Rozklad poslední části Občanského fóra

Pomalu ale jistě se blíží 23. výročí Listopadové revoluce. Jen tak naokraj - všimli jste si, kolik revolucí v dějinách se odehrálo na podzim? Ze Sametové revoluce se zrodilo Občanské fórum, které ale bylo hnutím jen na jedno použití, neboť slučovalo lidi s diametrálně odlišnými názory a jediným spojujícím prvkem byla nechuť ke komunistům a snaha o jejich odstranění z vedení země. Proto již záhy po pádu soudruhů začal rozkladný proces OF, ze kterého se jako nejvýraznější politická síla 20. dubna 1991 vykrystalizovala ODS. Ta ODS, která je nyní na osudové křižovatce své 20leté existence. A která může mít dalekosáhlé důsledky pro budoucnost naší země. 

ODS měla vždy výjimečné postavení v rámci české politiky, neboť byla a dodnes je jediným kotvícím prvkem české pravicové politiky, byť se od původních ideálů značně vzdálila, tak za 20 let byla jedinou, skutečně stabilní stranou, která stála na pomyslné ose jako protiváha nepoměrně sjednocenější levici. Na pravé straně politického spektra strany vznikaly a zanikaly v obrovském počtu a tříštily sílu pravicových stran, ale jen a pouze ODS dokázala ustát 20let politického vývoje v ČR. 

Nyní však této stálici české politiky hrozí podobný osud, který potkal v 60. a 70. letech mainstreamové strany v Itálii, kde se ze stran, které běžně mívaly kolem 20 - 30 % hlasů, staly malé, okrajové partaje, které dnes zná jen pár nadšených politologů.

Skupina kolem Petra Tluchoře, ať už jsou její pohnutky jakékoliv, si zahrává s ohněm v tom smyslu, že mohou ještě více rozklížit již tak rozbitou ODS a tím naprosto odepsat vládu. I kdyby vláda nakonec vládla až do voleb 2014, tak bude ODS, která je již nyní po 2letech vládnutí a drtivých porážkách, oslabená ze všech stran, ještě slabší a není nereálné, že by jako vedoucí pravicová strana v ČR mohla ODS skončit. Ale pak se nabízí otázka, kdo na její místo. 

Z pravicových stran je dále největší TOP09, ale ta je stranou bez ideologie a spíše soukromým projektem Miroslava Kalouska , odepsaná ještě více než ODS a byť to navenek nevypadá, tak tichý rozkol TOPky a Starostů povede k jejímu neodvratnému rozpadu. Populistické projekty typu VV, neschopné ministrany jako LIDEM, projekty pro pár intelektuálů jako Strana Svobodných Občanů a pod jistě případnou mezeru, která by vznikla rozkladem ODS, nezacelí.    

V reálu by vše mohlo dopadnout tak, že zatímco levicoví voliči mají fakticky na výběr mezi ČSSD a KSČM, které se rády o vládu na jakékoliv úrovni podělí, tak napravo by bylo obrovské množství subjektů, které by si rozdělily velké množství hlasů, ale například ve volbách do PS PČR by stěží překročily 5% uzavírací klauzuli. A celkově by tak hlasy zprava přicházely vniveč. 

Tím by došlo k faktickému zneutralizování pravicových stran na centrální úrovni a výraznému oslabení na úrovni regionální. Je možné, že ODS vyjde z brněnského kongresu posílená jako z Poděbrad, kde Václav Klaus dokázal stranu očistit od zátěže v podobě vzbouřenců ze sarajavského atentátu. Ale nabízí se také možnost, že Tluchořova parta rozjela proces, který jen těžko dokáže zastavit a může vést až k fatálním důsledkům. 

 

   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Musil | pátek 2.11.2012 19:40 | karma článku: 13,61 | přečteno: 1172x