Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proměna a Mayský kalendář

       Každý, komu není lhostejný stav dnešního světa, nebo je nespokojen se svým životem asi podvědomě cítí, že nadchází doba naléhavé potřeby změny, a že už to prostě takto dál nejde. Podle mých zkušeností ale bohužel velmi často nevíme jak to provést a co pro to můžeme udělat my sami. Jak docílit toho, aby se něco kolem nás změnilo, aby se změnilo chování lidí, aby svět byl lepší a my byli šťastnější?

       Žijeme ve velmi hektické době, což není pro nikoho žádná novinka, cítíme to všichni na vlastní kůži. Stav světa považujeme za tak zakořeněný a složitý, že jednak jsme odevzdaně přijali názor, že jsme sami v případném procesu proměny zcela bezvýznamní a nemáme k tomu dostatek síly a prostředků. Jenom to, že někdo je např. poslancem či ministrem, má tzv. moc a peníze, ještě neznamená, že „já“ jsem bezvýznamný a nemohu nic ovlivnit. A také se domníváme, že takový složitý kolos světa globálně provázaného nelze jinak než ekonomickými, politickými a mocenskými prostředky změnit. Do celé této mašinérie je zapojeno více než 7 miliard lidí a ještě navíc se vzájemně všechny světy ovlivňují, jsou na sobě neskutečně závislé, přesto rozprostřené po celé planetě a velmi „vzdálené“.

       Na svět pohlížíme neustále ze stejného pohledu jako v lidstvo v době, kdy se rozvíjel spotřební způsob života akcelerovaný globalizací s důrazem na moc peněz a majetku. Ale změnu či odstranění problému nelze docílit bez změny myšlení a vidění světa. Problém neodstraníte nikdy se stejným myšlením, kdy problém vznikal. Nějak tak o tom hovořil A.Einstein. No, a protože myšlení je produktem každého jediného mozku lidského jedince, nezbývá než připustit, že tuto základní změnu musíme provést každý sám za sebe a nemůžeme se odvolávat na nikoho jiného a převádět na něho vinu za stav světa!

       Bylo by dobré si uvědomit, že svět je naprosto provázaným celkem a má holografický charakter. To je, že celek je bezvýhradně obsažen v každé jeho části bez ohledu na její velikost (tedy až do každé buňky v našem těle) a současně že každá menší část je neoddělitelnou součástí celku. Toto platí nejen v kvantovém světě částic, ale i ve světě materiálním, ve světě myšlenek, ve světě všech událostí ve vesmíru, ve světě vztahů a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Vyplývá z toho, že celý vesmír je obsažen v nás a my jsme jeho věrným obrazem – nikoliv však pouhou kopií či zrcadlením! Co se odehrává v nás samých, odehrává se v celém vesmíru. Jak tedy můžeme být bezvýznamní, když jsme všude a ve všem? Je to identické s naší božskou podstatou.

       Rád bych tímto upozornil na to, že bychom neměli váhat a máme-li potřebu změny, tak jí bezodkladně proveďme. Kde a jak? V nás samých a kdy jindy, když ne teď! Změňme myšlení, vidění světa, připusťme, že existuje něco, co jsme ve svém dosavadním životě ještě nepoznali, či nezažili. Připusťme, že svět může být v podstatě založen na úplně jiném základě, než mechanickém a hmotném, což je projevem pouze jedné formy světa! V okamžiku, kdy se osvobodíte od myšlenkových stereotypů a předsudků, když přestanete odsuzovat či odmítat něco, co jste sami na vlastní kůži ještě nepoznali, nebudete soudit ne-materiální svět a lidi na duchovní cestě jen na základě toho, co říkají nebo někde píší jiní lidé (kteří to mnohdy rovněž nepoznali a jen o tom píší a mluví), můžete poznat dosud nepoznané. Pokud se tohoto poznání ovšem nebojíte, nebo to prostě nechcete poznat a vyhovuje vám současný stav se neustále dokola „prát“ s materiálními dopady vašich svobodných rozhodnutí učiněných z neznalosti jak se věci dějí.

       Velmi úzce naše postoje souvisí s tím, jak se sami aktivně zapojíme do proměny světa a především zda se rozhodneme aktivně měnit odpovědnost k vlastnímu životu, aniž bychom žehrali na jakýsi osud, na ty, které vidíme „nahoře“ a oddaně jim odevzdáváme své životy, ať si s nimi dělají, co chtějí, protože nám to tak v podstatě vyhovuje, je to pohodlné a alibistické.

       Pro začátek stačí jen pozitivně a s láskou myslet na všechny lidi, v každé situaci dne vysílat do svého okolí světlo a myšlenku lásky, učit se vnímat uvnitř sebe sama harmonii a pokoj, každou buňkou. Je celá řada způsobů, jak toho dosáhnout. Vyžaduje to však odhodlání, odvahu a trpělivost, ale především lásku, soucit, pokoru a ne-souzení. Kdo se pro proměnu rozhodne, určitě si najde cestu k tomu jak to provést a okolnosti si k sobě bude přitahovat jako magnet. Nic jiného není třeba! Vše spočívá jen ve vašem rozhodnutí.

       Na závěr vás prosím, abyste mi bezvýhradně nevěřili! Mé vjemy a pocity nelze na nikoho přenést. Zažijte to sami s vlastními zkušenostmi. To je jediná pravda, pravda vašeho osobního poznání o vás samých a o podstatě světa. Budete tak aktivními tvůrci proměny a nikoliv pasivními spotřebiteli života. Děkuji.

Odkaz na související článek: http://www.reikicentrum.cz/2011/07/31/reiki-a-rok-2012/

Autor: Jiří Nývlt | pátek 28.10.2011 21:20 | karma článku: 11,68 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Jiří Nývlt

Vnímání reality jako závislé vznikání

Závislé vznikání je základním klíčem k obecnému pochopení vnímání reality. Je rovněž nezbytnou podmínkou k pochopení základů pravdy o utrpení v našich životech, a proč je život takový, jaký je. Mám za to, že nebude na škodu, když se velmi stručně zmíním o základních myšlenkách tohoto učení a nechť si každý sám učiní vlastní závěry o užitečnosti těchto pravd či o tom, zda jsou v souladu s našimi názory a myšlením. Pro mne osobně znamenalo pochopení principů závislého vznikání zcela zásadní změnu v životě, ve vnímání jeho reality a událostí.

21.3.2012 v 10:42 | Karma: 7,23 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Zrcadlení naší budoucnosti v roce 2012

V našich životech (a mne z toho nevyjímaje) se dějí v poslední době zajímavé a řekl bych až neobvyklé věci. Pokud se ovšem dobře díváme a citově vnímáme své okolí.

11.3.2012 v 21:44 | Karma: 9,14 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Život ve zralém věku, nebo jen čekání na smrt?

Chápeme-li stáří jako fyzický stav našeho těla, pak se asi budeme muset smířit s tím, že z biologického hlediska proces odumírání našich buněk nelze zastavit, možná snad jen zpomalit.

5.2.2012 v 22:43 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Karel Čapek: 9.1.1890 - 25.12.1938

Před 122 lety se v Malých Svatoňovicích narodil doposud celosvětově jeden z nejuznávanějších českých spisovatelů, intelektuálů a novinářů.

8.1.2012 v 15:41 | Karma: 10,02 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní

Jiří Nývlt

Vážení a milí návštěvníci blogu idnes

Děkuji Vám všem za přízeň v letošním roce, kterou jste mi předávali návštěvou mého blogu a pozorností, kterou jste věnovali mým sdělením s odkazy na mé zkušenosti a duchovního poznání s každodenní praxí reiki a jógy. Pokud jste měli chuť či potřebu si přečíst některý z mých příspěvků, jsem tím dvojnásob potěšen. Ne však kvůli sobě, nýbrž z důvodu smysluplnosti mých příspěvků a mého snažení ve prospěch a pro radost Vás všech.

31.12.2011 v 20:03 | Karma: 8,71 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Chci dělat vše, co lidi sbližuje a nikoliv rozděluje.

Seznam rubrik