Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak sa Ludin a Francek vsázali

Turkyňový trúba. Tak začali ludé v Baráčnicách řikat Luďovi Pyskatému, dyž sa jedného léta stalo to všecko. Ešče hodně roků na to všeckým tým, keří u teho byli, cukali kútky, dyž na to došla řeč.

Začalo to sázkú tehdá pětadvacet roků starého Ludina s jeho kamošem Franckem Kulanem. Je třeba řéct, že když pánbíček rozdělovál chytrosť, tož oni zrovna chyběli. Vymýšlali samé hovadiny a eště sa u teho vsázali.

„Francku, že sa napiju totkaj z tej kaluže a nic ně nebude?“ povidá třebas jednú Luďa. „Tož napi sa, ale vsadim sa s tebú o co chceš, že to pude za chvílu ven,“ smál sa mu Francek. „Tož o co? Dáš dvacet grajcarů, dyž to se mnú nic neudělá?“ ptá sa Luďa. „Baže dám, šak to nedáš, kamaráde,“ uculuje sa Francek.

Luďa vzal pohárek a nabral vody z kaluže. Enomže hrábl aj do blata, co bylo dole. Šak si teho ani nevšiml. Lupl to do sebja a jak sa dostal k temu blatisku, chvílu ho žváchal v hubě. Jak mu to hlava pobrala, tož začal to blato prskat dokola. Francek sa začal řehnit a řvat jak malé děcko: „Penízky sú moje, prohráls!“ Enomže to eště nevěděl, to budú draho vyhráté grajcary.

Luďa, jak polkl tu špinavú vodu a vyprskal blato ven, zezelenal a praštil sebú o zem a ukazovál si na krk. Jak dyby sa dusil. Francek na něho chvílu enom tak čučel, hubu otevřenú, než mu docvaklo, co předváďá.

Utěkal k němu a búchal ho do zad. A byly to rany. Z Ludina po desátém búchnutí cosi vypadlo. Obá na to čučeli, byl to kúsek špunta, kerý do tej kaluže beztak nekdo odhodil. A Ludina skoro udusil.

No takých kravin vymýšlali furt a nikdá to moc dobře nedopadlo. Ešče sa tým v dědině chlubili. Ludé si pak mezi sebú řikali, že je každý z nich hlúpý jak tři dni starý pes.

Tu najvětší hovadinu si necháli na žňá. A málem z teho měl jeden z nich smrt. Vsadili sa, že vlezú do pole turkyně. A eště než začnú ludé sklízat, tož než napočítajú do stovky, utrhnú co najvěc kláskú. Pak že si jich u teho pola osmahnú nad ohněm, a všecky, co si každý donésl, mosijú sněst.

Jak šli k polu, obá sa kasali, jak temu druhému vytřú zrak. „Lepšího sběrača kláskú, jak su já, v Baráčnicách nikdo neviděl,“ povidal Francek. „Pchá, tož to moseli spat, dyž sem sbíral já,“ vracal mu to Ludin. Tak to pokračovalo, dokuď tam nedošli.

Jak to odstartovali, Francek najednú začal přemýšlat, že ta sázka nebyl najlepší nápad. Doma mu dycky řikali, že jak sa přecpe kláskú, nevysere ani prd. To Luďovi nic takého do palice nenatlúkli.

Mělo sa to tak, že Francek napočítal do stovky a z pola dotahl enom tři klásky. Jak ho uviděl Ludin, kerému trčali z košele aj z nohavic, hnedkaj sa řezal. Napočítal jich pětapadesát. Věc nepobral. „Nedá sa nic dělat, vyhráls,“ pokýval hlavú Francek.

Luďa sa přestal smát. „Ajaj, včíl to mosim aj sněst,“ pomyslél si a těžko polkl. No ale co, esli chcel vyhrát, mosel jít do teho. Tak začal opékat jeden po druhém a ládoval je do sebja.

Za chvílu mu lézly aj ušima. A to jich měl v břuchu teprv deset. Francek si zatím opékl svoje tři, s chuťú je zbaštil a že si enom na chvílu odskočí. Došél, a s nim aj půlka dědiny.

Enomže Luďa už mu za to publikum ani nemohl plesknút. Svíjal se po dvanáctém klásku s bolesťú břucha. Věc jich nedal. Take prohrál.

Jak došél Luďa dom, tož lehl spocený do postele. A další týdeň na dvoře u záchoda nebyla ani mucha. Neměli po čem lézt, z Ludina nic nevyšlo. Ale břuch ho celú dobu bolel jak čert. A prděl jak valach.

Autor: Jiří Ševčík | neděle 17.5.2015 14:44 | karma článku: 9,69 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Jiří Ševčík

Jsem závislý na blogu. A tak končím

Blog je droga jako každá jiná. Nekouřím, až tak moc nepiju, nedroguju. Ale podlehl jsem blogu. Když se dívám za sebe, vidím dobré články, ale taky vidím kraviny, které jsem si mohl odpustit. A tak s blogem na iDnes končím.

20.5.2015 v 11:27 | Karma: 25,76 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ostatní

Jiří Ševčík

Naši hráči měli chuť, ale nedali gól

Semifinále s Kanadou i boj o třetí místo s Amerikou se na hokejovém šampionátu podobaly jako vejce vejci. Šancí bylo jako hub po dešti, zato gólů jako šafránu. A na neschopnost vstřelit gól naši hráči dojeli.

17.5.2015 v 21:27 | Karma: 12,38 | Přečteno: 385x | Diskuse| Ostatní

Jiří Ševčík

Rekordní výhra za všechny prachy

Výherce rekordní sumy Eurojackpotu média popisují jako šťastného. Jenže „šťastný“ je v tomto případě relativní pojem. Vyhrát takovou astronomickou sumu totiž podle mě přináší víc problémů než štěstí.

17.5.2015 v 17:09 | Karma: 17,43 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Ostatní

Jiří Ševčík

Co rozhodně neříkejte ženě!

Ženy jsou lepší polovičky mužů. Díky nim se máme skvěle. Vaří, perou, uklízejí, jako starostlivé matky obstarají děti, poslouchají muže, nehádají se. A v sexu splní pánu tvorstva, co mu na očích vidí.

16.5.2015 v 23:05 | Karma: 16,69 | Přečteno: 991x | Diskuse| Ostatní

Jiří Ševčík

Jak si Janíček našel Kaču

„Co sa mosí stat, abych tu mohl žit s nejakú pěknú robkú, mět kopu děcek a byt na světě rád? To sa k tebě nemodlim, jak mám, či co? Do kostela chodim každú nedělu, očenáša aj zdrávas odvykládám ráno aj navečer. Šak nechcu moc, né?

15.5.2015 v 14:55 | Karma: 9,17 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1091x
Píšu, co mě napadne. Mám malého sviště. Dcerku. Takže poctivě vyťukávám do klávesnice zážitky s ní. Stojí za to. Baví mě i nářečí Slovácka, takže se ho snažím používat při smyšlených příbězích. Inspiroval mě legendární seriál Slovácko sa nesúdí.

http://www.jirik-pisalek.cz

Seznam rubrik