Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se naučit být svobodný!

       Svoboda je pro náš život velmi důležitá. Troufám si tvrdit, že stejně tak důležitá jako láska či zdraví. Pro to, abychom byli svobodní, nám však nestačí se pouze většinově shodnout v názoru, že chceme být svobodní a pak nechat někoho, ať to zařídí! Komplikace nastávají ve chvíli, kdy se začínáme rozcházet v tom, co si pod pojmem svoboda představujeme, jak jí dosáhnout, případně jaký druh svobody je pro toho či onoho důležitější a v tom nejlepším případě, kde najít trvalou svobodu.

       Nechci vůbec polemizovat o jakési civilizační potřebě politické či garance ústavní svobody, jejichž měřítkem je míra námi reálně využívaných a očekávaných společenských a osobních práv. Tím však nemyslím, že by takovýto druh svobody byl ve svém důsledku podřadný či nedůležitý. V dnešní zmatené době asi právě naopak, kdy vše měříme z úhlu pohledu reálné politiky, uplatňování moci, manipulaci s druhými lidmi, využívání moci peněz a majetku, takřka zanedbatelné přítomnosti morálky či etiky apod.

       Většinou si však neuvědomujeme, že abychom vůbec mohli chtít dosáhnout uspokojivé míry osobní svobody, potřebujeme k tomu svobodu, která je nám každému dána stejnou měrou a v plné míře, bez podmínek jací jsme! Je základní podstatou našeho bytí v té nejuniversálnější podobě. Je to svoboda z Boží podstaty, svoboda naší mysli, svoboda rozhodování se o naší cestě, o tom, jak sami chceme žít, kým chceme být a o to, jaké poslání naplníme svými životy. Jestliže chápeme existenci této svobody nikoli jako samozřejmost, ale jako výsostné právo o vlastní volbě, pak dojdeme k závěru, že ostatní projevy „svobody“, po kterých tak pozemsky toužíme, jsou již jen její odvozenou součástí, jakýmsi důsledkem nejvyšší svobody naší volby. A čím budeme vlastnit, tím více omezíme svoji svobodu.

       Kde se tedy bere nespokojenost s mírou naší svobody? Proč se nám velmi často stává, že když dosáhneme jistou její míru, po čase chceme víc, a ještě víc a ještě víc? Je-li to tak (a všichni to známe), pak naše vnímání svobody je závislé ryze na našem vědomí a je to čistě subjektivní produkt našich emocí a pocitů, přičemž s naším okolím to má pramálo společného. Moje zkušenost mne přivedla k přesvědčení, že zdrojem naší nespokojenosti, je naše „nesvobodné“ rozhodování, vždy ovlivněno de facto něčím či někým jiným. Ale i zde si uvědomme, jak geniálně je nastavené neomezené právo svobody! Svobodně se rozhodujeme se rozhodovat „nesvobodně“!

       Příčinou naší nesvobody je tedy to, že nejsme sami sebou, nevíme, co v životě chceme, nejsme pevně ukotveni ve svém životním poslání, nevíme, kým jsme a především kým chceme být. Bohužel se však v životě necháváme ovlivňovat svým okolím. Pořád se chceme někomu vyrovnat nebo podobat. Jsme jako stádo ovcí, které se chová podle toho, co udělá beran! Tak si také potom nestěžujme na to, že beran něco udělal a má to své důsledky.

       Svoboda je dar, nikoliv právo. Z daru, který už máme již nelze uplatňovat právo jeho vlastnění. Doporučuji obrat k duchovnosti, jinak stále budeme sami sobě žalářníky!  

Odkaz na související článek:     http://www.reikicentrum.cz/2011/06/11/proc-mame-zit-duchovne/

Autor: Jiří Nývlt | pátek 18.11.2011 14:50 | karma článku: 9,97 | přečteno: 803x
  • Další články autora

Jiří Nývlt

Jak moc nám jsou drazí naši drazí?

Vztahy mezi lidmi jsou převážně velmi složité, pro ty bez schopnosti sebereflexe nepředvídatelné a pro převážnou většinu z nás zřídkakdy v souladu s našimi očekáváními. Hovořím-li obecně o vztazích, mám tím na mysli nejen vztahy s cizími lidmi, se známými, se spolupracovníky, s přáteli, mezi lidmi rozdílného vidění světa i rozdílných názorů, ale především vztahy v rodinách, mezi životními partnery, mezi příslušníky různých generací atd.

12.12.2011 v 21:56 | Karma: 10,29 | Přečteno: 771x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Adventní zastavení - nutnost nebo tradice?

Adventní doba, kterou si nyní připomínáme, má svůj hluboký duchovní význam. 1.adventní nedělí začíná nový křesťanský liturgický rok a příprava na Vánoce jako oslava příchodu Ježíše Krista, jež trvá do Štědrého dne. Křesťané si každoročním prožíváním Adventu a slavením adventní liturgie připomínají očekávání starozákonních proroků, kteří zvěstovali lidstvu příchod Mesiáše, jež má přinést osvobození a duchovní proměnu.

4.12.2011 v 18:28 | Karma: 11,96 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Naděje je vždycky!

Často se v poslední době setkávám s lidmi, kteří jsou vystaveni těžkým životním zkouškám. Jistě mnozí řeší existenční problémy, některým se život obrací naruby rozpadem mnohaletého manželství a ztrátou rodiny. Většina z nás se shodne na tom, že mezi nejtěžší životní zkoušky je vážná nemoc nebo bolestná ztráta někoho velmi blízkého, zvláště pak dítěte.

6.11.2011 v 22:51 | Karma: 10,57 | Přečteno: 720x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Je jóga pro každého, nebo ne?

Když jsem před 27 lety začal cvičit jógu, cítil jsem podvědomě, že to je přesně to, co jsem dlouhá léta hledal. Řekl jsem si: „Tak tady jsem doma“. Jak mé nadšení z jógy narůstalo, byl jsem přesvědčen o tom, že se jí relativně snadno může zabývat každý a že o tak dobré a užitečné věci by měli vědět i ostatní, kteří s ní dosud ještě nepřišli do styku. Po mnohých pokusech informovat lidi o podstatě jógy a její užitečnosti, co jóga pro život přináší, jsem dospěl k názoru, že tudy cesta v propagaci užitečných věcí, prostě nevede. A to platí obecně, v jakémkoli ohledu. Užitečná věc se buď propaguje sama a lidé jí přijmout tak jak je, nebo nenastal ještě ten pravý okamžik a podmínky k jejímu přijetí. Vše má svůj čas.

30.10.2011 v 21:32 | Karma: 13,20 | Přečteno: 911x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Proměna a Mayský kalendář

Každý, komu není lhostejný stav dnešního světa, nebo je nespokojen se svým životem asi podvědomě cítí, že nadchází doba naléhavé potřeby změny, a že už to prostě takto dál nejde. Podle mých zkušeností ale bohužel velmi často nevíme jak to provést a co pro to můžeme udělat my sami. Jak docílit toho, aby se něco kolem nás změnilo, aby se změnilo chování lidí, aby svět byl lepší a my byli šťastnější?

28.10.2011 v 21:20 | Karma: 11,68 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Seznam rubrik