Internetová svoboda ohrožuje svobodu

O internetu se často hovoří ve spojení se svobodou projevu. Přestože několik států přišlo se zákazem Facebooku, Twitteru a podobných sociálních sítí, stále je tento komunikační kanál prostorem s nezastupitelnou silou. 

Avšak jeho obsah je velmi špatně ověřitelný. Ocitli jsme se v době, kdy politické strany, reklamní agentury, náboženská uskupení i jednotlivci využívají tento prostor k cílené manipulaci s lidmi. A to v takovém měřítku, o kterém se nezasvěcenému člověku ani nezdá. 
Řízené diskuze u jednotlivých témat, manipulace s hlasováním, novinové články, které neprošly žádným ověřením… a takto bychom mohli pokračovat. V konečném důsledku dochází k vytváření "internetové reality", která neodráží skutečnost a ovlivňuje obrovské množství lidí. Informace které čtenář získává, u něj vytvářejí názorovou strukturu, která je ovlivněna lživou informační kampaní. Svoboda internetového prostoru je tedy dvousečnou zbraní. Ze svobodného přístupu k informacím se stal svobodný přístup k dezinformacím.
Čemu můžeme důvěřovat?
Vyskytují se v tomto prostoru relevantní informační zdroje? Určitě ano, ale jsou v menšině a často jsou přístupné pouze odborným kruhům, nebo studentům vysokých škol. Mám na mysli především e-knihovny s obrovským množstvím vědeckých článků a dokumentů z mnoha oborů. Obecně platí pravidlo, že informace je tak důvěryhodná, jak důvěryhodný je její zdroj. 

Uzdraví se internet?
Internet stojí před otázkou seberegulace. Tento prostor má jednu velkou chybu – není schopen léčby svého vlastního prostředí. Byla zde naivní představa, že weby jednotlivců a nezávislých skupin budou vyvažovat zpravodajství státních sdělovacích prostředků a soukromých médií. Avšak v množině nezávislých přispěvatelů je naprostá většina na hranici konspirace.

Neočekávám snížení popularity internetu. Vyhlížím „pouze“ období silné informační války. V dnešní uspěchané době se ukázalo, že lidé chtějí rychlé a jednoduché informace. A právě takové dostávají. Na kontrolu jejich zdrojů nemají čas. 
Jen by pro nás všechny bylo lepší, kdybychom si ten čas udělali. Dost možná by pak vypadaly výsledky voleb do všech institucí úplně jinak.
Především studenti a žáci by měli být poučeni, že informace dostupné na internetu, nemusí být důvěryhodné, přestože tak na první i druhý pohled působí a nikdy nedokáží plně nahradit klasické vzdělání, které jim nabízí výuka. 
Pojmy World Wide Web a Internet byly spojeny záměrně. S ohledem na předpokládané čtenáře.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Robenek | středa 4.6.2014 13:11 | karma článku: 9,36 | přečteno: 510x
  • Další články autora

Jiří Robenek

Naše planeta = naše zodpovědnost

22.5.2016 v 22:37 | Karma: 10,67

Jiří Robenek

OSN a reminiscence na Rwandu

10.9.2015 v 22:00 | Karma: 9,71

Jiří Robenek

Kurdistán – neviditelný stát

18.11.2014 v 21:04 | Karma: 19,27