VŠE jako dobrá značka

VŠE - Vysoká škola ekonomická v Praze, které se mezi mnohými přezdívá Nejtěžší gympl v Praze či se o ní vypráví nejrůznější vtipy. Jsou tyto vtipy a průpovídky založeny na pravdě, či je to jen pomluva neúspěšných, vyhořelých a zkrachovalých studentů VŠE, kteří se nedokázali na této škole prosadit a dnes na ni dští síru ?

Už z toho, že jsem studentem VŠE si jistě předem každý řekne, že budu VŠE hájit a vychvalovat do nebes. Ale tímto krokem bych jen nahrál všem těmto pomlouvačům. Ať místo mě mluví fakta a realita. VŠE byla založena roku 1919 jako Vysoká škola hospodářská, když se vyštěpila z ČVUT v Praze. (Dodatek k této větě, aby odpovídala myšlení diskutérů pod článkem - VŠE se hlásí k odkazu VŠO neboli Vysoké školy obchodní, která byla vytvořena v roce 1919 odštěpením se z ČVUT).  Už v době I. republiky získala dobrou pověst školy, která vychovává budoucí národohospodáře a finančníky. I v době komunismu si udržela punc kvality a právě z doby 70. a 80. let se píší příběhy, kdy vyrůstali absolventi VŠE , kteří se po roce 1989 dostali do mnoha klíčových pozic v naší zemi.

Ať už vezmeme Českou národní banku, tak její rada je tvořena absolventy VŠE, na Hradě také vládne absolvent VŠE, ředitelé mnoha podniků jsou také absolventy VŠE. Absolvent VŠE má pravděpodobnost, která hraničí téměř s jistotou, že po úspěšném absolvování této školy nebude nezaměstnaným, bude mít solidní nástupní plat a je zde očekávání, že nezůstane dlouho u nástupní hodnoty, ale že se vyšvihne výše.

 

Výše uvedené zní jako oda na VŠE, ale je nutno vidět rub i líc. Na VŠE se lze dostat úspěšným absolvováním přijímacího testu, který je pro 5 ze 6 fakult ( mimo NF VŠE ) tvořen matemtikou a jedním či dvěma cizími jazyky. Přijat bude jen ten, kdo zodpověděl správně minimálně 50 % testu, takže i kdyby byl v porovnání s ostatními 3. v pořadí, tak by se nedostal, kdyby neměl alespoň 1/2 testu správně. Poté záleží na fakultě, ale VŠE je škola, kde se klade důraz na matematické vzdělání a teen, kdo plive špínu na VŠE, jak je jednoduchá, tak ať zkusí úspěšně absolvovat test z Matematiky pro ekonomy od pana Krumpa, který je učitelem z MatFyzu, kde se sice řeší ještě těžší matematika, ale na VŠE je až 70 % odpadovost na matice. Věřím, že nejden neúspěšný zkrachovalec na matematice bude z těch, kdo tvrdí, jak je VŠE jednoduchá a on skončil právě kvůli oné jednoduchosti.

Ať tvrdí kdo chce, co chce, tak VŠE patří mezi prestižní ekonomické univerzity - CEMS a i v celosvětovém měřítku má velmi dobrou pověst. A že jí někdo závidí úspěch, to jde vždy v ruku v ruce.

TAK A TEĎ MĚ ROZCUPUJTE, VY, NEÚSPĚŠNÍ STUDENTI VŠE.

Opravný dodatek - bohužel se ve všech třech článcích, které jsem vytvořil, objevily určité chyby či nepřesnosti. V zájmu akurátnosti některých čtenářů, kterým za jejich přípomínky děkuji, protože uznávám své pochybení, se je budu snažit doplnit či opravit, ale vždy tam doplním, že původně to bylo jinak, abych svým chováním nepřipomínal chování například některých neoblíbených absolventů VŠE, kteří jsou ochotni přiznat, že se nikdy, ale opravdu nikdy nemýlí.  V.K. 1941

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Musil | neděle 19.12.2010 13:20 | karma článku: 13,53 | přečteno: 3061x