Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(13.) San Francisco - kritický pohled na vysněnou Kalifornii

– pokračujem v cestě kolem světa… Poznámkový notýsek s plány a moudrostmi na cestu jsem už zahodil, protože po návštěvě Japonska je všechno trochu jinak a jen banálně popisovat Kalifornii je jako „nosit vodu do Dunaje“ nebo „dříví do lesa“ nebo „pěkný holky do Prahy“…takže trocha kritiky neuškodí...

tramvají po centru San Francisca Jorgos Milonas

Přelet z Tokya se odehrál navzdory mé nechuti pro dlouhé lety velmi příjemně. Vedle nás seděli Japonci letící za svými dětmi, které v USA studují a tak se rozhovor točil okolo  právě získaných zkušeností a zážitků cesty po Japonsku, které jsme takto prověřovali a doplňovali, než jsme všichni upadli únavou do hlubokého spánku. 

V San Francisku, městě tisíce klišé, jsme si brzy připadali jako doma. Město je formováno stovkou menšin, které se na jeho na tváři podepsaly jako šminky na krásné modelce.  Zajímavé části města lze při troše fyzické kondice prolézt  pešky a zbytek jsme si doplnili historickou tramvají a autem z půjčovny. Obligátní  „historické“ památky jsme zhlédli skrz objektiv fotoaparátu. Ubytování přímo ve Fisherman‘s Wharf doporučujeme všem, kteří mají málo času…Alespoň jednou jsme si dovolili místní kraby a langusty, jinak se dá velmi výhodně stravovat u italů, číňanů a mexičanů.

Stoletá tramvaj, a nejen ta naše, byla bravurně řízená černochem, který svou hrdost, že je mašinfíra zdůrazňoval hlasitými povely na všechny strany.  Systém pohonu zdejších tramvají je jednoduchý – všechny visí na jednom okružním laně a připojují se k němu nožní nebo ruční spojkou podle potřeby. Návštěva v muzeu tramvají vyjasnila poslední technické otázky a výstavka fotografií připomínající velké zemětřesení, které zpustošilo celé město, jen doplnila představu hororu, který způsobilo.

Krátký výlet ca. 20 km za Golden Gate Bridge s krásným pohledem na Alcatras nám zase jednou připomněl,  jak je svět malý: v rybářském hudebním „saloonu“ v přímořské vesničce Sausalito hráli tmavší muzikanti  jazz. V pauze se přišli občerstvit k baru, slovo dalo slovo a dozvěděli jsme se, že jsou vlastně studenti klasické muziky z Ria, a že jejich nejmilejší skladatel je Smetana a Janáček, jehož Janůfu právě nastudovali, a že nic krásnějšího neznají…(jak máme být pak skromní ?) 

Cestu zpět do SF jsme si zpestřili návštěvou pralesa Muir Forest se sekvojemi, jako by předehru toho, co nás čekalo v národních parcích…už se stmívalo a málem jsme zapoměli, že auto jede na benzín a s poslední kapkou jsme vyvázli z bryndy v hlubokém lese…

Čínské město v SF je dnes už jen turistickou atrakcí první třídy, i když Čínané jsou praví a většina mluví špatně anglicky navzdory pobytu v USA ve třetí generaci. 

Některé čtvrtě silně pomínají starou Evropu a monumentální stavby jako Pallace of Arts kopirují antiku. Opočivadla a „technické“ přestávky na pěších tůrách městem jsem vybíral podle národností a když nám v prázdné hospodě, jako jediným návštěvníkům objednal hospodský dva muzikanty, tak je jasné, že nám bylo za těžko hned tak odejít a putovat dál…

Velkým zklamáním po obsahové stránce, byla návštěva SF MOMA, muzea moderního umění, které má ty klasické a jinak nedostupné fláky Pollocka, Lichtenstejna nebo Rothko(witze)  a pod. jen  v depozitu a ukazuje současné umělce – nic proti tomu  - ale bez ladu a skladu, tak jako jsme to později zažili i v LA.  Přesto patří MOMA k programu, jeho terasa se sochami uprostřed mrakodrapů, budova sama, postavená švýcarským architektem Bottou stojí za návštěvu.  

SF patří k nejevropštějším americkým městům, přesto by nás nelákalo zde žít. Povrchnost a špína, špatné služby a ignorance obyvatelstva s migračním pozadím začíná převládat. S tímto vývojem se setkáváme na každém kroku a pomalu ale jistě převažující latino element se nestal naším favoritem.

Takže,  bez stesku sedáme do auta a vyrážíme směrem na jih, jedeme stovky kilometrů mezi plantážemi pomerančů, přes národní parky na okraji pouště, na svazích vysokých hor, do LA.
Sekvoje a LA  budou  příští pondělí        Ahojirka

Autor: Jiří W. Pollak | pondělí 29.4.2013 9:00 | karma článku: 19,74 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Jiří W. Pollak

Hvězda mezi fotografy, Annie Leibovitzová – vystavuje i v bývalých továrnách

Úspěchy, vyznamenání, skandály a extravangance Leibovitzové by naplnily celou knihu. Velkoformátové fotografie Leibovitzové vlastní všech 15 nejvýznamnějších muzeí na světě, od New Yorku, přes Amsterodam až po Petrohrad a Tokyo.

2.2.2017 v 10:38 | Karma: 26,24 | Přečteno: 564x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Claude Monet Pictus - fotoreportáž z výstavy

Sofistikovaný výběr obrazů velkého malíře dělá z výstavy ve Fondation Beyeler jedinečný zážitek. Komu se už podařilo zapůjčit např. šest obrazů Charing Cross bridge, 1902 - 4, z šesti různých sbírek ?...nebo troje "Kry na Seine"?

24.1.2017 v 19:54 | Karma: 31,16 | Přečteno: 813x | Diskuse| Kultura

Jiří W. Pollak

Geniální Claude Monet – v Bazileji

Fondation Beyeler shromáždila 62 děl - mezi nimi je patnáct obrazů, které jsou vystavovány jen velmi zřídka. Několik pláten ze soukromých sbírek nebylo na veřejnosti ukázano ještě nikdy - v Bazileji mají tudíž premiéru.

23.1.2017 v 10:55 | Karma: 25,56 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

Tři miliardy za metrovou sošku – to je Alberto Giacometti

S velkým předstihem oznámená a netrpělivě očekávaná výstava prací Alberta Giacomettiho v curyšském Kunsthausu byla právě otevřena a obsahuje 256 exponátů ! aneb cestování za kulturou...

14.11.2016 v 11:30 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Cestování

Jiří W. Pollak

*Fundació Joan Miró, Barcelona*

Muzeum „Fundació Joan Miró“, s jednou z největších sbírek mistrovy tvorby, se nachází na kopečku Montjuic a je architektonickým skvostem. Z terasy muzea se návštěvníkům otvírá překrásný pohled na téměř celou Barcelonu.

21.10.2016 v 10:00 | Karma: 25,55 | Přečteno: 868x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 925x
Zubní lékař a publicista, koníčky: automobilismus (veteráni), cestování, umění, sport a jazyky

Seznam rubrik