Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za kozami v zoo už nikdy

Občas s dcerkou zajedeme do zoo. To nás baví. I když někdy se mi zdá, že jsem ze všech těch zvířat celý paf víc než malá. Když jsme obyvatele zoo šmírovali posledně, lišilo se to od našich předchozích návštěv. Hlavně kvůli kozám. Nejradši bych je nakopl, mrchy rohaté.

První chyba byla, že jsem si vzal na cestu prozřetelně své nejlepší kalhoty a nové černé boty. Manželka i dcerka byly taktéž hezky vymóděné. Chápu, je to rodinný výlet, společenská událost, přesto hezké oblečení prostě do zoo nepatří. Lidí je tam málo a zvířata to neocení. Ono by to vlastně ničemu nevadilo. Jenomže to bychom nesměli s malou stát tváří v tvář kozám. Přímo v jejich výběhu.

Ale všechno pěkně popořádku. Po vstupu do zoologické zahrady nás nejprve přivítaly znuděné opice. Čekal jsem kvůli malé nějakou velkolepou akci od akčních zvířat (hoňku, intenzivní houpání na lanech, vřískot), jenže ta nepřišla. Opice posedávaly venku na sluníčku a na nás kašlaly.

Po chvíli jsem pojal podezření, že některé z nich samou nudou umřely. Ale takto? Vsedě? Nějak mi to neštymovalo. Pak se znenadání trochu pohnuly, takže jsem se uklidnil a přestal vyťukávat do mobilu číslo tísňové linky. Opice zřejmě zaregistrovaly, že je očumujeme. Domnívaly se, že je možná chceme i fotit, protože se pohnuly. Jen tak, aby se neřeklo. Hned zase upadly do hluboké letargie. Fotili bychom je, to jo, ovšem leda v případě, že předvedou větší parádu než mrtvolný sed.

Protože v dalších minutách nic nepředvedly, vydali jsme se zkusit štěstí za jinými opičáky. Primáti dceru zaujali už při dřívějších návštěvách zoo. Pravda, tehdy ještě tolik legrace neužila. Ale dvouletý svišť už umí dávat radost najevo daleko líp. Takže při vstupu do opičího pavilonu pevně doufám, že si tamní potvůrky nevezmou příklad ze svých trapných kolegyň venku a předvedou něco víc.

Uvnitř budovy opicím děkuju za pochopení, protože co předvádějí, je úplně jiná liga. Táta opičák nejdřív obtěžuje zezadu mámu opici. Je si asi vědom naší přítomnosti, tak toho naštěstí nechává. Jsme mu vděční, ušetří nás vysvětlování dítěti, cože to mámě opici dělá. Asi bych musel improvizovat stylem: „Víš, má ji moc rád, tak ji hezky objímá.“

Táta opičák už sice mámu opici neotravuje svým nástrojem, zato jejich děti si řekly, že je načase předvést, co jsou za haranty. Je zřejmé, že to funguje jako u lidí. Samice nedostane ani chvilku volna. Když po ní zrovna nechce něco samec, lezou jí na nervy děcka.

Následuje skvělé opičí číslo. Houpe se máma opice, pak táta opičák. Děti jsou za decenty, aby pak vzápětí skákaly po mámě.

Dcerka to sleduje za sklem. Neví, co říct, tak raději propuká v upřímný hlasitý řehot. Další opice už tolik neřádí, ale to nevadí. Kdybychom už v zoo nic víc nezažili, s představením opičí rodinky vystačíme.

Od opic míříme k pavilonu žiraf. Už zdálky je k naší radosti vidíme ve venkovním výběhu, což se nám zatím nikdy nepoštěstilo. Dlouhokrcí sudokopytníci nám ukazují, co je to výška. A ty ladné pohyby při běhu. Krása. Dcerka na to reaguje otevřenou pusou, občas něco pronese, jenže my jsme vedle z žiraf, takže ji moc nevnímáme.

Od žiraf už vede cesta ke kozám, které mě nutí přehodnotit svůj žebříček nejnenáviděnějších zvířat na této planetě. Na druhé místo odsunují sousedovic čokla. Kozy vypadají z dálky za plotem mile. Když tu najednou manželka navrhuje, abych se za nimi vydal do výběhu s dcerou. Se sáčkem jakýchsi malých kuliček v ruce. Ty jsme koupili za pár kaček u pokladny. Neváhám, jdu.

Když přelezu plot a stojím ve svých naleštěných nových botech v kozích bobcích, hned mě obkličují. Větří jídlo. Nečekám, že sní mě, ale ty potvory dobře ví, co svírám v ruce.

Nebojím se jich. Manželka mi jako kus hadru přehazuje přes plot dcerku a jde se na věc. Chci ukázat dceři, jak správně nakrmit kozu. Jenže místo, aby se seřadily a jedna po druhé si přišly pro příděl, ty ignorantky mě obstoupí a dotírají čím dál víc. Dcerky si nevšímají, ta má v ruce houby. Jdou po mně.

Když začíná být situace kritická, přestávám mluvit na dceru a věnuju se čistě jen kozám. Malá stojí a kouká, co to má jako znamenat a proč si s nimi hraju a ona nemůže. Protože se mi pár koz opírá svými kopýtky plných zelených bobků o mé sváteční kalhoty, říkám jim něco velmi nehezkého a mířím na přilehlý spadlý strom.

Hned poznávám, že ani tam nejsem v bezpečí. Vedle mě se najednou zjevuje koza, která musela vyskočit víc než půl metru. Vedle ní druhá. V panice sypu pár kuliček ze sáčku do dlaně a rozhazuju je do prostoru. To ty mrchy vydráždí ještě víc. Lezu dolů a schytávám další porci nechutně zelených bobků z kopýtek na kalhoty. Manželka zatím křičí, abych dával pozor na malou. Odpovídám, že nevím proč, když jdou všechny kozy po mně.

Jenže je jich najednou tolik, že se přiblíží i k dcerce. Jedna do ní vrazí, divže malá nespadne. Tady už tu srandu utnu. Beru malou a podávám ji přes plot manželce. Jakkoliv to vypadalo ze začátku neškodně, dopadlo to strašně. Kozy budeme příště krmit maximálně přes plot. A hotovo.

Dcera se z toho rychle otřepává, zatímco já přemýšlím, jak navrhnu správě zoologické zahrady zřízení zvláštní školy pro kozy, kde by jim vysvětlili, jak se k nám mají chovat.

To už ale míříme k šelmám, které v pavilonu doplňují mořské ryby a rybičky. Na ty se dcerka vydrží dívat celou věčnost. Jenže tentokrát se jí moc nechce dál. Hrůzu budící lev se rozhodl, že si právě bude řvát jak na lesy. A že mu to jde. Stojím vedle dcery a zvažuju, jestli bude lepší prchnout, nebo dál zkoprněle stát. Vědomí, že sklo oddělující nás od lva snad musí něco vydržet, mně velí zůstat.

Dokonce se osměluji a kráčím směrem k šelmě. Malá mě pomalým a nejistým krokem následuje. Lev naštěstí vidí, že mu to nikdo nežere, představení ukončuje a jde na kutě. Vysvětlujeme tedy dceři, že tato velká kočička papá jenom nehodné děti, na což náš potomek souhlasně přikyvuje, že chápe. Víc než povalující se lvi, ji baví ryby v akváriích, které se aspoň hýbou.

Naši pouť zoologickou zahradou končíme u klokanů, kteří však dcerku pranic nezajímají. Raději sbírá kamínky a klacky. Je načase odejít.

Z parádního výletu jsem si odnesl dvě věci. Od kozích bobků špinavé kalhoty a hřejivý pocit na srdci z vědomí, že se opice chovají jako lidé.

Autor: Jiří Ševčík | pátek 20.3.2015 15:41 | karma článku: 22,91 | přečteno: 3364x
  • Další články autora

Jiří Ševčík

Jsem závislý na blogu. A tak končím

Blog je droga jako každá jiná. Nekouřím, až tak moc nepiju, nedroguju. Ale podlehl jsem blogu. Když se dívám za sebe, vidím dobré články, ale taky vidím kraviny, které jsem si mohl odpustit. A tak s blogem na iDnes končím.

20.5.2015 v 11:27 | Karma: 25,76 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ostatní

Jiří Ševčík

Naši hráči měli chuť, ale nedali gól

Semifinále s Kanadou i boj o třetí místo s Amerikou se na hokejovém šampionátu podobaly jako vejce vejci. Šancí bylo jako hub po dešti, zato gólů jako šafránu. A na neschopnost vstřelit gól naši hráči dojeli.

17.5.2015 v 21:27 | Karma: 12,38 | Přečteno: 385x | Diskuse| Ostatní

Jiří Ševčík

Rekordní výhra za všechny prachy

Výherce rekordní sumy Eurojackpotu média popisují jako šťastného. Jenže „šťastný“ je v tomto případě relativní pojem. Vyhrát takovou astronomickou sumu totiž podle mě přináší víc problémů než štěstí.

17.5.2015 v 17:09 | Karma: 17,43 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Ostatní

Jiří Ševčík

Jak sa Ludin a Francek vsázali

Turkyňový trúba. Tak začali ludé v Baráčnicách řikat Luďovi Pyskatému, dyž sa jedného léta stalo to všecko. Ešče hodně roků na to všeckým tým, keří u teho byli, cukali kútky, dyž na to došla řeč.

17.5.2015 v 14:44 | Karma: 9,69 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Jiří Ševčík

Co rozhodně neříkejte ženě!

Ženy jsou lepší polovičky mužů. Díky nim se máme skvěle. Vaří, perou, uklízejí, jako starostlivé matky obstarají děti, poslouchají muže, nehádají se. A v sexu splní pánu tvorstva, co mu na očích vidí.

16.5.2015 v 23:05 | Karma: 16,69 | Přečteno: 991x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Starosta Novotný by měl z ODS odejít sám, domnívá se Stanjura

19. května 2024  14:07

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1091x
Píšu, co mě napadne. Mám malého sviště. Dcerku. Takže poctivě vyťukávám do klávesnice zážitky s ní. Stojí za to. Baví mě i nářečí Slovácka, takže se ho snažím používat při smyšlených příbězích. Inspiroval mě legendární seriál Slovácko sa nesúdí.

http://www.jirik-pisalek.cz

Seznam rubrik