. Tím, že stát přestává vykonávat některé činnosti a propouští lidi, kteří je měli na starosti, ztrácí část své kvalifikace. Současně mu zůstává na starosti poskytování těch služeb, na nichž se nedá vydělat. To pak zase podporuje účelové argumenty, podle kterých je veřejný sektor vždy nekvalitní a neefektivní, zatímco soukromý prosperuje a mělo by se mu tedy podřídit vše.
 
Bohatství společnosti pomáháme vytvářet my všichni. To, oč dnes pod záminkou "rozpočtové odpovědnosti" běží, není nic jiného než snaha vyvlastnit podíly většiny z nás, dosud chráněné státem v podobě veřejných statků. Státní moci se chopili političtí exekutoři - zabavují veřejný majetek, o který se dosud opírala občanská rovnost a svoboda.

ProAlt je občanská iniciativa pro kritiku vládou plánovaných reforem a na podporu alternativ. Sdružuje lidi všech profesí, generací i názorů, kteří odmítají necitlivé plošné škrty a reformy v oblasti důchodů, zdravotnictví, sociální a rodinné politiky, pracovního práva, školství, vědy a kultury, tak jak jsou připravovány současnou vládní koalicí, a chtějí jim aktivně čelit. Naším krátkodobým cílem je zastavit nebo aspoň zmírnit reformy v těchto oblastech. Naším dlouhodobým cílem je vytvářet sebevědomou, aktivní, solidární a všestranně udržitelnou společnost.

 

Zdroje: http://www.proalt.cz/, http://www.proalt.cz/wp-content/uploads/2012/04/ProAlt_Kriticky_pruvodce.pdf

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Sirotek | čtvrtek 12.4.2012 13:05 | karma článku: 20,40 | přečteno: 1235x