Hong Kong - 26.listopad - konec nadějí

Události posledních hodin přinášejí špatné zprávy z Hongkongu. Vedení Hongkongu odmítlo přistoupit na požadavky studentů, kteří požadovali zachování svobodných voleb. V roce 2017 zde mají proběhnout první nedemokratické volby a místí obyvatelé se s tím nechtějí smířit. Po neúspěšném vyjednávání v posledních týdnech přišel další protest ze strany aktivistů. Ten skončil zatčením Lestera Shuma a Joshui Wonga. 

Joshua Wong je čerstvě osmnáctiletý student, který se objevil v čele studentských protestů ještě v době své nezletilosti. Jeho rodina pochází ze střední vrstvy obyvatel, Joshua má silnou dyslexii, přesto je výborným řečníkem a studentem Hongkongské otevřené univerzity. Jeho postoj je od začátku protestů nenásilný, snaží se demonstracím zachovat poklidnou formu a zabránit eskalaci násilí. Díky jeho reputaci se to dařilo velmi dobře. 

Osobně se domnívám, že jeho zadržení je krokem, který má zapříčinit vyostření střetů, aby byl zásah policie opodstatněný a následně mohlo dojít k zatýkání ve velkém měřítku. To se potvrdilo již během včerejší noci. Druhou významnou zadrženou osobou je jednadvacetiletý mladík Lester Shum, taktéž univerzitní student a také vedoucí Hongkongské studentské federace. Jeho politická činnost vzešla z internetového fóraHong Kong Golden Forum. Toto fórum se primárně věnuje debatám o hardwaru a softwaru, avšak je také prostorem pro širší témata. O jeho významu vypovídá i to, že je blokováno Čínským národním firewallem, takže je pro Číňany mimo Hongkong nedostupné. Celá situace se značně vyostřila, když na zabarikádovanou ulici dorazilo početné množství lidí v tričkách s nápisem "Milujeme Hongkong" a červených kšiltovkách. V tomto stejnokroji se začali hádat s demonstranty a rozebírat jejich barikády. Nakonec jim s rozebráním barikády přišla pomoci policie. Naděje mizí:Po vypuknutí protestů v minulých měsících se zdálo, že by hlas Hongkongského lidu mohl být dostatečně silný, aby umožnil zachování alespoň částečného odstupu od centrální čínské správy. Demonstrantů a blokovaných ulic bylo tolik, že vedení města ustoupilo a navrhlo jednání se zástupci prodemokratických sil. Avšak jednalo se pouze krátce, shoda nepřišla. Nyní je frustrace z blokovaného města tak veliká, že podle posledních univerzitních průzkumů touží dvě třetiny obyvatel po odstranění barikád. Na Hongkongu je krásně vidět, jak pomíjivá je svoboda. Silná autonomie ukotvená v ústavě této zvláštní správní oblasti se stala pouhým textem. V naší zemi je zajisté hodně lidí, kterým je osud obyvatel Hongkongu úplně lhostejný. Je to přirozený stav, ale je smutné, že mezi ně patří i náš prezident. Jak znám jeho rétoriku, určitě by zdejší demonstranty poučil, že nejdůležitější je hospodářská prosperita, kterou mají stále náramnou. A není tedy potřeba, řešit nějaké demokratické volby a svobodu projevu. Zdroje:Hong Kong protests: Dozens arrested as sites demolished. In: [online]. [cit. 2014-11-26]. Dostupné z: http://www.bbc.com/news/world-asia-china-30204699Zdroje fotografií:Xaume Olleros Photographer, Joshua_Wong_Causeway_Way_130604 [fotografie], Dostupné z: http://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/joshua-wong-the-face-of/1394614.htmlAutor neznámý, HK_Protest_Oct8-BenC-10 [fotografie] Dostupné z: http://img.theepochtimes.com/n3/eet-content/uploads/2014/10/09/HK_Protest_Oct8-BenC-10-676x450.jpg

Autor: Jiří Robenek | středa 26.11.2014 14:03 | karma článku: 15,84 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Jiří Robenek

Naše planeta = naše zodpovědnost

22.5.2016 v 22:37 | Karma: 10,67

Jiří Robenek

OSN a reminiscence na Rwandu

10.9.2015 v 22:00 | Karma: 9,71

Jiří Robenek

Kurdistán – neviditelný stát

18.11.2014 v 21:04 | Karma: 19,27

Jiří Robenek

Když studenti mají mlčet

17.11.2014 v 14:20 | Karma: 12,20